BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Ψάχνουν να βρουν τον σπόρο οι νεοεισερχόμενοι στο σύστημα

Τα λεφτά δεν βγαίνουν, θα γίνει πόλεμος… είναι η μόνιμη επωδός των αγροτών που έρχονται αντιμέτωποι με τα νέα προσωρινά δικαιώματα που εξέδωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης 3 Δεκεμβρίου ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ψάχνουν να βρουν τον σπόρο οι νεοεισερχόμενοι στο σύστημα

1
18

Οι µέχρι στιγµής πληροφορίες κάνουν λόγο για δραµατική µείωση των δικαιωµάτων και για απόκλιση µέχρι και 50% απ’ αυτό που περίµεναν οι παλιοί δικαιούχοι κοινοτικών ενισχύσεων. Ειδικά όµως στην περίπτωση των νεοεισερχόµενων η εικόνα δεν έχει καµιά σχέση µ’ αυτό για το οποίο διαβεβαίωναν οι αρµόδιοι.

Αρκεί να αναφερθεί ότι νεοεισερχόµενος στο σύστηµα των επιδοτήσεων µε 100 στρέµµατα καλλιέργεια έχει να λαβαίνει σαν δικαίωµα κάπου 3,5 ευρώ το στρέµµα για τις εκτατικές καλλιέργειες και 17 ευρώ το στρέµµα για τις δενδρώδεις.

Η εικόνα δείχνει ότι ακόµα και η αναγωγή των δικαιωµάτων σε βάθος 5ετίας, οδηγεί στην περίπτωση των δενδρωδών καλλιεργειών σε δικαίωµα που δεν υπερβαίνει τα 28 ευρώ το στρέµµα (στους νεοεισερχόµενους) όταν είναι γνωστό ότι η µέση ενίσχυση υπολογίζονταν σε 52 ευρώ το στρέµµα και αντίστοιχα 43 για τα αροτραία και 25 για τα χορτολιβαδικά.


Τρανταχτά παραδείγματα

Το AgroNews έχει στα χέρια του την εικόνα ώριμου αγρότη από την περιοχή της Πέλλας που για μια έκταση 77 στρεμμάτων εισέπραττε μέχρι πέρσι 3.950 ευρώ και σήμερα τα χρήματα που του κατανέμονται είναι 2.360 ευρώ. Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι ενώ όλη του η καλλιέργεια καλύπτεται από συμπύρηνα ροδάκινα, στις λίστες με τα προσωρινά δικαιώματα βλέπει να του έχουν αποδοθεί 20 στρέμματα με αροτραία (μικρότερη ενίσχυση) τα οποία ουδέποτε είχε δηλώσει.

Την ίδια ώρα, αγρότης από τα Τρίκαλα, νεοεισερχόμενος το 2011 καταγγέλλει στο AgroNews, πως για 700 στρέμματα αροτραίων που δήλωσε, το ποσό που θα δικαιούται δεν ξεπερνά τα 4.900 ευρώ, δηλαδή μόλις 7 ευρώ/στρέμμα, κάτι που ισχύει και για άλλους παραγωγούς στην περιοχή, όπως λέει.

Aγρότης με αμυγδαλιές από το Συκούριο, που τις δήλωνε ως αροτραία το 2013, παίρνει 28 ευρώ το στρέμμα και όχι στα 42 ευρώ το στρέμμα, όπως αναλογεί στις μόνιμες καλλιέργειες, βάση του εθνικού φακέλου της ΚΑΠ.   

Άλλος παραγωγός με 450 στρέμματα επίσης αροτραίες καλλιέργειες (κυρίως βαμβάκι) έπαιρνε 35.000 ευρώ (δηλαδή 78 ευρώ το στρέμμα), ενώ  σήμερα και παρά το ότι αύξησε την καλλιεργήσιμη γη του στα 622 στρέμματα, το σύστημα του βγάζει να έχει λαμβάνειν 29.826 ευρώ (δηλαδή 47 ευρώ το στρέμμα).

Από τις πρώτες προσεγγίσεις η εικόνα δείχνει ότι για τους παλιούς δικαιούχους τα δένδρα (εκτός των ελαιόδενδρων) δίνουν 28-30 ευρώ το στρέμμα,  ενώ τα αροτραία προσεγγίζουν τα 20 ευρώ το στρέμμα.

Ανομοιομορφίες στα δικαιώματα

Χωρίς ξεκάθαρο τρόπο για το πώς υπολογίστηκαν τα προσωρινά δικαιώματα παραμένουν εξάλλου εκατοντάδες παραγωγοί από όλή τη χώρα, αφού όπως καταγγέλλουν στο AgroNews, δεν προκύπτει συγκεκριμένος τρόπος υπολογισμού, ακόμη και για αγρότες με ίδιες καλλιέργειες. Ειδικότερα, στο νομό Καστοριάς, αγρότης με 38,4 στρέμματα σιτηρών δικαιούντο το 2014 1.167 ευρώ, ενώ το 2015 δεν θα πάρει πάνω από 703 ευρώ. Συνάδελφος του, κι αυτός με σιτηρά, με 27,9 στρέμματα διατηρεί ενισχύσεις το 2015 1.333 ευρώ έναντι 1.403 ευρώ το 2014, έτερος θα πάρει για 92,1 στρέμματα 2.050 ευρώ αντί 3.353 ευρώ το 2014. Ακόμη ένας με σιτηρά θα πάρει το 2015 για 25,9 στρέμματα 909 ευρώ, αντί 712 ευρώ το 2014, ενώ παραγωγός με 1.013 στρέμματα από τα 33.700 ευρώ το 2014, πέφτει στα 22.340 ευρώ το 2015, για να ανέβει σταδικά ως το 2019 στα επίπεδα των 24.000 ευρώ περίπου.

Αγρότης (Χ.Γ.) από το  Αγρίνιο αν και περίμενε να λάβει 7.500 ευρώ, πήρε 6.350 (90% βασικής), αλλά του αφαιρέθηκαν 1.180 για εισφορές υπέρ ΕΛΓΑ, ενώ αγρότης από τα Γιαννιτσά περίμενε 5.700 ευρώ και τελικά πήρε 3.700, χωρίς να ξέρει το λόγο.

Νησιά και Κρήτη ευνοούνται στα βοσκοτόπια

Σχετικά με τα βοσκοτόπια, η ενίσχυση δείχνει να διαμορφώνεται ανάλογα με τη βοσκοϊκανότητα (χωρικός προσδιορισμός). Εδώ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι Κρήτη και νησιά ευνοούνται σημαντικά από τη διαχείριση των δικαιωμάτων καθώς βγαίνουν και πάνω από το ποσό που εισέπρατταν τα προηγούμενα χρόνια, Πελοπόννησος, Ήπειρος και Αττική πέφτουν στο 82%, ενώ Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Ανατολική Μακεδονία - Θράκη και Κεντρική Μακεδονία,  κατακρημνίζονται στο 69% της αξίας των δικαιωμάτων που εξασφάλιζαν μέχρι σήμερα.

Στο σημείο αυτό, ταραχές αναμένεται να δημιουργήσει επίσης το γεγονός ότι πολλοί κτηνοτρόφοι βλέπουν να τους αποδίδεται βοσκότοπος σε περιοχές με τις οποίες δεν έχουν καμιά σχέση, γεγονός που αλλοιώνει την εικόνα τους, τόσο σε σχέση με την πραγματική δομή της εκμετάλλευσής τους όσο και με τη δυνατότητά τους να έχουν πρόσβαση στις εξισωτικές αποζημιώσεις αλλά και σε άλλου είδους αναπτυξιακά προγράμματα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Α.Κ., κτηνοτρόφου από την περιοχή της Χαλκιδικής, που μπήκε στην εκτροφή προβάτων το 2012, δηλώνοντάς πρώτη φορά στο ΟΣΔΕ το 2013 250 ζώα, περιμένοντας να πάρει ενισχύσεις αρχής γενομένης από φέτος (2015).  Στον ίδιο αποδόθηκε βοσκότοπος 126 στρέμματα, για τα οποία έχει λαμβάνειν συνολικά μόλις 654 ευρώ, ήτοι 6,36 ευρώ το στρέμμα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι αγρότες δεν γνωρίζουν, αν στα αναρτηθέντα προσωρινά δικαιώματα έχει περιληφθεί το πρασίνισμα, παρ’ ότι γνωρίζουν πως σ’ αυτή τη φάση δεν θα εισπράξουν γι’ αυτό προκαταβολή. Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν πως η διαχείριση του συγκεκριμένου θέματος έχει να κάνει με την προσπάθεια των αρμοδίων να συνεχίσουν να καλλιεργούν ελπίδες πως τα δικαιώματα δεν είναι αυτά που βλέπει ο κόσμος στους καταλόγους αλλά θα υπάρξει και… συμπλήρωμα!

Η πολυδιάσπαση του αγροτικού κόσμου, με κατηγοριοποίηση των κοινοτικών ενισχύσεων ανάλογα με τα κελεύσματα των ιδιότυπων συμφερόντων που έχουν αναπτυχθεί γύρω από ΟΣΔΕ, είναι η πρώτη διαπίστωση στην οποία οδηγεί η επεξεργασία των στοιχείων που έχουν αναρτηθεί με τη μορφή προσωρινών δικαιωμάτων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ένας ιδιότυπος συμβιβασμός των υπευθύνων για την πολιτική διαχείριση του θέματος με το πελατειακό σύστημα (βουλευτές, συνεταιριστές, αγροτοπατέρες) και μια βάση (δεδομένων) περιορισμένων δυνατοτήτων που παρέχει το υπάρχον πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθηλώνει παλιούς και νέους που θέλησαν να επενδύσουν στο αγροτικό επάγγελμα σε μόνιμη… ακαρπία.

Η κατάσταση στη Λέσβο

Εδώ, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ελαιοπαραγωγοί που λάμβαναν επιδότηση ως 65 ευρώ ανά στρέμμα θα υποστούν μια αρχική περικοπή της τάξης του 20% περίπου, όμως δε θα υποστούν άλλη περικοπή ως το τέλος της περιόδου εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Ειδικότερα, ελαιοπαραγωγός της Λέσβου που ως τώρα λάμβανε ενιαία ενίσχυση 1.830 ευρώ για 28 στρέμματα με τη νέα ΚΑΠ λαμβάνει δικαιώματα βασικής επιδότησης 1.107 ευρώ. Συνυπολογίζοντας τα έσοδά του από το «πρασίνισμα», το τελικό ποσό που θα λάβει ανέρχεται σε δικαιώματα επιδότησης αξίας 1.439 ευρώ.

Αυτό το ποσό θα είναι σταθερό σε όλη την περίοδο εφαρμογής. Ο συγκεκριμένος παραγωγός λάμβανε επιδότηση 65,36 ευρώ το στρέμμα με την προηγούμενη ΚΑΠ, ενώ με τη νέα ΚΑΠ θα λαμβάνει 51,39 ευρώ το στρέμμα.

Πολύ μεγαλύτερες θα είναι οι απώλειες που θα υποστούν οι ελαιοπαραγωγοί που λαμβάνουν μεγαλύτερες ανά στρέμμα επιδοτήσεις, καθώς ο στόχος είναι η ανά στρέμμα επιδότηση για τις δενδρώδεις καλλιέργειες να φθάσει στα 50 ευρώ ανά στρέμμα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ελαιοπαραγωγοί, που έπαιρναν κισίμια ή είχαν κτήματα με μεγάλη παραγωγή σε ελαιόλαδο κι είχαν κατοχυρώσει μεγάλες επιδοτήσεις, θα υποστούν μεγάλες απώλειες. Βέβαια οι απώλειες αυτές δε μπορούν να ξεπερνούν συνολικά το 30%. Η μείωση του τελικού ποσού που θα λάβουν το 2019 θα γίνεται σταδιακά από χρόνο σε χρόνο.

Οι κτηνοτρόφοι

Κτηνοτρόφος της Λέσβου, που μέχρι τώρα λάμβανε 4.900 ευρώ ως ενιαία ενίσχυση, με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ το 2015 τα δικαιώματα επιδότησής του μειώνονται στα 4.400 ευρώ, όμως σταδιακά τα έσοδά του θα αυξάνονται και θα προσεγγίσουν τα 7.000 ευρώ. Αυτό συμβαίνει γιατί ο κτηνοτρόφος του παραδείγματός μας έχει μεγάλο αριθμό ζώων που δικαιολογούν την αύξηση των επιδοτήσεων που θα λάβει τα επόμενα χρόνια.

Αντίθετα, οι κτηνοτρόφοι που έχουν μεγάλο αριθμό βοσκήσιμων εκτάσεων και μικρό αριθμό ζώων θα λάβουν τις επιδοτήσεις που τους αναλογούν με βάση το ζωικό κεφάλαιο που έχουν δηλώσει.

Οι μικτές εκμεταλλεύσεις

Πολλοί είναι οι παραγωγοί της Λέσβου που έχουν ελαιώνες και ένα μικρό ή μεγάλο αριθμό αιγοπροβάτων.

Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πιο σύνθετη η διαδικασία υπολογισμού των δικαιωμάτων επιδότησης.

Αγρότης αυτής της κατηγορίας, που μέχρι τώρα λάμβανε 6.600 ευρώ ως επιδότηση ενιαίας ενίσχυσης και λαμβάνει δικαιώματα επιδότησης βασικής ενίσχυσης 4.160 ευρώ, μαζί με το 30% από το πρασίνισμα της ΚΑΠ και τη συνδεδεμένη ενίσχυση για τα αιγοπρόβατα που εκτρέφει, το τελικό ποσό που θα λάβει ανέρχεται στα 6.200 ευρώ για το τρέχον έτος.

Από την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου το Agronews έγραφε:

Πόνος, κλάμα και οδυρμός η ανάρτηση των προσωρινών δικαιωμάτων ενίσχυσης

Δεν βγήκε σε καλό το πολύ μαγείρεμα των νέων δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, με βάση την πρώτη εικόνα που αποκομίζουν από την εξέταση των στοιχείων οι τεχνικοί σύμβουλοι αγροτών και αγροτικών  οργανώσεων.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για δραματική μείωση των δικαιωμάτων και για απόκλιση μέχρι και 50% απ’ αυτό που περίμεναν οι παλιοί δικαιούχοι κοινοτικών ενισχύσεων. Ειδικά όμως στην περίπτωση των νεοεισερχόμενων η εικόνα δεν έχει καμιά σχέση μ’ αυτό για το οποίο διαβεβαίωναν οι αρμόδιοι.

Αρκεί να αναφερθεί ότι νεοεισερχόμενος στο σύστημα των επιδοτήσεων με 100 στρέμματα καλλιέργεια έχει να λαβαίνει σαν δικαίωμα κάπου 3,5 ευρώ το στρέμμα για τις εκτατικές καλλιέργειες και 17 ευρώ το στέμμα για τις δενδρώδεις.

Η εικόνα δείχνει ότι ακόμα και η αναγωγή των δικαιωμάτων σε βάθος 5ετίας, οδηγεί σε στην περίπτωση των δενδρωδών καλλιεργειών σε δικαίωμα που δεν υπερβαίνει τα 28 ευρώ το στρέμμα (στους νεοεισερχόμενους) όταν είναι γνωστό ότι η βασική ενίσχυση υπολογίζονταν σε 52 ευρώ το στρέμμα (43 για τα αροτραία και 25 για τα χορτολιβαδικά).

Ειδικοί προβλέπουν ότι η δημοσιοποίηση των δικαιωμάτων θα φέρει τρικυμία χωρίς προηγούμενο στους υπεύθυνους για τη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων, γιατί, όπως λένε, αν δεν το ήξεραν ότι το αποτέλεσμα θα είναι αυτό, τότε είναι ανεύθυνοι, αν όμως το ήξεραν όφειλαν είτε να το επανεξετάσουν από κοινού με τους παραγωγικούς φορείς είτε τουλάχιστον να προϊδεάσουν τον κόσμο για την κατάσταση.

Οι δικαιολογίες ότι είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται η νέα ΚΑΠ και ότι οι 90.000 δηλώσεις νεοεισερχόμενων στο σύστημα περιπλέκουν την κατάσταση δεν ευσταθεί για μια Πολιτεία που θέλει να σέβεται τον εαυτό της και να μην σέρνεται πίσω από τις διαβεβαιώσεις αμφιβόλου τάξεως τεχνοκρατών που ενδιαφέρονται μόνο να απομυζούν το κράτος.

Εξ ίσου αφελής φαντάζει και η δικαιολογία ότι υπάρχει η ενδιάμεση αναθεώρηση το 2017, που δίνει τη δυνατότητα στους πολιτικά υπεύθυνους να αλλάξουν την κατάσταση. Ένα βαρύ «χαστούκι» σαν κι αυτό που εισπράττουν σήμερα νεοεισερχόμενοι αλλά και παλιοί αγρότες σε συνδυασμό με τα πολλά προηγούμενο που έχουν πέσει στον τομέα της φορολογίας, του ασφαλιστικού και των λοιπών παρεμβάσεων δεν αφήνει περιθώρια αναμονής μέχρι το 2017. Αν υπάρχει υπεύθυνη κυβέρνηση οφείλει να επανεξετάσει εξ αρχής την όλη κατάσταση και να φροντίσει να επαναφέρει τον αγροτικό χώρο σε παραγωγική τροχιά πριν να είναι πάρα πολύ αργά.

Τεχνικές Οδηγίες

Όπως αναφέρει η ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με την Ατομική Πράξη Προσδιορισμού των Προσωρινών Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης, όσοι αγρότες έχουν υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτηση ΟΣΔΕ, με το email και τον κωδικό πρόσβασης που έχουν μπορούν να μπουν στην εφαρμογή, αλλιώς απευθύνονται στον φορέα που έκαναν την αίτηση.

Για άμεση χρήση της εφαρμογής «Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης» ώστε να δείτε την Ατομική Πράξη Προσδιορισμού των Προσωρινών Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης, πατήστε εδώ

Εγχειρίδιο προβολής και εκτύπωσης της Ατομικής Πράξης Προσδιορισμού των Προσωρινών Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης, για προβολή πατήστε εδώ

Για αλλαγή του κωδικού πρόσβασης στην παραπάνω εφαρμογή σε περίπτωση που έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, πατήστε εδώ

Επισημαίνεται ότι:

Οι δικαιούχοι που έχουν υποβάλλει αίτηση ενιαίας ενίσχυσης το 2015 μέσω της online διαδικασίας θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία του λογαριασμού που κατέχουν ήδη (email και κωδικό πρόσβασης) για να αποκτήσουν πρόσβαση στην παραπάνω εφαρμογή

Οι δικαιούχοι που έχουν υποβάλλει αίτηση ενιαίας ενίσχυσης το 2015 μέσω Φορέα Α ή Φορέα Β (ΚΕΑ) μπορούν να απευθυνθούν στον Φορέα για την ενημέρωσή τους. Εναλλακτικά,μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα στοιχεία του λογαριασμού που έχετε δημιουργήσει μόνοι σας με τον κλειδάριθμο που σας είχε δοθεί από τον Φορέα Α ή Φορέα Β (ΚΕΑ) κατά την υποβολή της αίτησης σας. Εάν δεν τον έχετε ήδη δημιουργήσει μπορείτε να το κάνετε τώρα, πατώντας εδώ


Ανάρτηση δικαιωμάτων με χίλια ζόρια, Δευτέρα και βλέπουμε η προκαταβολή

Αναρτήθηκε τελικά το απόγευμα της Πέμπτης μια πρώτη δέσμη δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, παρά το γεγονός ότι οι «τρύπες» στο μηχανογραφικό σύστημα παραμένουν ακάλυπτες και το «κούμπωμα» των στοιχείων, εξελίσσεται σε ταξίδι σαν κι αυτό του «Τιτανικού».

Οι τελευταίες πληροφορίες από την πλευρά των διαχειριστών του συστήματος δίνουν την εντύπωση ότι μετά από ολονύκτιες προσπάθειες διαμόρφωσης των δεδομένων, έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες ώστε να βγει στο φως μια αξιόλογη δέσμη με ονόματα δικαιούχων κοινοτικών ενισχύσεων, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζονται και οι δέουσες προϋποθέσεις για την αξιοπιστία της.

