BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Διπλή ζώνη άμυνας στο αγελαδινό γάλα

Σε διορθωτική τροχιά βρίσκονται οι τιμές του αγελαδινού γάλακτος τους τελευταίους δυο μήνες, παρά το γεγονός ότι η φετινή ελληνική παραγωγή θα είναι μειωμένη κατά περίπου 2.000 με 4.000 τόνους.

Διπλή ζώνη άμυνας στο αγελαδινό γάλα

0
0

Η πίεση προέρχεται από την πτωτική τάση που επικρατεί τόσο στην ευρωπαϊκή αγορά, όσο και τη διεθνή, ωστόσο από τις αγορές αυτές πραγματοποιούνται εισαγωγές γάλακτος για ορισμένες χρήσεις και όχι για εμφιάλωση.
Αυτός είναι και ένας από τους σημαντικότερους λόγους που η τιμή του αγελαδινού γάλακτος, αν και κινείται διορθωτικά, παρουσιάζει όμως μια σχετικά αυξημένη αντίσταση. Τις τελευταίες ημέρες η τιμή του γάλακτος διαμορφώνεται στα 42-47 λεπτά το κιλό, με τα υψηλότερα επίπεδα να σημειώνονται στις καλές μονάδες που παράγουν ποιοτικό προϊόν και σε ικανοποιητικές ποσότητες.
Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια του χειμώνα (από Δεκέμβριο έως Μάρτιο), όταν η τιμή της μηδικής είχε φτάσει στα ύψη, οι τιμές του αγελαδινού έφτασαν στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων ετών, στα 50 λεπτά το κιλό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Ελλάδος, Γιώργο Κεφαλά.

Τα καλά της Friesland
Οι πρώτες εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς μιλούν για ανάκαμψη τιμών στις αρχές του φθινοπώρου, θεωρώντας πως οι εταιρείες θα δυσκολευτούν να προμηθευτούν επαρκείς ποσότητες πρώτης ύλης. Εν τω μεταξύ θετικός είναι ο πρώτος απολογισμός για την είσοδο της ολλανδικής FrieslandCampina στην ελληνική αγορά, η οποία αποκτά σημαντικό μερίδιο της πίτας, προσφέροντας συμβόλαια στους συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους. Μάλιστα ο στόχος του ομίλου να παράγει ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα με 100% ελληνικές πρώτες ύλες, εκτιμάται πως θα συμβάλλει στη σταθεροποίηση των τιμών στα όρια βιωσιμότητας των 45 λεπτών το κιλό.
Στη διεθνή αγορά γαλακτοκομικών, από τον περασμένο Αύγουστο ως σήμερα διανύουμε περίοδο υπερπροσφοράς προϊόντος. Έτσι, στις σημαντικότερες γαλακτοκομικές αγορές όπως ΗΠΑ, Νέα Ζηλανδία και Ευρώπη παρατηρείται μια σταθερά διορθωτική πορεία των τιμών, τόσο στα χρηματιστήρια, όσο και στη φυσική αγορά. Μάλιστα πρόσφατα σημειώθηκε μια πτώση της τάξης του 10% στην τελευταία ηλεκτρονική δημοπρασία της Νεοζηλανδέζικης Συνεταιριστικής Γαλακτοβιομηχανίας Forterra.
Ανάλογες μειώσεις εξήγγειλαν και δύο από τις κορυφαίες βρετανικές γαλακτοβιομηχανίες, η Dairy Crest και η Robert Wiseman Dairies. Τέλος να σημειωθεί πως οι μεγαλύτερες ποσότητες γάλακτος κινούνται στο διεθνές εμπόριο υπό τη μορφή σκόνης, με αποτέλεσμα οι διεθνείς εξελίξεις να επηρεάζουν σε μικρό μόνο βαθμό την ελληνική αγορά.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία