BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Κρατάνε στα 22 λεπτά τα καλαμπόκια νέας σοδειάς

Στα αξιόλογα επίπεδα των 22 λεπτών το κιλό βρίσκεται η τιµή παραγωγού για τις πρώιµες ποικιλίες καλαµποκιού, που έχουν ξεκινήσει να αλωνίζονται στη Στερεά Ελλάδα (Φθιώτιδα, Βοιωτία κ. α), σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Κρατάνε στα 22 λεπτά τα καλαμπόκια νέας σοδειάς

3
0

Μάλιστα, µε αυτές τις τιµές πωλούνται στις παραπάνω περιοχές και τα λιγοστά αποθέµατα της σοδειάς του 2014. Οι εν λόγω τιµές για τις πρώιµες ποικιλίες έχουν καταγράψει αύξηση κατά 15,78% σε σχέση µε τις αντίστοιχες περσινές, που είχαν διαµορφωθεί αυτή την περίοδο στα 19 λεπτά το κιλό. Ωστόσο, σε περίπου 20 µέρες, που ο αλωνισµός θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, θα διαµορφωθεί σαφέστερη εικόνα στην αγορά.

Οι φετινές ανοδικές τιµές έγκεινται πιθανότατα στη δυσκολία που υπάρχει ακόµα όσον αφορά τις εισαγωγές ζωοτροφών λόγω των capital controls.

Στα 20-21 λεπτά το κιλό βρίσκεται η τιµή παραγωγού και για τα καλαµπόκια της περσινής σοδειάς στη ∆ράµα, όπου «έχει αρχίσει εδώ και περίπου 5 µέρες η συγκοµιδή για τα τριµηνίτικα (µε βιολογικό κύκλο 90 ηµερών)», σύµφωνα µε τον Χρήστο Γκόντια, υπεύθυνο Οµάδων Παραγωγών του νοµού.

Τα ίδια επίπεδα τιµών παρατηρούνται και στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου. Εκεί «τα λίγα αποθέµατα από την περσινή χρονιά πωλούνται στους κτηνοτρόφους έναντι 20-22 λεπτών το κιλό», υπογραµµίζει ο παραγωγός Γιώργος Καπνιάς, ο οποίος συµπληρώνει ότι οι τιµές αυτές εµφανίζονται αυτή την περίοδο τα τελευταία 3 χρόνια, που οι παραγωγοί, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα, κρατάνε τα καλαµπόκια τους στις αποθήκες µε στόχο την άνοδο των τιµών. Βέβαια, τα αποθέµατα αυτή τη στιγµή είναι ελάχιστα δεδοµένης της µικρότερης καλλιεργούµενης έκτασης το ’14 σε σχέση µε την προηγούµενη σεζόν και των µειωµένων αποδόσεων στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Εδώ αξίζει να σηµειωθεί ότι αρκετοί είναι οι παραγωγοί που έχουν αποφασίσει να καλλιεργήσουν ακόµα λιγότερα στρέµµατα το 2015 σε σχέση µε την περσινή σεζόν, έως και 50%, λόγω του κόστους της καλλιέργειας (στα 230 ευρώ το στρέµµα), το οποίο καλύπτεται µε µία απόδοση πάνω από 1.500 κιλά το στρέµµα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία