BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Αισθητά περιθώρια ανόδου για το καλαμπόκι το 2017

Προς το καλύτερο είναι αρκετά πιθανό να κινηθούν οι τιµές παραγωγού για το καλαµπόκι της νέας σοδειάς, ενισχυµένες από την πολύ µειωµένη έκταση που φαίνεται ότι θα σπαρθεί στην Ελλάδα, σύµφωνα µε τους παραγωγούς αλλά και στοιχεία από µεγάλες σποροπαραγωγικές εταιρείες. Επιπλέον, µείωση των καλλιεργούµενων εκτάσεων αναµένεται τόσο στα Βαλκάνια όσο και στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Agrenda.

Αισθητά περιθώρια ανόδου για το καλαμπόκι το 2017

2
0
Συγκεκριµένα, οι µειωµένες εκτάσεις των ΗΠΑ εκτιµάται ότι «θα στηρίξουν και τις χρηµατιστηριακές τιµές, οι οποίες θα ανακάµψουν µέσα στο ‘17», σύµφωνα µε την Rabobank, «λόγω της παγκόσµιας υψηλής ζήτησης που στηρίζεται και από την ακριβότερη σόγια».

Ωστόσο, σύµφωνα µε την Commerzbank, είναι δύσκολη µία σηµαντική ανάκαµψη των τιµών άµεσα λόγω των υψηλών παγκόσµιων αποθεµάτων το ‘16-’17.

Σύµφωνα µε στοιχεία µεγάλων εταιρειών παραγωγής σπόρων, «τα αναµενόµενα στρέµµατα σχεδόν σε όλες τις περιοχές είναι ό,τι χαµηλότερο έχουµε συναντήσει λόγω των χαµηλών περσινών τιµών, τη στιγµή που οι παραγωγοί πρέπει να κάνουν όλα τα έξοδα εξαρχής». Αντ’ αυτού θα βάλουν σιτηρά, ηλίανθο και µηδική λόγω του χαµηλότερου κόστους εισροών και στον ηλίανθο της ασφάλειας της συµβολαιακής γεωργίας. Η τάση έγκεινται στις χαµηλές τιµές για τους παραγωγούς και το ‘16-’17 για 2η συνεχόµενη χρονιά. Την ίδια στιγµή µειώνεται το ζωικό κεφάλαιο ειδικά στη χοιροτροφία και τα έξοδα αυξάνονται (∆.Ε.Η. κ.λπ.).



Με κριτήριο το χαµηλό κόστος
Για παράδειγµα, στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας «από τις 120 γεωτρήσεις, θα δουλέψουν του χρόνου µόνο 4-5, κάτι πρωτοφανές τουλάχιστον τα τελευταία 50 χρόνια», λέει χαρακτηριστικά ο παραγωγός και θεριζοαλωνιστής, Γιώργος Κυριάκου. «Το κόστος είναι περίπου 150-160 ευρώ το στρέµµα και πολλοί θα βάλουν καλαµπόκι επειδή δεν µπορούν να καλλιεργήσουν κάτι άλλο, επισηµαίνουν παραγωγοί από τις Σέρρες.

«Πλέον το κριτήριο είναι τι δε θα στοιχίσει πάρα πολύ», λέει χαρακτηριστικά ο παραγωγός από την περιοχή, Αντώνης Ανεσιάδης.  «Τα 2-3 τελευταία χρόνια η καλλιέργεια είναι ασύµφορη, καθώς µε τιµές 16-17 λεπτά το κιλό δεν βγαίνουν ούτε τα έξοδα», σχολιάζει ο Βασίλης Αποστόλου από το Οµόλιο Λάρισας.

Οι κτηνοτρόφοι τώρα δίνουν 18-20, οι έµποροι 17-18
Αυτή την περίοδο οι τιµές που δίνουν για το καλαµπόκι οι κτηνοτρόφοι είναι στα 18-20 λεπτά το κιλό ανάλογα µε την περιοχή, αλλά πρόκειται για αγορές µικρών ποσοτήτων, ενώ στη χονδρική η τιµή βρίσκεται στα 17-18 λεπτά το κιλό. 
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία