BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Πτώση 1,3% για τον δείκτη τιμών του FAO τον Οκτώβριο

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO κινήθηκε κατά μέσο όρο στις 176,4 μονάδες τον Οκτώβριο του 2017, μειωμένος κατά 2,2 μονάδες (ή 1,3%) από τον Σεπτέμβριο. Αν και σε αυτό το επίπεδο ο δείκτης σημείωσε άνοδο 4 μονάδων (ή 2,5%) από την αξία του τον Οκτώβριο του 2016, παρέμεινε 27% χαμηλότερα από το υψηλότερο σημείο όλων των εποχών (σε ονομαστικές τιμές), τις 240 μονάδες που καταγράφηκαν το Φεβρουάριο του 2011.

Στις 10/7 η νέα έκθεση FAO για τις επενδύσεις στη γεωργία

1
0

Εξαιρουμένων των σιτηρών, όλοι οι άλλοι δείκτες που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του δείκτη κινήθηκαν πτωτικά για τον μήνα Οκτώβριο.

Δείκτης τιμών σιτηρών

Ο δείκτης τιμών των σιτηρών του FAO κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στις 152,8 μονάδες τον Οκτώβριο, σημειώνοντας άνοδο από το Σεπτέμβριο και αύξηση κατά 10,5 μονάδες (ή 7,4%) από τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους. Μεταξύ των σημαντικότερων σιτηρών, οι τιμές του σιταριού ήταν γενικά χαμηλότερες, πιεσμένες από την αύξηση των εξαγωγών στη Μαύρη Θάλασσα και τον ανταγωνισμό μεταξύ των εξαγωγέων. Οι τιμές του αραβόσιτου αυξήθηκαν ελαφρώς στις ΗΠΑ, παρόλο που στις χώρες της Νότιας Αμερικής επιβαρύνθηκαν από τη μεγάλη προσφορά. Οι τιμές των ρυζιού ενισχύθηκαν τον Οκτώβριο.

Δείκτης φυτικών ελαίων

Ο δείκτης τιμών των φυτικών ελαίων του FAO ήταν κατά μέσο όρο στις 170 μονάδες τον Οκτώβριο, μειωμένος κατά 1,8 μονάδες (ή 1,1%) σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και κοντά στο επίπεδο που είχε καταγράψει πριν από ένα χρόνο. Η υποχώρηση του δείκτη οφείλεται κυρίως στις τιμές του φοινικέλαιου και του σογιέλαιου.

Δείκτης γαλακτοκομικών προϊόντων

Στις 214,8 μονάδες κατά μέσο όρο διαμορφώθηκε ο  δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων του FAO  τον Οκτώβριο, μειωμένος κατά 9,4 μονάδες (ή 4,2%) από τον Σεπτέμβριο. Σημείωσε δε την πρώτη πτώση από το Μάιο του 2017. Στο επίπεδο αυτό, ο δείκτης ήταν κατά  32 μονάδες (ή 17,5%) αυξημένος  από την αξία του τον Οκτώβριο του 2016, αλλά παράλληλα 22% μειωμένος από το ανώτατο όριο του Φεβρουαρίου του 2014.

Οι διεθνείς τιμές βουτύρου, σκόνης αποβουτυρωμένου γάλακτος και πλήρους γάλακτος σε σκόνη μειώθηκαν τον Οκτώβριο, ενώ οι τιμές του τυριού παρέμειναν σταθερότερες. Οι τιμές βουτύρου και πλήρους γάλακτος σε σκόνη σημείωσαν μείωση καθώς οι εισαγωγείς έμειναν αδρανείς περιμένοντας τις εξαγωγές της Ωκεανίας. Η χαμηλή ζήτηση και τα άφθονα αποθέματα της  ΕΕ επιτάχυναν την πτώση των τιμών της σκόνης γάλακτος. Μια ισορροπημένη αγορά τυριού συνέβαλε σε πιο σταθερές τιμές.

Δείκτης κρέατος

Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO  κινήθηκε  κατά μέσο όρο στις  172,7 μονάδες τον Οκτώβριο, μειωμένος κατά 1,6 μονάδες (ή 0,9%) από τον Σεπτέμβριο και συνεχίζοντας μια τάση μέτριων μειώσεων που ξεκίνησε τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους. Οι διεθνείς τιμές του χοιρινού και αιγοπρόβειου κρέατος μειώθηκαν τον Οκτώβριο, οι τιμές του κρέατος βοοειδών αυξήθηκαν, ενώ στα πουλερικά παρέμειναν σταθερές. Στον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των εξαγωγέων και την υποτονική ζήτηση για εισαγωγές οφείλεται η πτώση των τιμών του χοιρινού κρέατος που παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, οι τιμές του βοείου κρέατος αυξήθηκαν για τρίτο συνεχή μήνα λόγω περιορισμένων προσφορών από την Ωκεανία. Τέλος, η εποχική αύξηση της προσφοράς αιγοπρόβειου κρέατος  από την Ωκεανία παρέσυρε σε πτώση τις τιμές. 

Δείκτης τιμών ζάχαρης

Στις 203 κατά μέσο όρο μονάδες διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο ο δείκτης τιμών ζάχαρης του FAO, μειωμένος κατά 1,4 μονάδες (ή 0,7%) από τον Σεπτέμβριο και κατά 112 μονάδες ή κατά 36% από τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Οι τιμές της ζάχαρης κινήθηκαν πτωτικά των Οκτώβριο καθώς οι προσδοκίες για μεγαλύτερη προσφορά την περίοδο 2017/2018 ενισχύονται περαιτέρω από την αύξηση των στρεμμάτων της καλλιέργειας στην ΕΕ και την μεγαλύτερη παραγωγή της Ρωσίας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία