BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Υπό πίεση ως το 2017 τις τιμές γάλακτος βλέπει η Rabobank

Οι παγκόσµιες τιµές γάλακτος θα παραµείνουν χαµηλές όλο το 2016, σύµφωνα µε τη Rabobank, όµως οι προοπτικές είναι θετικές καθώς αυξάνεται η κατανάλωση, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Agrenda.

Υπό πίεση ως το 2017 τις τιμές γάλακτος βλέπει η Rabobank

2
0
Στην τριµηνιαία της έκθεση για το γάλα, η Rabobank ανέφερε πως το προϊόν θα συνεχίσει να «παραπατά» στην αγορά καθώς θα επηρεάζεται από την παρέµβαση της Ευρώπης. Η γαλακτοπαραγωγή συνεχίζει να επιβραδύνεται σε Ευρώπη και Νέα Ζηλανδία, όσο οι τιµές παραµένουν χαµηλές. Ωστόσο, στελέχη της Rabobank,  ανέφεραν, πως παραµένουν αισιόδοξα για το µέλλον. Με εξαίρεση τη Βραζιλία -που είναι εγκλωβισµένη στη χειρότερη ύφεση των τελευταίων ετών- η Rabobank, «βλέπει» πως η κατανάλωση γάλακτος θα συνεχίσει να αυξάνεται σε Ασία, Αµερική και Ευρώπη. Σύµφωνα µε την έκθεση, ο µειωµένος ρυθµός παραγωγής θα συνδυαστεί µε αργή αλλά σταθερή αύξηση της κατανάλωσης στις εξαγωγικές περιοχές. 

Ωστόσο, η τριµηνιαία έκθεση αποκάλυψε πως ενώ η ευρωπαϊκή παραγωγή θα είναι µέτρια, τα επίπεδα παραγωγής δεν θα µειωθούν, ωθώντας την παγκόσµια αγορά να αναζητήσει νέα ισορροπία τιµών. Στη Νέα Ζηλανδία, η παραγωγή θα είναι υψηλότερη για το 2015-2016 λόγω βροχοπτώσεων, «νεκρή» για τους Αυστραλούς παραγωγούς, ενώ στις ΗΠΑ, οι τιµές παραγωγού θα µειωθούν λόγω της αποδυνάµωσης του εµπορικού ισοζυγίου και της αύξησης των αποθεµάτων. Στην Κίνα, η χειρότερη από τις προβλέψεις, παραγωγή του 2015, ώθησε τη Rabobank, να µειώσει τις προβλέψεις για το 2016, ενώ σε Αργεντινή και Βραζιλία, τα υψηλά κόστη ζωοτροφών, κρατούν τα κέρδη των παραγωγών υπό πίεση.


Πόσο πωλούν το γάλα τους οι παραγωγοί του κόσµου;Η παγκόσµια γαλακτοπαραγωγή κλονίζεται και οι τιµές πώλησης κυµαίνονται στις διάφορες χώρες του κόσµου. Σύµφωνα µε το Farmer’s Weekly, η συνολική «εικόνα» της γαλακτοπαραγωγής είναι η ακόλουθη

  • Βρετανία: Οι παραγωγοί πωλούν το γάλα τους για 0,29 λεπτά/λίτρο ενώ κάποια supermarket τους δίνουν έως και 37 λεπτά/λίτρο.
  • ΗΠΑ: Οι εξαγωγές δεν ανθούν και οι παγκόσµιες τιµές κλονίζονται. Οι τιµές αγοράς «κατηγορίας Ι», ήταν 0,30 λεπτά/λίτρο τον Ιανουάριο, µε πτώση 13,7% στη χρονιά. Τα άλλα προϊόντα (όπως το βούτυρο και το γάλα σε σκόνη), αυξήθηκαν λίγο στα 0,25 λεπτά/λίτρο.
  • Νέα Ζηλανδία:  Η πρόβλεψη της χώρας για την περίοδο 2015-2016, κυµαίνεται στα 20 λεπτά/λίτρο. Η γαλακτοκοµία στη Νέα Ζηλανδία είναι η δεύτερη µεγαλύτερη βιοµηχανία της χώρας και έτσι η κεντρική τράπεζα, προχώρησε σε stress tests  για να δει τι θα συνέβαινε αν διαγράφονταν δις δολαρίων από ανείσπρακτα δάνεια...
  • Αυστραλία: Οι Αυστραλοί συνήθως προστατεύονταν από την «καταιγίδα» που πλήττει την παγκόσµια παραγωγή. Το µεγαλύτερο εργοστάσιο γάλακτος, το Murray Goulborn, κρατά τις τιµές στα 0,29 λεπτά. Ωστόσο, τα κέρδη βρίσκονται υπό πίεση λόγω των υψηλών τιµών σιτηρών και άχυρου.
  • Ολλανδία: Η γαλακτοπαραγωγή της Ολλανδίας έχει αυξηθεί από τότε που έληξαν οι ευρωπαϊκές ποσοστώσεις γάλακτος. Η µέση τιµή πώλησης ήταν στα  27 λεπτά/λίτρο, σηµειώνοντας πτώση πάνω από 5% µέσα στη χρονιά. Η συνεταιριστική FrieslandCampina έδινε εγγυηµένες τιµές για το γάλα το Μάρτιο µε 0,35 λεπτά/λίτρο συγκριτικά µε 0,42 λεπτά/λίτρο ένα χρόνο πριν.
  • Ιρλανδία: Οι βιοµηχανίες αγόρασαν 19,5% περισσότερο γάλα τον Ιανουάριο συγκριτικά µε την περασµένη χρονιά, όµως οι τιµές έπεσαν περισσότερο από κάθε άλλη χώρα το 2015.  Οι παραγωγοί πουλούσαν στα 0,29 λεπτά, σε τιµή µειωµένη κατά 13,9% µέσα στη χρονιά. Ωστόσο, οι Ιρλανδοί θέλουν να αυξήσουν τη γαλακτοπαραγωγή κατά 50% ως το 2020.
  • Γερµανία: Ο µεγαλύτερος παραγωγός γαλακτοκοµικών της Ευρώπης επεκτείνεται αλλά όχι όσο τα υπόλοιπα κράτη. Η παραγωγή του 2015 ήταν σχεδόν 32 δις λίτρα, µε αύξηση 1,6% συγκριτικά µε το 2014. Η µέση τιµή ήταν 35 λεπτά/ µε πτώση 8,4% το 2015.
  • Καναδάς: Οι γαλακτοπαραγωγοί του Καναδά προστατεύονται από µια εθνική επιτροπή που καθορίζει το καθεστώς των ποσοστώσεων, ορίζει τις τιµές και περιορίζει τις εισαγωγές κρατώντας σταθερό τον κλάδο. Ωστόσο µετά τη συµφωνία µε τα κράτη του Ειρηνικού και την Ευρώπη, ο κλάδος δέχεται πλήγµατα. Οι αγρότες, πωλούν το γάλα τους κατά 0,46 λεπτά, ενώ µήνες πριν 0,49 λεπτά.
  • Ινδία: Η γαλακτοπαραγωγή της Ινδίας, µε 140 δις λίτρα γάλακτος το χρόνο, είναι η µεγαλύτερη του κόσµου. Οι Ινδοί πληρώνονται πλέον 0,21λεπτά/λίτρο το γάλα σε αντίθεση µε τα µέσα του 2014 που εισέπρατταν 0,35λεπτά/λίτρο.
  • Κίνα: Η φθίνουσα ζήτηση της Κίνας για γαλακτοκοµικά, συντέλεσε στην παγκόσµια πτώση τιµών.Οι τιµές, έπεσαν από 0,57 λεπτά/λίτρο τον Φεβρουάριο του 2014 σε 0,49 λεπτά/λίτρο ως τώρα. Όµως κανείς δεν µπορεί να κάνει πρόβλεψη καθώς ορισµένες γαλακτοπαραγωγικές βιοµηχανίες ανακοίνωσαν φιλόδοξα σχέδια επέκτασης...
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία