BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Η ανάγκη για μετρητά φρενάρει την αγορά καλαμποκιού

Προοπτικές για µια παραγωγική χρονιά διαγράφει το καλαµπόκι στην ελληνική αγορά, µε τη συγκοµιδή να έχει φτάσει σχεδόν στο 30%-40% στις πρώιµες περιοχές της Θεσσαλίας και τις τιµές να είναι οριακά αυξηµένες στα 16-17 λεπτά το κιλό από τα 14-15 λεπτά το κιλό που ήταν πέρσι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda. Παράλληλα, οι νέες προβλέψεις του υπουργείου γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), για µειωµένη αµερικανική παραγωγή και παγκόσµια αποθέµατα έφεραν χρηµατιστηριακή άνοδο τιµών για το καλαµπόκι στο Σικάγο.

Η ανάγκη για μετρητά φρενάρει την αγορά καλαμποκιού

2
2

«Έχουµε καλύτερες αποδόσεις και ποιότητα. Όµως, φέτος, η αγορά είναι σφιγµένη λόγω της έλλειψης ρευστότητας και των εκλογών. Καλύτερη εικόνα για το προϊόν θα έχουµε µετά τις 20 Σεπτεµβρίου», σηµειώνει στην Agrenda, ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού Αγροτών Θεσσαλίας ΘΕΣγη, Παναγιώτης Καλφούντζος και προσθέτει ότι για τους αγρότες που έχουν κάνει συµβόλαια µε τους κτηνοτροφικούς συνεταιρισµούς ΘΕΣΓΑΛΑ και ΓΑΛΑ ΕΛΛΑΣ η τιµή για το καλαµπόκι είναι στα 18 λεπτά το κιλό.

«Σε ∆υτική Ελλάδα και Πελοπόννησο οι τιµές για προϊόν είναι κοντά στα 17-18 λεπτά το κιλό. Για τις βόρειες παραγωγικές περιοχές (Μακεδονία και Θράκη) το ξεκίνηµα γίνεται µε 16-17 λεπτά το κιλό και η τιµή βάσης είναι στα 15 λεπτά το κιλό, όταν πέρσι ήταν στα 13-14 λεπτά το κιλό», τονίζει ο campaign manager της Syngenta για το καλαµπόκι, Παναγιώτης Μπουδουρίδης.

«Φαίνεται ότι άργησαν λίγο τα αλώνια, καθώς οι παραγωγοί περιµένουν µια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις τιµές και να πέσει και η υγρασία οπότε λίγο µετά τα µέσα Σεπτεµβρίου θα έχουµε καλύτερη εικόνα για το πώς πάει η χρονιά», προσθέτει ο κ. Μπουδουρίδης.

Στην περιοχή του Αγρινίου ο αλωνισµός βρίσκεται στο 10%-15% και αναµένεται να κορυφωθεί το επόµενο διάστηµα. Η ΕΑΣ Αγρινίου αυτή την εβδοµάδα έδινε τιµή στον παραγωγό στα 19 λεπτά το κιλό για το καλαµπόκι. «Πρόκειται για µια οµαλή χρονιά για το προϊόν στην περιοχή, κοντά στα περσινά επίπεδα των 18 λεπτών το κιλό», αναφέρει στην Agrenda ο ∆ιευθυντής της ΕΑΣ Αγρινίου, Νίκος Καζατζής.

 

Ώθηση στα χρηµατιστήρια

Την ίδια ώρα ανοδική είναι η τάση των τιµών στις διεθνείς αγορές χάρη στην έκθεση Σεπτεµβρίου του USDA, όπου προβλέπει µείωση της αµερικανικής παραγωγής καλαµποκιού κατά µέσο όρο κατά 101 εκατ. µπούσελ στα 167,5 εκατ. µπούσελ (µείον 1,3 εκατ. µπούσελ από τις εκτιµήσεις Αυγούστου). Επίσης, το USDA εκτιµά ότι τα εγχώρια αποθέµατα στα τέλη του 2015-2016 θα είναι µειωµένα κατά 125 εκατ. µπούσελ στα 1,59 δισ. µπούσελ. Πρόκειται για διπλάσια σχεδόν µείωση των αποθεµάτων από τις εκτιµήσεις των αναλυτών. Έτσι, η ανακοίνωση αυτή για µειωµένη παραγωγή και αποθέµατα βοήθησε στην άνοδο των τιµών στο Σικάγο των προθεσµιακών συµβολαίων του ∆εκεµβρίου για το προϊόν στα 383 σεντς ανά λίµπρα (+2,68%) από τα 373 σεντς ανά λίµπρα της περασµένης εβδοµάδας. Επιπλέον, µειωµένα κατά 5,4 εκατ. τόνους στους 189,69 εκατ. τόνους προβλέπει το USDA να είναι τα παγκόσµια αποθέµατα καλαµποκιού.

 

Σε χαµηλά 6 ετών η σόγια

Μπορεί η έκθεση USDA να ήταν ευνοϊκή από άποψη τιµών για το καλαµπόκι, ωστόσο οι προβλέψεις για τη σόγια που αναφέρουν αυξηµένα αποθέµατα σε ΗΠΑ (+25 εκατ. µπούσελ στα 875 εκατ. µπούσελ) και διεθνώς (+5,09 εκατ. µπούσελ στα 226,56 εκατ. µπούσελ) βύθισαν τις τιµές του προϊόντος σε χαµηλά 6 ετών.

 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

25-09-2015 17:28sotiris

μας δουλευουν ολοι τους!!!!! ποιος θα ασχοληθει με εμας τους αγροτες???καμια κυβερνηση δεν ασχοληθηκε !!!! μας ριχνουν ψυχουλα ισα ισα να σταματαμε να μιλαμε και να διαμαρτηρομαστε .δεν ντρεπονται!!!!!15 λεπτα τοκαλαμποκι στην ημαθια ???15 λεπτα ειναι και τα εξοδα αν κιλο δηλαδη μεσα με το κεφαλι μπαινουμε .,και οταν τα παρουν οι εμποπροι τα πουλανε 25 και 30 λεπτα !!!!!και γενικα ετσιο γινεται με ολες τις παραγωγες !!! και μη μου πειτε οτι εσεις εκει στα υπουργεια δεν τα γνωριζεται αυτα ???

Απάντηση

23-09-2015 19:34athanasia

sti serres giati einai sta 0.15e? mporeite na moy apantisete parakalo. k 8a pesei ki alo lene!!!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία