BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Αυξημένη ζήτηση για ελληνικά πορτοκάλια δείχνει η Ευρώπη

Σταθερά καλές είναι οι τιµές για τα πορτοκάλια Μέρλιν, που µαζεύονται αυτές τις ηµέρες, µε τους παραγωγούς να περιµένουν να περάσει και το τωρινό κύµα κακοκαιρίας προκειµένου να µιλήσουν για µία συνολικά καλή σεζόν, καθώς, όπως επισηµαίνουν, τα δέντρα δε θα αντέξουν το παρατεταµένο ψύχος. Η σεζόν έως τώρα πάει καλά και ιδίως για τα πορτοκάλια προς εξαγωγή λόγω και της µειωµένης παραγωγής σε Ισπανία, τη σηµαντικότερη χώρα εξαγωγής παγκοσµίως, και στην Ιταλία, που είναι κυρίως χώρα εισαγωγής πορτοκαλιών.

Αυξημένη ζήτηση για ελληνικά πορτοκάλια δείχνει η Ευρώπη

1
0
«Τέλη Φεβρουαρίου θα έχουν τελειώσει τα νωπά πορτοκάλια καλής ποιότητας, ενώ άλλες σεζόν έως και τον Μάρτιο υπήρχαν πορτοκάλια», λέει στην Agrenda ο Χάρης Πράσινος, εµπορικός διευθυντής της Laconic Gardens (Λακωνικοί Κήποι)



Μάλιστα, λόγω της µειωµένης παραγωγής παρατηρήθηκε το φαινόµενο το καλοκαίρι πολλά Βαλέντσια β’ κατηγορίας να φεύγουν για καταστήµατα πώλησης χυµών στο εξωτερικό (juice bars) έναντι 17-18 λεπτών το κιλό, τη στιγµή που απ’ αυτά που πήγαιναν στο κανάλι της εγχώριας τυποποίησης στον παραγωγό έµεναν 1-2 λεπτά. Να σηµειωθεί ότι φέτος οι τιµές παραγωγού για τα πορτοκάλια προς την εγχώρια χυµοποίηση είναι 9-10 λεπτά το κιλό.

Ωστόσο, είναι µικρό το ποσοστό που προορίζεται σε αυτό το κανάλι λόγω της καλύτερης από πέρυσι ποιότητας (σάκχαρα, Brix, εξωτερική εµφάνιση µε απουσία κηλίδων σε αντίθεση µε την περσινή χρονιά, για παράδειγµα στην Σπάρτη).

Στην περιοχή ο παγετός της προηγούµενης εβδοµάδας έως την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου δεν είχε επηρεάσει τις πορτοκαλιές. Ωστόσο, οι παραγωγοί ανησυχούν για τις επιπτώσεις του παγετού αυτών των ηµερών δεδοµένου ότι τα δέντρα δεν αντέχουν για πάνω από 2 συνεχόµενες ώρες τις πάρα πολύ χαµηλές θερµοκρασίες.

«Στην Κρήτη το ποσοστό της ζηµιάς θα φανεί το επόµενο δεκαήµερο», επισηµαίνει ο Γιώργος Κάτσουρας, ιδιοκτήτης της εταιρείας Creta Taste. Ήδη έχουν εµφανιστεί ποιοτικά προβλήµατα στα Μέρλιν, ενώ οι τιµές παραγωγού για τις πρώιµες ποικιλίες είναι στα 20 λεπτά απ’ το χωράφι κατά µέσο όρο, υψηλότερα από πέρυσι που το ταβάνι ήταν στα 16.

Οι τιµές είναι καλύτερες από πέρυσι και στην Αργολίδα, γύρω στα 18 λεπτά το κιλό επί αυτοκινήτου για τα Μέρλιν και στα 20 για τις λίγες Ναβαλίνες, των οποίων η συγκοµιδή βρίσκεται προς το τέλος, όπως επίσης και στη Σκάλα, όπου «οι τιµές έχουν σταθεροποιηθεί στα 15 λεπτά το κιλό για τα Μέρλιν και στα 20 για τις Ναβαλίνες», λέει ο Πέτρος Μπλέτας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Εσπεριδοειδών Αγ. Γεωργίου Σκάλας (Sparta Orange).

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία