BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Βλέπει τιμή το σκόρδο, ενώ κερδίζει τους Νέους

Υπάρχει περιθώριο τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στο εξωτερικό για το σκόρδο που κερδίζει συνεχώς καλλιεργητικό έδαφος πέραν της ακριτικής Βύσσας του νοµού Έβρου και σε άλλες περιοχές όπως ο νοµός Λάρισας. Αυτό σηµειώνει µεταξύ άλλων ο υπεύθυνος της Οµάδας Παραγωγών Σκόρδου του συνεταιρισµού ΘΕΣγη στη Λάρισα, Στέφανος Ζαχαρούλης, σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda.

Περισσότερα κινέζικα σκόρδα στην Ε.Ε. με απόφαση Κομισιόν

0
0
«∆ιανύουµε τον 3ο χρόνο καλλιέργειας σκόρδου και σιγά-σιγά αυξάνουµε τα στρέµµατα αφού κοιτάζουµε την αγορά και δοκιµάζουµε και νέες ποικιλίες. Συνεργαζόµαστε µε προµηθευτές κι άλλους συνεταιρισµούς για να διαθέτουµε την παραγωγή µας», αναφέρει ο υπεύθυνος της ΟΠ και προσθέτει: «Μπορεί το κόστος να είναι πολύ υψηλό αλλά µε το συνεργατισµό µοιράζονται τα έξοδα και µε οικονοµία κλίµακος µειώσαµε το κόστος εισροών και εκµηχάνισης». «Θα µπορούσαν να έχουν καλύτερη τύχη τα σκόρδα στην Ελλάδα καθώς υπάρχει αγορά και ζήτηση από το εξωτερικό, αλλά η έλλειψη συνεργατισµού και το υψηλό κόστος δρουν αποτρεπτικά», τονίζει ο ίδιος

Την ίδια ώρα, µειωµένη αναµένεται να είναι η φετινή ελληνική παραγωγή ξερών σκόρδων ως αποτέλεσµα των βροχών και του χαλαζιού την άνοιξη στα βόρεια της χώρας µε τους παραγωγούς από την Βύσσα να κάνουν λόγο για απώλειες πάνω από 40%.

«Υπάρχει κάποια πρωιµότητα φέτος λόγω του ζεστού χειµώνα και η συγκοµιδή ίσως ξεκινήσει αρχές Ιουνίου, όµως είναι νωρίς ακόµα για να έχουµε σαφή εικόνα τόσο της παραγωγής όσο και των τιµών κατά την έναρξη», λέει στην Agrenda o πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Παραγωγής Επεξεργασίας Εµπορίας (Α.Σ.Π.Ε.Ε.) Σκόρδου Βύσσας Αναστάσιος Γιακµογλίδης. Υπενθυµίζεται ότι πέρσι οι τιµές παραγωγού κινήθηκαν κατά µέσο όρο περί τα 1,5 ευρώ το κιλό (ή 15 λεπτά/τεµάχιο).



Για τη φετινή σοδειά τα χλωρά, που αυτή τη στιγµή είναι στα τελειώµατα καθώς ξεκινάνε αρχές Απριλίου µέχρι τέλος Μάη, οι τιµές κινήθηκαν κατά µέσο όρο στα 2,5 ευρώ το κιλό (12-13 λεπτά το τεµάχιο). «Μειώθηκαν κατά 20% φέτος τα στρέµµατα, καθώς φεύγουν οι µεγάλοι σε ηλικία και οι νέοι δεν επιλέγουν το σκόρδο λόγω του υψηλού κόστους»,  αναφέρει ο Ανέστης Καρβούνης, από την εταιρεία Καρβούνης Ε.Π.Ε. από τα Ψαχνά Εύβοιας και προσθέτει ότι: «από όλα τα κηπευτικά το σκόρδο έχει το µεγαλύτερο κόστος παραγωγής».

Όσον αφορά τον ανταγωνισµό από Κίνα και Ισπανία, ο κ. Γιακµογλίδης τονίζει ότι «είναι πολύ µεγάλος ο όγκος παραγωγής από αυτές τις χώρες, έχουν εκµηχανίσει περαιτέρω την παραγωγή τους, έχουν τεράστιες εκτάσεις, φθηνά εργατικά και δύσκολα µπορούµε να τις ανταγωνιστούµε. Ωστόσο, το ελληνικό σκόρδο έχει καλύτερη τύχη όταν συµπίπτει στην αγορά µε τα εισαγόµενα, καθώς ο κόσµος επιµένει να τα στηρίζει»
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία