BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Έκοψε το μήλο η υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας

Με µειωµένες τιµές έως και 10 λεπτά το κιλό από πέρυσι, κινήθηκε τους πρώτους µήνες της φετινής εµπορικής σεζόν το ελληνικό µήλο σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Agrenda. Αυτό είχε ως αποτέλεσµα το ισοζύγιο να παραµένει αρνητικό, παρά την αύξηση της ζήτησης για το προϊόν από τις αρχές του έτους και µετά.

Έκοψε το μήλο η υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας

19
0
Το ρόλο της στην κατάσταση αυτή φαίνεται να έχει παίξει και η µείωση, βάσει στοιχείων εξαγωγών, της τάξης των 20.000 τόνων, συγκριτικά µε πέρσι, που καταγράφει, η αιγυπτιακή αγορά, µια από τις βασικότερες για το ελληνικό κόκκινο µήλο
«Είναι µια δύσκολη χρονιά η φετινή για το µήλο και σε αυτό έπαιξαν σηµαντικό ρόλο οι µεγάλες εισαγωγές µήλων από Σκόπια και Αλβανία, αλλά και η δράση των παράνοµων στεκιών, στα οποία ο καθένας το έπαιζε έµπορος και συγκέντρωνε παραγωγή ώστε να κάνει εξαγωγές» τονίζει ο κ. ∆ήµος Μωυσίδης, µηλοπαραγωγός από την Καστοριά



Είναι χαρακτηριστικό πως για το τρίµηνο Οκτώβριος-∆εκέµβριος 2016, λόγω αυτών των παραγόντων, αλλά και της υποτίµησης που υπέστη το εθνικό νόµισµα της Αιγύπτου, η ΓΕΟΚ πουλούσε µε µέση τιµή 47 έως 55 λεπτά, στα συσκευασµένα η οποία ήταν τουλάχιστον 10 λεπτά χαµηλότερη από πέρυσι. «Από τις αρχές του 2017 και µετά, βέβαια, οι τιµές επέστρεψαν στα 55-60 λεπτά», διευκρινίζει ο ίδιος.

Ανάλογες δυσκολίες αντιµετωπίζουν φέτος και οι παραγωγοί στην Αγιά, όπου καλλιεργούνται περί τα 20.000 στρέµµατα µήλα. «Έχει πουληθεί έως τώρα γύρω στο 70% της παραγωγής µε τιµές, όµως, χαµηλότερες περίπου 10 λεπτά από πέρυσι, εξαιτίας κυρίως των υποτιµήσεων, σε ποσοστό 27%, που υπέστη το εθνικό νόµισµα της Αιγύπτου, αλλά και της χαµηλότερης ζήτησης από την εγχώρια αγορά», υποστήριξε στην Agrenda ο Θεόδωρος Ριζούλης, γεωπόνος από την Αγιά. Όπως εξήγησε, στα κόκκινα µήλα η τιµή έχει πέσει στα 30 λεπτά από 40 λεπτά, ενώ στα πράσινα κινείται στα 25 λεπτά

Είχε χρώµα, δεν έπιασε τιµήΜε τιµές που δεν τους ικανοποίησαν φέτος πούλησαν και οι παραγωγοί και στην περιοχή της Πέλλας. «Παρότι η παραγωγή κινήθηκε σε καλά επίπεδα, περίπου 4-5 τόνους το στρέµµα και το µήλο είχε καλό χρωµατισµό, ούτε και ταλαιπωρήθηκε από ασθένειες, η τιµή ήταν πολύ µειωµένη. Κατά µέσο όρο η περιοχή µας πούλησε στα 37-38 λεπτά», ανέφερε στην Agrenda ο Νίκος Θεοδώρου, παραγωγός µε 130 στρέµµατα µηλιάς στην κοινότητα της Άρνισσας Πέλλας.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία