BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Στα 4 λεπτά το ενσίρωμα, πάνω από 20 λεπτά το σπυρί

Πάνω από τα 20 λεπτά, αναµένεται να κινηθεί η τιµή παραγωγού για το καλαµπόκι φέτος και τα «σηµάδια» έρχονται από την τιµή µε την οποία φεύγει το περσινό. Συγκεκριµένα, σηµαντική αύξηση καταγράφει, από το περσινό ξεκίνηµα και τα 16 λεπτά το κιλό, στα τελειώµατα ο καρπός καλαµποκιού της προηγούµενης σοδειάς καθώς οι παραγωγοί πληρώνονται έως και 22 λεπτά το κιλό. Την ίδια στιγµή, έµποροι στην περιοχή των Τρικάλων διαθέτουν το προϊόν σε κτηνοτροφικές µονάδες µε τιµή µέχρι και 25 λεπτά το κιλό, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Agrenda.

Στα 4 λεπτά το ενσίρωμα, πάνω από 20 λεπτά το σπυρί

2
0
«Από 22 µέχρι 23 λεπτά το κιλό µπορεί να λάβουν όσοι παραγωγοί είχαν αποθηκεύσει προϊόν», δηλώνει στην Agrenda ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων, Αχιλλέας Λιούτας.

Είναι σύνηθες το φαινόµενο στα τελειώµατα της σεζόν να κινείται πιο ψηλά η τιµή για το σπόρο, σηµειώνουν παράγοντες της αγοράς. Επιπλέον, σύµφωνα µε τον παραγωγό Γιώργο Παπαπαράσχο από την περιοχή της Κατερίνης όσον αφορά τις τιµές «αυτές καθορίζονται από την ποσότητα και τον τρόπο πληρωµής». Μας δίνει µάλιστα το παράδειγµα ενός γνωστού του, ο οποίος αγόρασε πρόσφατα 2 τόνους έναντι 24 λεπτών το κιλό συν ΦΠΑ, ενώ αν αγόραζε 100 τόνους ίσως η τιµή να ήταν στα 22 λεπτά το κιλό.

Ενσίρωµα στα 4 λεπτά Την ίδια ώρα, για το ενσίρωµα καλαµποκιού, η συγκοµιδή του οποίου βαίνει προς το τέλος, η τιµή φέτος κινείται από 3,7-4 λεπτά το κιλό. Η τιµή εξαρτάται από την ποιότητα αλλά και από τον τρόπο πληρωµής. ∆ηλαδή, τα 3,7-3,8 λεπτά το κιλό είναι τιµή µετρητοίς, ενώ τα 4 λεπτά το κιλό είναι µε διακανονισµό για πληρωµή τα Χριστούγεννα

Η φετινή χρονιά για τη χώρα µας δεν ήταν πολύ καλή καθώς ο καύσωνας και η ξηρασία µείωσε τις αποδόσεις σε αρκετές περιοχές. «Κανονικά τα χωράφια έδιναν 6,5 τόνους το στρέµµα, ενώ τώρα µε το ζόρι πιάνουν τους 6 τόνους το στρέµµα», σηµειώνει χαρακτηριστικά ο παραγωγός από την Κατερινή Γ. Παπαπαράσχος. «Αυτά που σπάρθηκαν αργότερα είναι καλύτερα. Ο καύσωνας αναλόγως τη στιγµή που επέδρασε στο βιολογικό κύκλο του καλαµποκιού επηρέασε το τελικό αποτέλεσµα», προσθέτει ο ίδιος. 

Να σηµειωθεί πως, η ζήτηση για ενσίρωµα βαίνει αυξηµένη κάθε χρόνο ειδικά τα τελευταία 2-3 έτη, καθώς πέραν από τους αγελαδοτρόφους και αιγοπροβατοτρόφοι το επιλέγουν ως ζωοτροφή. Θετικά αναµένεται να επιδράσει στην αγορά ενσιρώµατος και η ανάκαµψη των τιµών γάλακτος που ήδη σε διεθνές επίπεδο σύµφωνα µε τους αναλυτές θα συνεχιστεί και τους επόµενους µήνες





Σε χαµηλά 7ετίας στο ΣικάγοΕυνοηµένοι από τις καλές καιρικές συνθήκες η φετινή παραγωγή καλαµποκιού στις ΗΠΑ θα είναι αυξηµένη κατά 7% από το 2015, σύµφωνα και µε τις προβλέψεις Αυγούστου του αµερικανικού υπουργείου γεωργίας (USDA). Ειδικότερα, αναµένεται να φτάσει φέτος τους 369,33 εκατ. τόνους από τους 345,49 εκατ. τόνους τη σεζόν 2015/2016. Η ανακοίνωση αυτή του USDA είχε σαν αποτέλεσµα την πτώση των τιµών για το προϊόν στο χρηµατιστήριο σε χαµηλά 7 ετών, µε τα προθεσµιακά συµβόλαια Σεπτεµβρίου να αγγίζουν τα 324 σεντς ανά λίµπρα στις 12 Αυγούστου

Πλεόνασµα στην ΚίναΠαράλληλα, η Rabobank προβλέπει πως η Κίνα παρά την απόφασή της να σταµατήσει το κυβερνητικό πρόγραµµα αποθήκευσης του προϊόντος θα παρουσιάσει πλεόνασµα 30 εκατ. τόνων το 2016/2017. Μεσοπρόθεσµα, οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας εκτιµούν ότι η εγχώρια κατανάλωση θα φτάσει την παραγωγή το 2018/2019, τρία χρόνια µετά τις µεταρρυθµίσεις, ενώ η διαδικασία αδειάσµατος των κινεζικών αποθεµάτων θα διαρκέσει τουλάχιστον µια δεκαετία.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία