BACK TO
TOP
Φορολογικά

Καμία απόφαση για φόρο στο τσίπουρο λέει ο Αποστόλου

Σε ΟΟΣΑ και Κομισιόν παραπέμπει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου για το θέμα της φορολόγησης στο τσίπουρο ενώ παράλληλα επιχειρεί να βάλει φρένο στις φήμες για απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει την φορολογία στο τσίπουρο.

Επιμένει για ισοδύναμα υπέρ αγροτών ο Αποστόλου

6
0
Σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι δεν υπάρχει τέτοια υποχρέωση στο πλαίσιο του μνημονίου και των προαπαιτουμένων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Παρόλα αυτά – όπως ανέφερε – υπάρχει πίεση για κατάργηση της διακίνησης χύμα τσίπουρου από τις προβλέψεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, αλλά και πίεση από τις αποφάσεις της Κομισιόν για αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. «Ήδη με αιτιολογημένη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απειλούμαστε με παραπομπή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια», τόνισε ο Υπουργός

Και πρόσθεσε: «ταυτόχρονα οι επαγγελματίες αποσταγματοποιοί καταγγέλλουν αθέμιτο ανταγωνισμό από τη μαζική και ανεξέλεγκτη διακίνηση χύμα τσίπουρου στην ελληνική επαρχία, γεγονός που σχετίζεται και με θέματα δημόσιας υγείας. Δεν έχουμε λάβει αποφάσεις για το θέμα της φορολόγησης του τσίπουρου. Θα διαβουλευθούμε σοβαρά και υπεύθυνα με όλους τους εμπλεκόμενους για να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα κατά τον καλύτερο τρόπο και με σεβασμό βεβαίως σε μια παραδοσιακή δραστηριότητα της ελληνικής υπαίθρου».

ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας: fake news τα περί φορολογίας

Την ίδια στιγμή επιμένει να διαψεύδει και να κάνει λόγο για fake news ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας όσον αφορά το θέμα της αύξησης της φορολόγησης στο τσίπουρο που τις τελευταίες ημέρες  έχει προκαλέσει αναστάτωση στον κλάδο. «Πολιτική απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να μην υπάρξει αύξηση της φορολόγησης του τσίπουρου, όπως ο ίδιος ο υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου, δηλώνει επανειλημμένα από το απόγευμα της Πέμπτης, μέχρι και σήμερα, με κάθε ευκαιρία».

Αυτό που ο κ.Αποστόλου ανέφερε- σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας -στο πλαίσιο συζήτησης με εκπροσώπους του κλάδου και της τοπικής αυτοδιοίκησης στον Τύρναβο, είναι το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, σχετικά με το φορολογικό καθεστώς των διήμερων αποσταγματιούχων παραγωγών (αμβυκούχων).

«Ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας στιγμάτισε την απόπειρα παραποίησης συζητήσεων του υπουργού από ορισμένα τοπικά ΜΜΕ, τα οποία μάλιστα δεν διέθεταν εκπρόσωπο στη συγκεκριμένη συνάντηση, συμμετέχοντας στο γαϊτανάκι διασποράς ψευδών ειδήσεων στο οποίο ειδικεύονται τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης.

Σε κάθε περίπτωση ενθαρρύνουμε την υλοποίηση της ιδέας που συζητείται έντονα μεταξύ ενεργών πολιτών το τελευταίο διάστημα για την πραγματοποίηση εκδήλωσης με αντικείμενο τα περιβόητα fakenews και στην τοπική μας ειδησεογραφία. Συντασσόμαστε με την κάθε καλοπροαίρετη δημοκρατική φωνή που ζητάει να προφυλαχθεί το αγαθό της ενημέρωσης από… κατασκευές και συμφέροντα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας.

Διευκρινήσεις ζητάει η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Την ίδια στιγμή με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμπαράταξη ερωτά τον υπουργό «σκοπεύετε να αυξήσετε τον φόρο στο χύμα τσίπουρο των «διήμερων» από τα 57 λεπτά στα 6 ευρώ;».                                                                         

Το ερώτημα θέτει με επίκαιρη ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ο βουλευτής Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Κώστας Μπαργιώτας. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στον Τύρναβο ο Υπουργός δήλωσε –μεταξύ άλλων-: «Είναι δική μου εντύπωση πως σε μια πρώτη κίνηση που θα συνοδεύει τη διακίνηση του τσίπουρου εκτός του τόπου παραγωγής με στοιχεία φορολογικά, δηλαδή με τυποποιημένη διαδικασία, εάν συνοδευτεί και από την αύξηση του φόρου από τα 57 λεπτά να πάμε, δική μου άποψη είναι, τουλάχιστον σε πρώτη φάση στα 6 ευρώ το λίτρο, τότε λοιπόν θα μπορέσουμε  και να βάλουμε τάξη στο τσίπουρο και ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε πολύ περισσότερα έσοδα από πλευράς του δημοσίου από τον φόρο του τσίπουρου σε σχέση με τα έσοδα που έχουμε πάρει από τη φορολόγηση του κρασιού». 

Πρότεινε, δηλαδή, να αντικατασταθεί ο φόρος στο εμφιαλωμένο κρασί με ένα νέο, υψηλότερο φόρο στο εμφιαλωμένο τσίπουρο. Αυτό λέγεται αρχή του ισοδύναμου πλήγματος. Ο φόρος στο κρασί πρέπει να καταργηθεί άμεσα χωρίς ισοδύναμες, καινούριες καταστροφές. Εάν αυξηθεί τελικά ο φόρος στο χύμα τσίπουρο, μόνο για τον Τύρναβο σημαίνει ότι θα εγκαταλειφθούν πάνω από 12.000 στρέμματα με αμπέλια και πάνω από 200.000 στρέμματα σε όλη τη χώρα. Σήμερα, το βράσιμο στο τσίπουρο κρατά στο επάγγελμα του αμπελουργού μικροκαλλιεργητές και στηρίζει πάνω από 25.000 οικογένειες. Το δε επιχείρημα πως η υπέρμετρη φορολογία θα χτυπήσει το λαθρεμπόριο είναι παντελώς αβάσιμο. Σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Περιμένουμε να έρθει ο κ. Αποστόλου στη Βουλή και να ξεκαθαρίσει: 1) Επιμένει στις δηλώσεις που έκανε στον Τύρναβο; Σκοπεύει όντως να αυξήσει τον φόρο στο χύμα τσίπουρο των «διήμερων» από τα 57 λεπτά στα 6 ευρώ; 2) Έχει έρθει σε συνεννόηση με το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών έχει καταθέσει πλήρη φάκελο με τις προτάσεις της;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: «Σκοπεύετε να αυξήσετε τον φόρο στο χύμα τσίπουρο των «διήμερων» από τα 57 λεπτά στα 6 ευρώ;»

Κύριε Υπουργέ,

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή σας στον Τύρναβο δηλώσατε –μεταξύ άλλων-: «Είναι δική μου εντύπωση πως σε μια πρώτη κίνηση που θα συνοδεύει τη διακίνηση του τσίπουρου εκτός του τόπου παραγωγής με στοιχεία φορολογικά, δηλαδή με τυποποιημένη διαδικασία, εάν συνοδευτεί και από την αύξηση του φόρου από τα 57 λεπτά να πάμε, δική μου άποψη είναι, τουλάχιστον σε πρώτη φάση στα 6 ευρώ το λίτρο, τότε λοιπόν θα μπορέσουμε  και να βάλουμε τάξη στο τσίπουρο και ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε πολύ περισσότερα έσοδα από πλευράς του δημοσίου από τον φόρο του τσίπουρου σε σχέση με τα έσοδα που έχουμε πάρει από τη φορολόγηση του κρασιού. Κι επιπλέον, μην πονέσετε που θα σας το πω, να αντιμετωπίσουμε την τεράστια φοροδιαφυγή που υπάρχει αυτήν την ώρα στον χώρο του κρασιού εξαιτίας του φόρου».  

Με άλλα λόγια, προτείνατε να αντικατασταθεί ο φόρος στο εμφιαλωμένο κρασί με ένα νέο, υψηλότερο φόρο στο εμφιαλωμένο τσίπουρο. Εάν αυξήστε τελικά το φόρο στο χύμα τσίπουρο, μόνο για τον Τύρναβο σημαίνει ότι θα εγκαταλειφθούν πάνω από 12.000 στρέμματα με αμπέλια και πάνω από 200.000 στρέμματα σε όλη τη χώρα. Σήμερα, το βράσιμο στο τσίπουρο κρατά στο επάγγελμα του αμπελουργού μικροκαλλιεργητές και στηρίζει πάνω από 25.000 οικογένειες. Αυτό λέγεται αρχή του ισοδύναμου πλήγματος. Η ιδέα του φόρου στο κρασί υπήρξε ατυχέστατη, καθώς επιβάρυνε τους μικρούς οινοποιούς και ενίσχυσε τις πωλήσεις χύμα κρασιού. Το επιχείρημα πως η υπέρμετρη φορολογία θα χτυπήσει το λαθρεμπόριο είναι παντελώς αβάσιμο. Σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Επειδή, ο φόρος στο κρασί πρέπει να καταργηθεί άμεσα χωρίς ισοδύναμες, καινούριες καταστροφές,

Επειδή η ενίσχυση της ελληνικής αμπελουργίας, της οινοποιίας και της αποσταγματοποιίας θα έπρεπε να αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα, καθώς έχουν να επιδείξουν εκπληκτικά αποτελέσματα και τόσο στον τομέα των εξαγωγών,

ερωτάστε κ. Υπουργέ:

Επιμένετε στις δηλώσεις που κάνατε στον Τύρναβο; Σκοπεύετε όντως να αυξήσετε τον φόρο στο χύμα τσίπουρο των «διήμερων» από τα 57 λεπτά στα 6 ευρώ;

Έχετε έρθει σε συνεννόηση με το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών έχει καταθέσει πλήρη φάκελο με τις προτάσεις της;

Ο ερωτών βουλευτής

Κωνσταντίνος Μπαργιώτας – Λάρισας

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία