BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Στέλνουν αποθήκη τ' αμύγδαλο οι φήμες για χαμηλή τιμή

«Έχουν βαλθεί να σκοτώσουν φέτος τις τιμές στ’ αμύγδαλα», καταγγέλλουν στo Agronews παραγωγοί από την περιοχή της Λάρισας, οι οποίοι δηλώνουν διατεθειμένοι να κρατήσουν το προϊόν τους μέχρι να ακούσουν καλύτερες προτάσεις.

Στέλνουν αποθήκη τ' αμύγδαλο οι φήμες για χαμηλή τιμή

1
0
«Κανείς δεν πουλάνε στο επίπεδο των 6, 6,5-7 ευρώ το κιλό που ακούγεται για την ψίχα και στα 2,50-3,00 για τ’ άσπαστα», τονίζει ο παραγωγός Σταμάτης Στάμος από την κοινότητα Ελευθέριο στη Λάρισα. Υπενθυμίζεται, ότι πέρσι οι τιμές ήταν 10-11 ευρώ το κιλό για τη ψίχα, οπότε φέτος μ’ αυτά τα επίπεδα που ακούγονται πρόκειται για μια μείωση κατά 37%

Με δικαιολογίες οι έμποροι για περισσότερο προϊόν από πέρσι, όπως λένε οι παραγωγοί στο Agronews, προσπαθούν να ρίξουν τις τιμές όταν στη λιανική βρίσκονται πολύ ψηλά

«Μπορεί οι τιμές των 6-7 ευρώ το κιλό να είναι οι χαμηλότερες των τελευταίων 3 ετών, όμως στη 10ετία δεν είναι και τόσο χαμηλές», σημειώνει ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας και προέδρος της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Γεωπόνων, αλλά και καλλιεργητής αμυγδάλου, ∆ηµήτρης Σοφολόγης
«Για το διάστημα από το 1999-2007 περίπου οι τιμές για τα φυρανιά ήταν 4-5 ευρώ το κιλό. Μακάρι να πάει φέτος η τιμή πάνω από τα 7 ευρώ το κιλό», σημειώνει ο ίδιος και προσθέτει ότι: «το προϊόν έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα την αποθήκευση».

Να σημειωθεί ότι η συγκομιδή που ξεκίνησε στα τέλη Αυγούστου ολοκληρώθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου και φέτος ήταν μια καλή παραγωγικά χρονιά σε σύγκριση με πέρσι που υπήρχαν θέματα λόγω του παγετού.

ΟργάνωσηΑυτό που χρειάζεται η καλλιέργεια για να πάει ένα βήμα παρακάτω είναι η οργάνωση. Αυτό σημειώνει ο ∆ηµήτρης Σοφολόγης, τονίζοντας στο Agronews ότι: «Με την οργάνωση οι παραγωγοί σε Ομάδες με λίγα άτομα (μέχρι 10) μπορούν να πετύχουν ελάφρυνση του κόστους της μηχανικής συγκομιδής και καλύτερους όρους (τιμές) στη διακίνηση. Και γιατί όχι να πετύχουν ακόμα και εξαγωγή του προϊόντος»
«Μπαίνουν πολλοί στα αμύγδαλα, όμως αντί να βάλουν  για παράδειγμα 100 στρέμματα θα ήταν καλύτερο να βάλουν λιγότερα και να συνεταιριστούν μ' άλλους παραγωγούς για να πετύχουν καλύτερα κέρδη», σημειώνει ο ίδιος

Βασικά θέματα της καλλιέργειας από τον πρόεδρο του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας και προέδρος της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Γεωπόνων ∆ηµήτρης Σοφολόγης
  • Υγιές πολλαπλασιαστικό υλικό- Οι παραγωγοί οφείλουν να προμηθεύονται πολλαπλασιαστικό υλικό απαλλαγμένο από φυτοασθένειες. Αν βγει κάποια φυτοασθένεια τότε χάνεται μια ολόκληρη χρονιά.
  • Προσεκτική καλλιεργητική επιλογή- Όσοι παραγωγοί αφήνουν τις αροτραίες και αποφασίζουν να καλλιεργήσουν αμύγδαλα θα πρέπει να καταλάβουν ότι μπαίνουν σε μια άλλη διαδικασία. Έχει διαφορετικές απαιτήσεις και απαιτεί άλλη νοοτροπία η δενδροκαλλιέργεια.
  • Εκτεταμένες φροντίδες- Δεν είναι ξερική καλλιέργεια τα αμύγδαλα. Απαιτούν άρδευση, σωστή λίπανση και φυσικά ευνοϊκές καιρικές συνθήκες κατά την καρπόδεση.
Νέες χρήσειςΤέλος, όσον αφορά τις νέες χρήσεις που μπορεί να έχει το αμύγδαλο για να ξεφύγει από την απλή θεώρηση του ξηρού καρπού, όπως είναι για παράδειγμα το αμυγδαλόγαλο, η κρέμα, το γιαούρτι ακόμα και το αλεύρι και το βούτυρο αμυγδάλου ο γεωπόνος και καλλιεργητής από τη Λάρισα επισημαίνει ότι: «μπορεί να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα αυτές οι νέες χρήσεις για τ’ αμύγδαλο αλλά όλα είναι θέμα μάρκετινγκ, αναζήτησης των κατάλληλων προϊόντων και εύρεσης αγορών

Διαβάστε περισσότερα για την αγορά αμυγδάλου στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 1η Οκτωβρίου στα περίπτερα όλης της χώρας μαζί με το περιοδικό Profi.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία