BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Σε 6 μήνες θα στρώσει το ισοζύγιο γάλακτος

Αύξηση της παραγωγής αγελαδινού από 6,8 - 23,2 δισ. λίτρα ετησίως ως το 2020 προβλέπει η αγροτική εταιρία συµβούλων στη Βρετανία, Promar International, σε 14 κορυφαία γαλακτοπαραγωγικά κράτη µέλη της ΕΕ. Μεγαλύτερες θα είναι οι αυξήσεις σε Γαλλία, Γερµανία, Ιρλανδία, Πολωνία, Βρετανία και Ολλανδία.

Σε 6 μήνες θα στρώσει το ισοζύγιο γάλακτος

1
0
Αυξημένη κατά 5-17% θα είναι έως το 2020 η παραγωγή γάλακτος στην ΕΕ σε σχέση µε το 2013, γύρω στα 140 δισ. λίτρα, προβλέπει η Promar. Όµως, η µειωµένη ζήτηση εντός της Ευρώπης θα σηµάνει ότι η πρόσθετη αύξηση της παραγωγής θα κατευθυνθεί στο εξωτερικό. Έτσι, η αύξηση της γαλακτοπαραγωγής της ΕΕ θα επηρεαστεί από τις διεθνείς τιµές και παράγοντες όπως ο καιρός, η προσφορά, τα αποθέµατα και οι τιµές των εισροών. Όµως, για να ισορροπήσει η προσφορά και η ζήτηση στη διεθνή αγορά γάλακτος θα χρειαστεί ένα 6µηνο.

Παρά το γενικότερο κύµα αυξήσεων στην παραγωγή γάλακτος µετά και την κατάργηση των ποσοστώσεων από 1ης Απριλίου στην ΕΕ, αναµένονται µειώσεις στην παραγωγή σε Σουηδία, Φινλανδία, Αυστρία, Τσεχία και Βέλγιο τα επόµενα 5 χρόνια. Όπως προβλέπει η Promar στη µελέτη της µε τίτλο «Η ευρωπαϊκή βιοµηχανία γάλακτος έως το 2020-Προκλήσεις, Στρατηγικές και Αλλαγές», υπάρχουν παράγοντες που δικαιολογούν τον περιορισµό της παραγωγής µε κυριότερο το υψηλό κόστος εισροών για τους κτηνοτρόφους.


Ανάμεσα στους λοιπούς περιοριστικούς παράγοντες ο αναλυτής της Promar, Άντριου Μακλέι, εντοπίζει και τους εξής: λιγότερη διαθέσιµη γη για βόσκηση, µικρή εγγύτητα σε εξαγωγικές χώρες, µεταβλητότητα τιµών, ανταγωνισµός από αροτραίες καλλιέργειες και ικανότητα επεξεργασίας του γάλακτος (περιορισµένοι πόροι για επενδύσεις στη µεταποίηση). Επιπλέον, τα τελευταία 7 χρόνια ο αριθµός των γαλακτοκοµικών µονάδων στα περισσότερα κράτη µέλη µειώνεται και θα συνεχίσει να µειώνεται, παράλληλα όµως µε µια αύξηση των κοπαδιών.


Βέβαια, ο αριθµός των ευρωπαϊκών κοπαδιών θα παραµείνει µικρότερος από αυτόν των ανταγωνιστικών χωρών στη διεθνή σκηνή, όπως είναι οι ΗΠΑ, η Ν. Ζηλανδία και η Αυστραλία. ∆ανία και Βρετανία θα συνεχίσουν να έχουν τα µεγαλύτερα κοπάδια σε επίπεδο ΕΕ, την ώρα που χώρες όπως η Πολωνία θα τα αυξάνουν σταδιακά. Μέχρι και το 2020, µε βάση τη µελέτη της Promar, προβλέπεται ότι η Πολωνία θα έχει παρόµοιο αριθµό κοπαδιών µε αυτό που είχαν η Γαλλία και η Γερµανία το 2006.

Επιπλέον, η Promar εκτιµά ότι το κόστος παραγωγής θα συνεχίσει να είναι κινητήριος µοχλός για το κέρδος των παραγωγών. Στις περισσότερες χώρες, υπάρχουν αγρότες µε χαµηλές τιµές γάλακτος που έχουν καλά κέρδη, όπως και αγρότες µε υψηλές τιµές στο προϊόν αλλά δεν βγάζουν κέρδη ή έχουν απώλειες. Αυτό που παρατηρείται όµως γενικά είναι ότι σε χώρες όπου το κόστος παραγωγής είναι χαµηλό (Ιρλανδία, Πολωνία) οι αγρότες τείνουν να έχουν περισσότερη εµπιστοσύνη για το µέλλον του γάλακτος σε ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά.


Τέλος, µε βάση την Promar, εντοπίζονται 3 καθοριστικοί άξονες για το µέλλον του γαλακτοκοµικού κλάδου: µάνατζµεντ (οι αγρότες οφείλουν να βλέπουν τους εαυτούς τους ως Γενικούς ∆ιευθυντές των εκµεταλλεύσεών τους), χρηµατοοικονοµική ετοιµότητα (οι αγροτικές αποφάσεις πρέπει να λαµβάνονται µε βάση πληροφορίες για το κόστος παραγωγής και απαιτείται συνεργασία µε άλλους παραγωγούς) και µεγιστοποίηση περιουσιακών στοιχείων (ανάπτυξη µιας σειράς εργαλείων για να λαµβάνουν αποδόσεις από τις επενδύσεις τους).  


ANZ BANK«Φλερτάρει» με χαμηλά πριν την άνοδο το γάλα
Οι διεθνείς τιµές γάλακτος είναι κοντά στον πάτο του κύκλου τιµών, αλλά ακόµα δεν έχουν φτάσει σε πολύ χαµηλά επίπεδα, σηµειώνει ο οικονοµολόγος της Τράπεζας ANZ στη Ν. Ζηλανδία, Κον Γουίλιαµς. Μάλιστα, στην πιο πρόσφατη δηµοπρασία της Fonterra ο ∆ιεθνής ∆είκτης γαλακτοκοµικών προϊόντων στη Ν. Ζηλανδία (GDT) σηµείωσε την τρίτη συνεχόµενη πτώση του (-3,6%), όµως ήταν η µικρότερη από τις προηγούµενες µειώσεις (-10,8% αρχές Απριλίου και -8,8% µέσα Μαρτίου). Ειδικότερα, οι διεθνείς τιµές για την πλήρη σκόνη γάλακτος έπεσε κατά 4,3%, ενώ για την αποβουτυρωµένη σκόνη γάλακτος κατά 7,8%. «Οι αγοραστές γάλακτος έχουν αρκετά αποθέµατα, ειδικά για το δεύτερο τρίµηνο και ακόµα υπάρχει αβεβαιότητα για τα ευρωπαϊκά αποθέµατα µετά την λήξη των ποσοστώσεων στην ΕΕ», σηµειώνει ο Γουίλιαµς της ANZ. «∆ηµιουργείται η αίσθηση ότι βρισκόµαστε στον πάτο του κύκλου των τιµών για το γάλα, αλλά ακόµα δεν έχουµε φτάσει σε αυτό το επίπεδο», προσθέτει ο ίδιος
Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η ανάλυση της Σούζαν Κιλςµπάι της αγροτικής νεοζηλανδέζικης ιστοσελίδας AgriHQ, η οποία τονίζει ότι υπάρχει πλεόνασµα παγκόσµιας προσφοράς γάλακτος οπότε και θα πιεστούν οι τιµές. Τέλος, εκτιµά ότι θα επέλθει ισορροπία µεταξύ προσφοράς και ζήτησης γάλακτος τους επόµενους 6 µήνες, επιτρέποντας στις τιµές να ανέβουν ξανά.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία