BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Περιρρέουσα ατμόσφαιρα δείχνει 55 λεπτά στο βαμβάκι

Σε υψηλά τριών ετών εκτιµά ότι θα διαµορφωθούν οι µέσες τιµές για το βαµβάκι αυτή την σεζόν η ∆ιεθνής Συµβουλευτική Επιτροπή Βάµβακος (ICAC), αν και οι τιµές των προθεσµιακών συµβολαίων διόρθωσαν µετά το ανοδικό χρηµατιστηριακό ράλι που τις έφερε 10 Αυγούστου στα 73,05 σεντς ανά λίµπρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda.

Εύκολα τα 50 λεπτά στο βαμβάκι

1
0
Τώρα αν και χρηµατιστηριακά το εύρος των τιµών είναι 65-69 σεντς ανά λίµπρα, είναι ενθαρρυντικό πως η ζήτηση για βαµβάκι είναι αισθητή από τα κλωστήρια, µε αποτέλεσµα να είναι πολύ πιθανή η στήριξη στην αγορά στο άµεσο µέλλον, σύµφωνα µε διεθνείς αναλυτές

 Ήδη η ICAC αύξησε κατά 3 σεντς ανά λίµπρα την εκτίµησή της για τις µέσες τιµές βαµβακιού, που προβλέπει στα 75 σεντς ανά λίµπρα, σύµφωνα µε τον δείκτη Cotlook, ο οποίος αντικατοπτρίζει τη φυσική αγορά.

Επίσης, η ICAC προέβλεψε ότι τα παγκόσµια αποθέµατα του ’15-’16 θα είναι σε χαµηλά πέντε ετών, στους 18,14 εκατ. τόνους, κατά 490.000 µειωµένα από την προηγούµενη εκτίµησή της. Κι αυτό λόγω της αναµενόµενης µειωµένης παραγωγής των Η.Π.Α., η οποία προβλέπεται από την ΙCAC στις 15,2 εκατ. µπάλες λόγω του τυφώνα Hermine και των ισχυρών βροχοπτώσεων που αναµένεται να σηµειωθούν στο εγγύς µέλλον σε βασικές περιοχές παραγωγής βαµβακιού σε Φλόριντα, Τζόρτζια, Βόρεια και Νότια Καρολίνα και Βιρτζίνια.




Άγνωστο πού ακριβώς θα κάτσει η µπίλια των τιµών στην Ελλάδα Όσον αφορά την αγορά της Ελλάδας, οι συντελεστές του κλάδου εκτιµούν ότι η τιµή θα κινηθεί µεταξύ 50 και 55 λεπτών το κιλό, καθώς πιστεύουν ότι θα ξεπεράσει κατά πολύ τα περσινά επίπεδα των 40-45 λεπτών το κιλό και αν βελτιωθεί το δολάριο έναντι του ευρώ ή ανακάµψει το χρηµατιστήριο θα φύγει πάνω από τα 50 λεπτά.

«Φαίνεται ότι υπάρχει καλή ζήτηση», επισηµαίνουν συντελεστές του κλάδου, προσθέτοντας ότι φέτος δεν εµφανίστηκαν σηµαντικές προσβολές από σκουλήκι και αναµένονται καλές αποδόσεις.

«Λόγω των µειωµένων προσβολών από σκουλήκι οι αποδόσεις θα είναι στα 300-350 κιλά το στρέµµα», λέει χαρακτηριστικά ο παραγωγός από την Επανοµή Θεσσαλονίκης, Γρηγόρης Μασούρας. Όπως προσθέτει, οι µειωµένες προσβολές, αλλά και η απουσία βροχών αυτό το διάστηµα, θα οδηγήσουν πιθανότατα στην παραγωγή υψηλής ποιότητας βαµβακιού.

Βέβαια, ο καιρός τον Σεπτέµβριο και τον Οκτώβριο παίζει µεγάλο ρόλο, καθώς την καλλιέργεια ευνοεί η απουσία βροχών τους επόµενους µήνες.

«Είναι η 1η χρονιά που δεν ξέρουµε πώς θα κινηθούν οι τιµές», επισηµαίνει ο κ. Μασούρας, υπενθυµίζοντας ότι πέρυσι από τον Αύγουστο οι παραγωγοί ήξεραν ότι θα πληρωθούν γύρω στα 40 λεπτά το κιλό.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία