BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Η πτώση του δολαρίου βοηθάει τα σιτάρια

Στην ελληνική αγορά οι τιµές εξαγωγής για τα σκληρά σιτάρια µε 50% υαλώδη κυµαίνονται στα 260 ευρώ ο τόνος FOB ελληνικό λιµάνι. Οι τοπικοί έµποροι δεν ικανοποιούνται µε αυτές τις τιµές, αλλά βλέποντας την τάση στους ευρωπαϊκούς δείκτες να είναι πτωτική, επανεκτιµούν την κατάσταση και µερικοί πείθονται., σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Η πτώση του δολαρίου βοηθάει τα σιτάρια

1
0
Οι τοπικοί µύλοι υπό τις παρούσες συνθήκες εξακολουθούν να µην «κυνηγούν» σιτάρια, ενώ οι πρόσφατες τιµές που πλήρωσαν κυµάνθηκαν µεταξύ 260-265 ευρώ ο τόνος παραδοτέα για τα φετινά ποιοτικά σκληρά. Παράλληλα, όσο πλησιάζουµε προς τα τέλη του έτους, εκτιµάται ότι θα βγαίνουν και κάποιες αποθήκες στην αγορά αυξάνοντας τη διαθεσιµότητα

Στη λίστα της Φότζια οι τιµές σηµείωσαν άλλα µια οριακή διόρθωση (-2 ευρώ ο τόνος) από την περασµένη βδοµάδα. Για την καλή ποιότητα (ειδικό βάρος 79-80 kg/hl, πρωτεΐνη 12,5%, υαλώδη 75%) κυµαίνονται στα 278-283 ευρώ ο τόνος στην αποθήκη του παραγωγού, ενώ η αµέσως επόµενη ποιότητα στα 273-278 ευρώ ο τόνος.

Σταθεροποιητική είναι η εικόνα στο Μιλάνο, µε τις τιµές για τις εξαιρετικές ποιότητες να παραµένουν µεταξύ 284-289 ευρώ ο τόνος. Στη Γαλλία, για άλλη µια εβδοµάδα, οι τιµές πιέζονται, έχοντας πλέον φτάσει στα 270 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε γαλλικό λιµάνι. Η τελικά µεγαλύτερη του αναµενόµενου παραγωγή σκληρού του Καναδά συνεπάγεται περισσότερα τελικά αποθέµατα και αποσταθεροποίηση των τιµών. Όσον αφορά την επόµενη σοδειά, στη Γαλλία εκτιµάται για την ώρα 11,6% αύξηση των εκτάσεων από φέτος

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο τα µαλακά σιτάρια ενισχύονται λόγω της πτώσης του δολαρίου. Η τελευταία αµερικανική έκθεση προσφοράς/ζήτησης δηµητριακών αύξησε κατά 2,6 εκατ. τόνους τα παγκόσµια τελικά αποθέµατα για τη φετινή σεζόν, εντούτοις το χρηµατιστήριο ενισχύεται από το φθηνότερο δολάριο. Η εικόνα, βέβαια, όλων των εµπορευµάτων δεν είναι καθόλου καλή κι αυτό είναι ένα γεγονός που τονίζουν οι αναλυτές. 

Στη Γαλλία η αµερικανική έκθεση δεν άσκησε ιδιαίτερη επιρροή στις τιµές. Η ενδυνάµωση του ευρώ µειώνει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών σοδειών, «υποχρεώνοντας» τους δείκτες να διορθώσουν. Οι τιµές συµβολαίων Μαρτίου 2016 κυµαίνονται στα 176 ευρώ, χάνοντας σχεδόν 6 ευρώ από την περασµένη βδοµάδα.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία