BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Για λίγο ακόμα μένουν τα 22 λεπτά στο καλαμπόκι, πιο χαμηλά η έναρξη

Προς παγίωση των 22 λεπτών το κιλό ως τιµή παραγωγού για το καλαµπόκι για τις τελευταίες αποθηκευµένες ποσότητες παλιάς σοδειάς κάνουν λόγο παραγωγοί σε Βοιωτία και Σέρρες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Για λίγο ακόμα μένουν  τα 22 λεπτά στο καλαμπόκι, πιο χαμηλά η έναρξη

2
0

Ωστόσο, δύσκολο κρίνεται από παράγοντες της αγοράς, να έχουµε έναρξη της φετινής σεζόν για το προϊόν στα 22 λεπτά το κιλό και κάνουν λόγο για µείωση τιµών αν και ακόµα είναι νωρίς και δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα.

Στη Μακεδονία ακούγεται έντονα η τιµή των 15 λεπτών το κιλό, ενώ στην Πελοπόννησο φαίνεται να πιάνει και τα 20 λεπτά το κιλό, σύµφωνα µε πληροφορίες της Agrenda. «Εκτιµώ ότι τα καλαµπόκια θα ξεκινήσουν φέτος γύρω στα 15-16 λεπτά το κιλό. Γενικά οι παραγωγοί αρχίζουν να εγκαταλείπουν το προϊόν γιατί έχει πολύ µεγάλο κόστος παραγωγής. Ήδη, υπάρχει στροφή παραγωγών προς τις δενδρώδεις καλλιέργειες (ειδικά συµπύρηνα ροδάνικα και κεράσια), τα όσπρια (ρεβίθια, φασόλια) και τη µηδική», αναφέρει χαρακτηριστικά ο παραγωγός Γιώργος Καπνιάς από το Βόλο.

Παράλληλα, η επενδυτική τράπεζα Rabobank αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τις τιµές του καλαµποκιού τους τελευταίους τρεις µήνες του 2015 στην αγορά του Σικάγο, υποστηρίζοντας ότι από τα 390 σεντς ανά µπούσελ θα πέσει στα 380 σεντς, ωστόσο εκτιµά ότι θα επιστρέψει το καλαµπόκι στα 400 δολάρια στα µέσα της νέας χρονιάς. Επιπλέον, αµφισβητεί η επενδυτική τράπεζα τα στοιχεία του αµερικανικού υπουργείου γεωργίας για αυξηµένη φετινή παραγωγή στο καλαµπόκι και επαρκή αποθέµατα. Όπως αναφέρει το 2015/2016 τα τελικά αποθέµατα είναι γύρω στα 1,572 δισ. µπούσελ έναντι των 1,71 δισ. µπούσελ που προβλέπει το υπουργείο γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Επίσης, η Rabobank προβλέπει λιγότερο καλαµπόκι στην Ευρώπη λόγω του ζεστού καιρού. Αναφέρει ότι η παραγωγή στην Ευρωπή αναµένεται να φτάσεις τους 60 εκατ. τόνους, όταν το USDA κάνει λόγο για 62,3 εκατ. τόνους.

Όσον αφορά τον παράγοντα Κίνα, αξίζει να σηµειωθεί ότι η χώρα αποφάσισε να κρατήσει για ακόµα ένα χρόνο τα αποθέµατα καλαµποκιού, πριν απελευθερώσει της εγχώριες τιµές. Η πολιτική αυτή, που ήταν σχεδιασµένη για να ενισχύσει τα αγροτικά εισοδήµατα, θα καταργούνταν στις αρχές του έτους καθώς έχει αυξήσει κατά 50% τις εγχώριες τιµές, αναγκάζοντας τη βιοµηχανία ζωοτροφών να κατευθυνθεί στο εισαγόµενο καλαµπόκι ή σε άλλα φθηνότερα υποκατάστατα.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία