BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

«Τρενάκι» με την προκαταβολή του τσεκ οι ενισχύσεις

Με το σταγονόµετρο και ουσιαστικά µόνο για δικαιούχους Σχεδίων Βελτίωσης οι πληρωµές που έτρεξαν στη διάρκεια της περασμένης εβδοµάδας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, παρά τις µεγάλες εκκρεµότητες σε πολλές κατηγορίες (εξισωτικές, βιολογικά, απονιτροποίηση, αγροτικό πετρέλαιο κ.α.) το ενδιαφέρον µεταφέρεται αυτές τις µέρες στην προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης (τσεκ 2015) µε το σχεδιασµό επ’ αυτού να επηρεάζει σε µεγάλο βαθµό το σύνολο των αποφάσεων.

«Τρενάκι» με την προκαταβολή του τσεκ οι ενισχύσεις

0
1

Πιο συγκεκριµένα, αν οι αρµόδιες αρχές είναι έτοιµες για πληρωµές του τσεκ πριν βγει ο Νοέµβριος, τότε είναι πιθανό πως αρκετές από τις υπόλοιπες υποχρεώσεις µπορεί να µείνουν και για µετά απ’ αυτό. Αντίθετα, αν τα χρονοδιαγράµµατα για την προκαταβολή της ενιαίας δεν βγαίνουν, πράγµα που σηµαίνει καλό ∆εκέµβριο, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να προηγηθούν αξιόλογες πληρωµές σε επί µέρους υποχρεώσεις, όπως είναι η εξισωτικές για τα έτη 2013 και 2014, τα προγράµµατα απονιτροποίησης, οι ντόπιες φυλές και τα βιολογικά (ζωικής και φυτικής παραγωγής).

Σε µέγα θέµα εξελίσσεται, βέβαια, και η υπόθεση της επιστροφής του φόρου στο πετρελαίου, καθώς, όπως είναι γνωστό, υπάρχει σε εκκρεµότητα ένα σηµαντικό υπόλοιπο από τις υποχρεώσεις για το 2013, ενώ δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ επιστροφής από το φόρο του 2014. Το θέµα παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις σε µεγάλες αγροτικές περιοχές, µε σοβαρές απαιτήσεις των αγροτών γύρω απ’ αυτή την υπόθεση και φθάνει τα όρια του εµπαιγµού όταν, την ίδια ώρα που το δηµόσιο αποφεύγει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, αφενός γίνεται λόγος και παίρνονται µέτρα για τη δραστική περικοπή της επιστροφής φόρου από φέτος (2015), ενώ φθάνουν στους αγρότες και καινούργια εκκαθαριστικά µε την υποχρέωση καταβολής επί πλέον προκαταβολής φόρου (αύξηση από το 27,5,% στο 55%).

Τώρα σε ότι αφορά την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, κι εδώ τα πράγµατα είναι µπλεγµένα. Λέγεται, µάλιστα, πως εκτός από το θέµα των βοσκοτόπων, την κατάσταση περιπλέκει ακόµα περισσότερο η πολιτική βούληση που εκφράζεται να περάσει στους λογαριασµούς των αγροτών όχι µόνο προκαταβολή (70%) της βασικής ενίσχυσης, αλλά και του λεγόµενου «πρασινίσµατος». Επ’ αυτού απαιτείται περαιτέρω επεξεργασία των στοιχείων, που θα πάει ακόµα πιο πίσω τις πληρωµές.

 

Ένας µήνας περιθώριο για ενστάσεις, µετά την ανάρτηση των προσωρινών δικαιωµάτων

Σε κάθε περίπτωση, όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως για δοθεί η προκαταβολή του τσεκ θα πρέπει να αναρτηθούν πρώτα (σε δήµους και κοινότητες) οι λίστες µε τα προσωρινά δικαιώµατα και να δοθεί επ’ αυτών χρόνος ενός µήνα για ενστάσεις, κάτι που επιβάλλεται από τους ευρωπαϊκούς κανονισµούς. Μια πρώτη σύµφωνη γνώµη των κοινοτικών αρχών να απλοποιηθεί η όλη διαδικασία υπάρχει, όπως π.χ. να µη γίνουν σ’ αυτή τη φάση διασταυρωτικοί έλεγχοι, ωστόσο δεν είναι τέτοια που να επιτρέπει πλήρη καταπάτηση των Κανονισµών. Στα παρήγορα στοιχεία είναι το γεγονός ότι σε κάποιες περιοχές έχουν αναρτηθεί ήδη οι λίστες µε τα προσωρινά δικαιώµατα των µικροκαλλιεργητών και µικροκτηνοτρόφων, µε δικαιώµατα ενιαίας ενίσχυσης µέχρι 1.200 ευρώ. Ωστόσο, η συγκεκριµένη ανάρτηση δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο των αναρτήσεων, που θα πρέπει να γίνουν και είναι δύσκολο να αποτελέσει το άλλοθι για πληρωµές µέχρι τα τέλη Νοεµβρίου (µάλλον θα µπει και ο ∆εκέµβριος).

 

Έτοιµη, ανά πάσα στιγµή, δηλώνει η Tράπεζα Πειραιώς

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι σε σύσκεψη που πραγµατοποιήθηκε περί τα µέσα της εβδοµάδας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου έδωσε εκ νέου εντολές για επίσπευση των διαδικασιών, έτσι ώστε το υπουργείο να είναι έτοιµο να κάνει τις πληρωµές, σύµφωνα µε τις δεσµεύσεις που έχουν αναληφθεί. Να αναφερθεί, επίσης εδώ, ότι από την πλευρά της Πειραιώς που από τα µέσα Οκτωβρίου έχει στα χέρια της, µε υπογραφές, την ανανεωµένη σύµβαση δανειοδότησης του ∆ηµοσίου και διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων για την περίοδο 2015-2016, τονίζεται ρητά προς πάσα κατεύθυνση ότι η τράπεζα είναι έτοιµη ανά πάσα στιγµή, δηλαδή διαθέτει την απαιτούµενη ρευστότητα για να κάνει τις πληρωµές µόλις λάβει τις σχετικές εντολές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.            

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

02-11-2015 17:48αναστασιος σκουτακης

ευχαριστουμε τον κυριο μπολαρη!για αλλη μια φορα η δεσμευση του ηταν αληθινη(λεμε τωρα)κ τα βιολογικα πληρωθηκαν στην ωρα τους.τελος οκτωβρη οπως ειχε δεσμευθει.κ ετσι θα ειμαι κ εγω κυριος στις καινουργιες μου υποχρεωσεις προς το ωραιο μας ΚΡΑΤΟΣ!ΝΑ ΣΑΣ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ!ΣΕ ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΜΕΡΙΑ!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία