BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Λίγες οι ξένες πατάτες κόντρα στις ελληνικές

Στήριγµα στις τιµές παραγωγού για την ελληνική χειµωνιάτικη πατάτα, που σε ποσοστό περίπου 90% τώρα βρίσκεται στις αποθήκες, φαίνεται να προσφέρουν οι περιορισµένες εξαγωγές από Αίγυπτο, Γαλλία και Κύπρο, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016.

Λίγες οι ξένες πατάτες κόντρα στις ελληνικές

0
0

Να σηµειωθεί ότι απ’ τις αποθήκες των παραγωγών-εµπόρων στη Θήβα οι πατάτες τώρα φεύγουν έναντι 45 λεπτών το κιλό κατά µέσο όρο, «υψηλότερα από πέρυσι, που οι τιµές αυτό το διάστηµα κυµαινόντουσαν µεταξύ 30 και 40 λεπτών το κιλό», υπογραµµίζει στην Agrenda ο παραγωγός απ’ τη Θήβα Γιάννης Κουκουβίνος. Βέβαια, στην αρχή της συγκοµιδής, πριν βγουν στην αγορά και οι πατάτες από την Αχαϊα και άλλες περιοχές, οι τιµές για το προϊόν της Θήβας ήταν στα 48-50 λεπτά το κιλό.

Οι αποδόσεις στην περιοχή ήταν µειωµένες, στα 1.500 κιλά το στρέµµα κατά µέσο όρο, τη στιγµή που οι κανονικές είναι στους 2 τόνους το στρέµµα. Οι µειωµένες αποδόσεις, που παρατηρήθηκαν και σε άλλες περιοχές, έγκεινται, σύµφωνα µε γεωπόνους, στις βροχές του Σεπτεµβρίου και τις εναλλαγές στις θερµοκρασίες.

Επίσης, η καλλιεργούµενη έκταση της χειµωνιάτικης στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας, αλλά και σε Αχαϊα, Ηλεία κ. α., ήταν µειωµένη λόγω της έλλειψης πίστωσης απ’ τους γεωπόνους. Αυτό συνέβη και στην Ισπανία εξαιτίας της ζηµιογόνας, για τους Ισπανούς παραγωγούς, προηγούµενης σεζόν.

 

Υψηλές τιµές στη Γαλλία και κόστος στην Κύπρο ευνοούν την Ελλάδα

Στη στήριξη των τιµών παραγωγού, που στην Ηλεία κυµαίνονται στα 35-38 λεπτά το κιλό, υψηλότερα από πέρυσι, που ήταν στα 25-30, έχουν ενδεχοµένως οδηγήσει και οι υψηλότερες τιµές της γαλλικής πατάτας στην εγχώρια αγορά, στα 40-45 λεπτά (την περσινή σεζόν είχαν φτάσει και στα 20 λεπτά το κιλό). Αν και οι φετινές τιµές γι’ αυτή την πατάτα είναι υψηλότερες από την ίδια περίοδο την περσινή χρονιά και στη γαλλική αγορά, οι Γάλλοι παραγωγοί είναι απρόθυµοι να πουλήσουν τα αποθέµατά τους, καθώς αναµένουν περαιτέρω αυξήσεις στις τιµές.

Το γεγονός ότι οι τιµές στη γαλλική αγορά είναι καλές έχει ως αποτέλεσµα να γίνονται δύσκολα εξαγωγές.

Πέρα απ’ τις γαλλικές, ανταγωνιστικές στην εγχώρια αγορά για την ελληνική πατάτα είναι και οι αιγυπτιακές, οι οποίες βγαίνουν στην παγκόσµια αγορά τις επόµενες µέρες, και οι κυπριακές. Σύµφωνα µε Έλληνες εισαγωγείς, οι αιγυπτιακές πιθανότατα φέτος να διατίθενται γύρω στα 50 λεπτά το κιλό, σε υψηλότερες τιµές από πέρυσι, που ήταν στα 38-40. Καλές τιµές αναµένονται γι’ αυτές τις πατάτες και στην αιγυπτιακή αγορά, καθώς εκτιµάται ότι η παραγωγή της χώρας θα είναι σηµαντικά µειωµένη. Σύµφωνα µε ρεπορτάζ του Freshplaza, «oι εξαγωγές πατάτας απ’ την Αίγυπτο στην Ευρώπη γίνονται όλο και πιο δύσκολες λόγω των αυστηρότερων κανόνων εισαγωγής και του ανταγωνισµού από τις ευρωπαϊκές χώρες».

Παροµοίως, οι εξαγωγές πατάτας απ’ την Κύπρο αναµένονται περιορισµένες εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής στη νησιωτική χώρα. Εκεί τώρα είναι σε πλήρη εξέλιξη η συγκοµιδή της χειµωνιάτικης καλλιέργειας, που διαρκεί ως το Μάρτιο.

Οι Κύπριοι παραγωγοί έχουν να αντιµετωπίσουν τον ξηρό καιρό, ενώ ανησυχούν και για τις παρατεταµένες χαµηλές θερµοκρασίες τις πρώτες βδοµάδες του νέου έτους, που µπορεί να οδηγήσουν στην παραγωγή µικρότερων µεγεθών.

Στην Ιταλία υπάρχουν λίγες ποσότητες υψηλής ποιότητας, µε τη ζήτηση να είναι, ωστόσο, σε καλά επίπεδα και τις τιµές να κυµαίνονται µεταξύ 35 και 40 λεπτών το κιλό, µε ανοδική τάση.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία