BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Βόρεια και Νότια Αμερική ερίζουν για το καλαμπόκι

Πιο γρήγορα από ότι αρχικά αναµενόταν θα υποχωρήσει η εξαγωγική δυναµική του αµερικανικού καλαµποκιού µιας και θα είναι περισσότερες και πιο φθηνές οι σοδειές από Αργεντινή και Βραζιλία γεγονός που θα εντείνει τον ανταγωνισµό για τα µερίδια της διεθνούς αγοράς τη σεζόν 2017/2018. Παράλληλα, η αντιπαλότητα ΗΠΑ και Μεξικού πιθανότατα θα οδηγήσει στην απώλεια ενός σηµαντικού εξαγωγικού προορισµού για το αµερικανικό προϊόν όπως εκτιµούν οι διεθνείς αναλυτές.

Θωρακίζονται κατά του diabrotica τα καλαμπόκια της Λάρισας

1
0
Όσον αφορά το αργεντίνικο καλαµπόκι πέραν του υποτιµηµένου πέσο και της αφαίρεσης εξαγωγικών δασµών και ποσοστώσεων που έχει προχωρήσει η κυβέρνηση του Μαουρίτσιο Μάκρι ήδη από την προηγούµενη σεζόν και τα οποία δίνουν ένα σηµαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα στους εξαγωγείς της χώρας έρχεται να προστεθεί και η αυξηµένη φετινή σοδειά. Πιο αναλυτικά, το Χρηµατιστήριο Σιτηρών του Μπουένος Άιρες προβλέπει ότι οι αγρότες στην Αργεντινή θα παράγουν φέτος 37 εκατ. τόνους καλαµποκιού. Αυτό το νούµερο είναι λίγο πιο πάνω από τις προβλέψεις του αµερικανικού υπουργείου γεωργίας (USDA) και τους 36,5 εκατ. τόνους.

Ταυτόχρονα, και η Βραζιλία ετοιµάζεται για µια σοδειά ρεκόρ στο καλαµπόκι καθώς ανακάµπτει από την ξηρασία που είχε πλήξει την παραγωγή της πριν από ένα χρόνο. Ειδικότερα, η φετινή παραγωγή καλαµποκιού αναµένεται να φτάσει τους 87,4 εκατ. τόνους, µε βάση τις εκτιµήσεις του ινστιτούτου καλλιεργειών της Βραζιλίας (Conab). Μεγαλύτερη από ποτέ αναµένεται να είναι η παραγωγή της 2ης σεζόν βραζιλιάνικου καλαµποκιού, γνωστής και ως safrinha, καθώς θα αγγίξει τους 58,6 εκατ. τόνους



Ο παράγοντας ΜεξικόΤην ίδια ώρα, αξιωµατούχοι από το Μεξικό έχουν δηλώσει ότι δεν θα προµηθευτούν καλαµπόκι από τη Βόρεια Αµερική και θα στραφούν στη Νότια ως αντίποινα για την πολιτική του Τραµπ. Μάλιστα, ο Γεν. Γραµµατέας για τη γεωργία στο Μεξικό, Χοσέ Καλζάντα, έχει ανακοινώσει ήδη επιχειρηµατική αποστολή σε Αργεντινή και Βραζιλία µε σκοπό να µειώσει την εξάρτηση της χώρας του από τις εισαγωγές αµερικανικού καλαµποκιού. «Οι Αµερικανοί αγρότες θα δυσκολευτούν να πουλήσουν το καλαµπόκι τους», αναφέρει χαρακτηριστικά η γερµανική τράπεζα Commerzbank, σηµειώνοντας ότι τη σεζόν 2015/2016 «οι ΗΠΑ εξήγαγαν 13,6 εκατ. τόνους καλαµποκιού στο Μεξικό, δηλαδή περίπου το 30% των αµερικανικών εξαγωγών του προϊόντος κατευθύνθηκε στο νότιο γείτονά τους». Από την πλευρά του ο επενδυτής Τέρι Ρέιλι της χρηµατιστηριακής Futures International σηµειώνει ότι «αν η Νότια Αµερική εξάγει καλαµπόκι στο Μεξικό, τότε οι τιµές για το αµερικανικό προϊόν αναµένεται ότι θα πιεστούν περαιτέρω ώστε να προσελκυστούν εναλλακτικές χώρες εισαγωγής».
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία