BACK TO
TOP
Φορολογικά

Αντίστροφη μέτρηση για το φόρο σε αγροτεμάχια

Τις λεπτομέρειες του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων που θα τεθεί σε ισχύ από το 2014 επεξεργάζεται τις τελευταίες μέρες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, είναι πολύ πιθανό το τελικό σχέδιο να δοθεί προς διαβούλευση στη δημοσιότητα μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ενιαίος φόρος 8 με 10 ευρώ το στρέμμα για τα αγροτεμάχια

0
0

Όπως έχουν γράψει το Agronews και η εφημερίδα Agrenda, για τα αγροτεμάχια που ανήκουν σε κατ’ επάγγελμα αγρότες, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει φορολόγηση από 1 έως 3 ευρώ το στρέμμα ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των εκτάσεων. Πιο συγκεκριμένα,

-1 ευρώ το στρέμμα θα είναι ο φόρος για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις που βρίσκονται σε μειονεκτικές περιοχές της χώρας.

-2 ευρώ το στρέμμα για τις εκτάσεις που βρίσκονται στα ορεινά

-3 ευρώ το στρέμμα για εκτάσεις σε πεδινές περιοχές.

Για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις που ανήκουν σε μη επαγγελματίες αγρότες (ετεροεπαγγελματίες) ο φόρος θα είναι διπλάσιος σε σχέση με εκείνο των αγροτών.

Για τα αγροτεμάχια που δεν είναι καλλιεργήσιμα και δεν ανήκουν σε επαγγελματίες αγρότες, ο φόρος θα κυμαίνεται από 30 μέχρι 40 ευρώ το στρέμμα.

Όσον αφορά τα εντός σχεδίου ακίνητα, όπως είχε γράψει σε παλαιότερο ρεπορτάζ το Agronews, , δε θα υπάρχει αφορολόγητο όριο και ο φόρος θα επιβληθεί σε όλα τα κτίσματα με βάση τα τετραγωνικά μέτρα που καταλαμβάνουν. Οι συντελεστές θα ξεκινούν από 1,8 ευρώ ανά τ.μ. και θα κλιμακώνονται κατά 0,8 ή 0,9 ευρώ το τ.μ. σύμφωνα με την τιμή ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο. Οι συντελεστές θα διαμορφώνονται, επίσης, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ακινήτου (π.χ. παλαιότητα, όροφος, αριθμός των προσόψεων, η εμπορικότητα κ.λπ.).

Tέλος να σημειωθεί ότι ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων –από τον οποίο το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει 2,7 δις. ευρώ τον επόμενο χρόνο- δε θα εισπράττεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, όπως το τωρινό «τέλος ακινήτων» (το γνωστό μας «χαράτσι») αλλά μέσω των εφοριών.

 

Προς εξαίρεση οι μακροχρόνια άνεργοι

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν από το νέο φόρο οι μακροχρόνια άνεργοι αλλά μόνο σε ό,τι αφορά την κύρια κατοικία τους.  

Ωστόσο, θα υπάρχει όριο επιφάνειας (ενδεχομένως 120 το πλαφόν να μπεί στα 120 τ.μ.) ενώ δε θα απαλλάσσονται κύριες κατοικίες που βρίσκονται  σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 3.000 ευρώ.


Γιάννης Τσατσάκης

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία