BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Ανοδικά τον Μάρτιο ο δείκτης παγκόσμιων τιμών τροφίμων

Οι ανεβασμένες τιμές των δημητριακών και των γαλακτοκομικών σε όλον τον πλανήτη οδηγούν στην άνοδο του Δείκτη των Παγκόσμιων Τιμών των Τροφίμων, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε έκθεση του ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

Ρεκόρ στη διεθνή παραγωγή σιτηρών, βλέπει ο FAO

2
0

Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του Οργανισμού κατέγραψε μέση τιμή ύψους 172,8 μονάδων για τον μήνα Μάρτιο, γεγονός που σηματοδοτεί αύξηση 1,1% συγκριτικά με τον Φεβρουάριο. Μάλιστα, η μηνιαία αύξηση αυτή αποτελεί τη δεύτερη συνεχόμενη. Επιπλέον, σε σχέση με την περσινή χρονιά και πάλι καταγράφεται αύξηση, της τάξης του 0,7%, σε σχέση με τα επίπεδα του Μαρτίου του 2017.

Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με τους ειδικούς, οφείλεται πρωτίστως στις διεθνώς ανεβασμένες τιμές στα δημητριακά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και δευτερευόντως στην ελαφριά άνοδο της ζήτησης για κρέας. Την ίδια στιγμή βέβαια, οι τιμές στη ζάχαρη και στα φυτικά έλαια έχουν μειωθεί.

Αναλυτικά, ο δείκτης τιμών για τα δημητριακά έφθασε σε μέση τιμή 165,6 μονάδων τον Μάρτιο, καταγράφοντας αύξηση 2,7%  σε σχέση με τον Φεβρουάριο και 12,1% συγκριτικά με την περυσινή χρονιά. Η αύξηση αυτή, η οποία αποτελεί συνεχιζόμενη τάση τους τελευταίους μήνες, αντανακλά την ανησυχία για τις καιρικές συνθήκες τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκεί όπου η ξηρασία στις νοτιοδυτικές πολιτείες συνεχίζεται αλλά και στην Ευρώπη, όπου η παρατεταμένη κρύα, υγρή περίοδος καθυστερεί την ανάπτυξη των καλλιεργειών.

Όσον αφορά τα γαλακτοκομικά, η αύξηση του τελευταίου μήνα ήταν της τάξης του 3,3%, φθάνοντας σε μέση τιμή 197,4 μονάδων. Οι αναλυτές του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών υποστηρίζουν ότι η χαμηλότερη από την προσδοκώμενη παραγωγή γάλακτος στη Νέα Ζηλανδία, από κοινού με την συνεχιζόμενη, ισχυρή, παγκόσμια ζήτηση για εισαγωγές οδήγησε στην αύξηση των τιμών στο βούτυρο, το τυρί και το πλήρες γάλα.

Τέλος, για την ίδια χρονική περίοδο, όπως προαναφέρθηκε, κατεγράφησαν πτωτικές τάσεις στις τιμές τόσο των φυτικών ελαίων, όσο και της ζάχαρης. Στον τομέα της ζάχαρης μάλιστα η μείωση είναι ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς φθάνει το 27,5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η πτώση αυτή αντανακλά την υποτίμηση του βραζιλιάνικου νομίσματος, του ρεάλ, αλλά την χαλάρωση των περιορισμών στις εξαγωγές από την Ινδία, γεγονότα τα οποία έχουν δημιουργήσει καθεστώς παγκόσμιας υπερπροσφοράς.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία