
Οι παραγωγοί οδηγήθηκαν στον περιορισµό των εκτάσεων θερµοκηπιακής και ανοιξιάτικης πατάτας, που είχε παρατηρηθεί και για τις χειµωνιάτικες στις περισσότερες περιοχές, λόγω κυρίως της έλλειψης ρευστότητας, αλλά και του γεγονότος ότι πέρσι οι ελληνικές πατάτες πιέστηκαν πολύ από τις φτηνές εισαγόµενες. Βέβαια, τη φετινή σεζόν η πολιτική των σούπερ µάρκετ είναι τελείως διαφορετική από πέρσι, καθώς προτιµούν τις ελληνικές και δεν επιφυλάσσουν ιδιαίτερης υποδοχής –όπως πέρσι- στις αιγυπτιακές, σύµφωνα µε τους παραγωγούς.
Να σηµειωθεί ότι «οι εισαγόµενες πατάτες στην Ελλάδα είναι χειµερινής εσοδείας, ενώ φρέσκιες ανοιξιάτικες βγάζουν οι Σικελία, Καλαµάτα, νότια Ισπανία και Κύπρος», υπογραµµίζει ο γεν. διευθυντής της Agrexpo, Γ. Γκούµας. Μάλιστα, σύµφωνα µε τον ίδιο, οι ελληνικές ανοιξιάτικες, η έκταση των οποίων υπολογίζεται γύρω στο 15-25% κάτω από πέρσι, τα τελευταία χρόνια έχουν σταθερή ζήτηση στην κεντρική Ευρώπη, µε τους Πολωνούς να τις προτιµούν από τις ισπανικές και ιταλικές λόγω της καλύτερης ποιότητας και γεύσης τους.
Η ποιότητα, µάλιστα, είναι πολύ υψηλή για τις πρώτες θερµοκηπιακές πατάτες φέτος λόγω της φετινής καλοκαιρίας, η οποία, σύµφωνα µε τους παραγωγούς µπορεί να οδηγήσει σε υψηλές αποδόσεις, µε αποτέλεσµα να είναι αυξηµένο το ενδεχόµενο να αντισταθµιστεί η µειωµένη καλλιεργούµενη έκταση.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η τιµή παραγωγού για τις πρώτες θερµοκηπιακές πατάτες, που άρχισαν να µαζεύονται από την προηγούµενη βδοµάδα, είναι στα 47-50 λεπτά το κιλό, ενώ πέρυσι είχαν ξεκινήσει από τα 40-42 κινούµενη στη συνέχεια ανοδικά.
Επίσης, δεδοµένης και της έλλειψης πατάτας που παρουσιάζεται σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές, οι Έλληνες παραγωγοί θεωρούν ότι έχουν µία καλή ευκαιρία να πουλήσουν το προϊόν τους σε αξιόλογες τιµές φέτος. Ωστόσο, εγείρονται ανησυχίες σε πολλούς παραγωγούς για την πιθανότητα υπερδιπλασιασµού των εισαγόµενων πατατών απ’ την Αίγυπτο σε σχέση µε πέρυσι λόγω της µειωµένης φετινής ζήτησης γι’ αυτές απ’ τη Ρωσία. Ως εκ τούτου, στις 15 Μαρτίου αντιπροσωπεία παραγωγών και αιρετών από Ηλεία και Αχαΐα συναντήθηκε µε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.  
Εκεί, σύµφωνα µε τον πατατοπαραγωγό απ’ την Ηλεία, Σπύρο Κούγια, που ήταν παρών, τέθηκε το ζήτηµα των ελληνοποιήσεων, αλλά και του επιβαρυµένου κόστους εισροών στην Ελλάδα. Όπως υπογραµµίζει ο ίδιος, αν και ο πατατόσπορος φτάνει στον Πειραιά στα 550 ευρώ ο τόνος, στον παραγωγό πωλείται έναντι 1.300 ευρώ ο τόνος. Από την πλευρά του, ο κ. Αποστόλου, σχετικά µε τις ελληνοποιήσεις είπε ότι ετοιµάζονται τα κλιµάκια να ξεκινήσουν τους ελέγχους.
Να σηµειωθεί ότι οι αιγυπτιακές πατάτες φτάνουν παραδοτέες στα σούπερ µάρκετ στα χαµηλά επίπεδα των 32-34 λεπτών το κιλό. Παράλληλα, οι χειµωνιάτικες πατάτες πωλούνται έναντι 37-38 λεπτά το κιλό, υψηλότερα από πέρυσι, σηµειώνει ο παραγωγός απ’ την Ηλεία Νίκος Γεωργακόπουλος. Σύµφωνα µε τον ίδιο, έχει µείνει στην αγορά αυτή την περίοδο ένα µικρό ποσοστό χειµωνιάτικων, σε αντίθεση µε πέρυσι, που είχαν εξαντληθεί νωρίτερα.

FRESHPLAZ
Κορύφωση τιμών για τις πατάτες σε περιοχές της Γαλικίας φέτοςΣτα ύψη έχουν φτάσει οι τιµές παραγωγού στην Γαλικία, όπου οι αποθήκες αγοράζουν πατάτες στα 70 λεπτά λόγω της πολύ µειωµένης τελευταίας παραγωγής.
Μάλιστα, µπορεί να εµφανιστούν πάλι υψηλές τιµές στην πορεία της σεζόν, καθώς οι τιµές φτάνουν τα υψηλότερα επίπεδα στα τέλη Μαρτίου και τώρα ήδη υπάρχει πολύ µικρή αποθηκευµένη ποσότητα.
Επίσης, οι υψηλές θερµοκρασίες το Νοέµβριο είχαν ως αποτέλεσµα να µειωθεί η διάρκεια ζωής στο ράφι. Έτσι, µόνο οι επαγγελµατίες που διαθέτουν θαλάµους, έχουν µεγάλες πιθανότητες να διαθέτουν προϊόν καλής ποιότητας. Αξίζει να σηµειωθεί ότι οι βροχοπτώσεις και οι θερµοκρασίες δεν ήταν ευνοϊκές για την επόµενη παραγωγή. Κι αυτό καθώς σηµειώθηκαν απροσδόκητες υψηλές θερµοκρασίες, ενώ οι βροχές εµφανίστηκαν καθυστερηµένα. Υπενθυµίζεται ότι η περσινή άνοιξη ήταν εξαιρετικά ξηρή και ακολούθησε από ένα καλοκαίρι µε λίγες βροχοπτώσεις. Σύµφωνα µε ρεπορτάζ του Freshplaza, η ανοµβρία την πιο ακατάλληλη στιγµή επηρέασε την καλλιέργεια.
Τώρα ενώ τα χωράφια θα έπρεπε να είναι στεγνά, οι φυτεύσεις πλησιάζουν και πολλά είναι ακόµα υγρά.
Να σηµειωθεί ότι και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές οι πατάτες είναι λιγότερες σε σχέση µε πέρυσι, µε αποτέλεσµα, για παράδειγµα στην Ουγγαρία, οι τιµές να είναι σε διπλάσια επίπεδα απ’ την περσινή σεζόν. Εκεί η παραγωγή του ’15 ήταν κατά 28% χαµηλότερη από την περσινή σεζόν κυρίως λόγω της µικρότερες καλλιεργούµενης έκτασης.
Να σηµειωθεί ότι «οι εισαγόµενες πατάτες στην Ελλάδα είναι χειµερινής εσοδείας, ενώ φρέσκιες ανοιξιάτικες βγάζουν οι Σικελία, Καλαµάτα, νότια Ισπανία και Κύπρος», υπογραµµίζει ο γεν. διευθυντής της Agrexpo, Γ. Γκούµας. Μάλιστα, σύµφωνα µε τον ίδιο, οι ελληνικές ανοιξιάτικες, η έκταση των οποίων υπολογίζεται γύρω στο 15-25% κάτω από πέρσι, τα τελευταία χρόνια έχουν σταθερή ζήτηση στην κεντρική Ευρώπη, µε τους Πολωνούς να τις προτιµούν από τις ισπανικές και ιταλικές λόγω της καλύτερης ποιότητας και γεύσης τους.
Η ποιότητα, µάλιστα, είναι πολύ υψηλή για τις πρώτες θερµοκηπιακές πατάτες φέτος λόγω της φετινής καλοκαιρίας, η οποία, σύµφωνα µε τους παραγωγούς µπορεί να οδηγήσει σε υψηλές αποδόσεις, µε αποτέλεσµα να είναι αυξηµένο το ενδεχόµενο να αντισταθµιστεί η µειωµένη καλλιεργούµενη έκταση.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η τιµή παραγωγού για τις πρώτες θερµοκηπιακές πατάτες, που άρχισαν να µαζεύονται από την προηγούµενη βδοµάδα, είναι στα 47-50 λεπτά το κιλό, ενώ πέρυσι είχαν ξεκινήσει από τα 40-42 κινούµενη στη συνέχεια ανοδικά.
Επίσης, δεδοµένης και της έλλειψης πατάτας που παρουσιάζεται σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές, οι Έλληνες παραγωγοί θεωρούν ότι έχουν µία καλή ευκαιρία να πουλήσουν το προϊόν τους σε αξιόλογες τιµές φέτος. Ωστόσο, εγείρονται ανησυχίες σε πολλούς παραγωγούς για την πιθανότητα υπερδιπλασιασµού των εισαγόµενων πατατών απ’ την Αίγυπτο σε σχέση µε πέρυσι λόγω της µειωµένης φετινής ζήτησης γι’ αυτές απ’ τη Ρωσία. Ως εκ τούτου, στις 15 Μαρτίου αντιπροσωπεία παραγωγών και αιρετών από Ηλεία και Αχαΐα συναντήθηκε µε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.  
Εκεί, σύµφωνα µε τον πατατοπαραγωγό απ’ την Ηλεία, Σπύρο Κούγια, που ήταν παρών, τέθηκε το ζήτηµα των ελληνοποιήσεων, αλλά και του επιβαρυµένου κόστους εισροών στην Ελλάδα. Όπως υπογραµµίζει ο ίδιος, αν και ο πατατόσπορος φτάνει στον Πειραιά στα 550 ευρώ ο τόνος, στον παραγωγό πωλείται έναντι 1.300 ευρώ ο τόνος. Από την πλευρά του, ο κ. Αποστόλου, σχετικά µε τις ελληνοποιήσεις είπε ότι ετοιµάζονται τα κλιµάκια να ξεκινήσουν τους ελέγχους.
Να σηµειωθεί ότι οι αιγυπτιακές πατάτες φτάνουν παραδοτέες στα σούπερ µάρκετ στα χαµηλά επίπεδα των 32-34 λεπτών το κιλό. Παράλληλα, οι χειµωνιάτικες πατάτες πωλούνται έναντι 37-38 λεπτά το κιλό, υψηλότερα από πέρυσι, σηµειώνει ο παραγωγός απ’ την Ηλεία Νίκος Γεωργακόπουλος. Σύµφωνα µε τον ίδιο, έχει µείνει στην αγορά αυτή την περίοδο ένα µικρό ποσοστό χειµωνιάτικων, σε αντίθεση µε πέρυσι, που είχαν εξαντληθεί νωρίτερα.

FRESHPLAZ
Κορύφωση τιμών για τις πατάτες σε περιοχές της Γαλικίας φέτοςΣτα ύψη έχουν φτάσει οι τιµές παραγωγού στην Γαλικία, όπου οι αποθήκες αγοράζουν πατάτες στα 70 λεπτά λόγω της πολύ µειωµένης τελευταίας παραγωγής.
Μάλιστα, µπορεί να εµφανιστούν πάλι υψηλές τιµές στην πορεία της σεζόν, καθώς οι τιµές φτάνουν τα υψηλότερα επίπεδα στα τέλη Μαρτίου και τώρα ήδη υπάρχει πολύ µικρή αποθηκευµένη ποσότητα.
Επίσης, οι υψηλές θερµοκρασίες το Νοέµβριο είχαν ως αποτέλεσµα να µειωθεί η διάρκεια ζωής στο ράφι. Έτσι, µόνο οι επαγγελµατίες που διαθέτουν θαλάµους, έχουν µεγάλες πιθανότητες να διαθέτουν προϊόν καλής ποιότητας. Αξίζει να σηµειωθεί ότι οι βροχοπτώσεις και οι θερµοκρασίες δεν ήταν ευνοϊκές για την επόµενη παραγωγή. Κι αυτό καθώς σηµειώθηκαν απροσδόκητες υψηλές θερµοκρασίες, ενώ οι βροχές εµφανίστηκαν καθυστερηµένα. Υπενθυµίζεται ότι η περσινή άνοιξη ήταν εξαιρετικά ξηρή και ακολούθησε από ένα καλοκαίρι µε λίγες βροχοπτώσεις. Σύµφωνα µε ρεπορτάζ του Freshplaza, η ανοµβρία την πιο ακατάλληλη στιγµή επηρέασε την καλλιέργεια.
Τώρα ενώ τα χωράφια θα έπρεπε να είναι στεγνά, οι φυτεύσεις πλησιάζουν και πολλά είναι ακόµα υγρά.
Να σηµειωθεί ότι και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές οι πατάτες είναι λιγότερες σε σχέση µε πέρυσι, µε αποτέλεσµα, για παράδειγµα στην Ουγγαρία, οι τιµές να είναι σε διπλάσια επίπεδα απ’ την περσινή σεζόν. Εκεί η παραγωγή του ’15 ήταν κατά 28% χαµηλότερη από την περσινή σεζόν κυρίως λόγω της µικρότερες καλλιεργούµενης έκτασης.