Κι αυτό γιατί, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία:

α) Τώρα αντιλαμβάνονται όλοι τις πραγματικές περικοπές των ενισχύσεων βάσει των κανόνων της νέας ΚΑΠ

β) Η βάση δεδομένων δεν είναι σε θέση να «κουμπώσει» τις δηλώσεις των παραγωγών με τα χαρτογραφικά δεδομένα και να βγάλει δικαιώματα για όλους

γ) Οι έξωθεν παρεμβάσεις που κατά καιρούς έχουν γίνει με ευνοϊκές προσεγγίσεις για την μια ή την άλλη πλευρά, αφαιρούν από το σύστημα διαθέσιμες εκτάσεις και αντίστοιχα ποσά, με αποτέλεσμα να μένουν εκτός πραγματικές απαιτήσεις χιλιάδων δικαιούχων αγροτών.

Σε κάθε περίπτωση μια καλύτερη εικόνα για τη ζημιά που αναμφίβολα έχει γίνει στους παραγωγούς θα μπορεί να βγει μετά την πλήρη ανάρτηση των σχετικών καταλόγων κι ακόμη καλύτερα μετά την πίστωση των λογαριασμών των αγροτών με την προκαταβολή του τσεκ, που όπως όλα δείχνουν μετατίθεται εκ νέου για την ερχόμενη Δευτέρα. Κι αυτό, αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τη βούληση των διαχειριστών του συστήματος γιατί διαφορετικά θα μιλάμε για ολοκληρωτικό φιάσκο, χειρότερο απ’ αυτό που έγινε με τις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας

Απάντηση ΟΠΕΚΕΠΕ για την καθυστέρηση

Ανακοίνωση απάντηση για την καθυστέρηση της ανάρτησης των δικαιωμάτων για την ενιαία ενίσχυση του 2015 ανήρτησε ο ΟΠΕΚΕΠ

Διαβάστε εδώ το σχετικό Δελτίο τύπου του ΟΠΕΚΕΠΕ.doc


Νωρίτερα το AgroNews έγραφε:

Οι «τρύπες» στο λογισμικό του ΟΠΕΚΕΠΕ αφήνουν ξανά απλήρωτους τους αγρότες

Διάτρητο  το μηχανογραφικό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ αναγάγει για μια ακόμη φορά σε άθλο την πληρωμή των κοινοτικών ενισχύσεων. Κι αυτό παρά το η πολιτική βούληση για την πίστωση της πρώτης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης  είναι δεδομένη και τα χρήματα διαθέσιμα από την Τράπεζα Πειραιώς.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά τις επίμονες προσπάθειες διαχειριστών του συστήματος τα τελευταία 24ωρα, η ανάρτηση των προσωρινών δικαιωμάτων παραμένει γράμμα κενό, κάτι που καθιστά σχεδόν απίθανη την διαμόρφωση των σχετικών αρχείων για την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης μέχρι το βράδυ της Παρασκευής.

Η δυσμενής εξέλιξη των πραγμάτων έρχεται να αποδείξει για μια ακόμη φορά τις τεράστιες αδυναμίες της βάσης δεδομένων που διαθέτει ο Οργανισμός Πληρωμών, τα «μπαλώματα» που εφευρίσκονται κάθε φορά για την αντιμετώπιση της κατάστασης και τη συσσώρευση των προβλημάτων τελικά στις πλάτες των αγροτών.

Γνώστες της κατάστασης κάνουν λόγο για ακροβασίες των αρμοδίων, οι οποίες κινούνται μεταξύ παρατυπίας και παρανομίας, σε μια προσπάθεια να σωθούν τουλάχιστον τα προσχήματα, δηλαδή να καταστεί δυνατή η επικείμενη πληρωμή, ανεξάρτητα από το ποσοστό που θα καλύψει, τον αριθμό των αγροτών που θα συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα που θα αφήσει για τους επόμενους μήνες.

Την ίδια στιγμή βέβαια, δεν είναι λίγοι οι γνώστες του θέματος που βλέπουν τα μεγάλα κενά στη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων, να συνδέονται και με εκτεταμένες λαθροχειρίες στην κατανομή των δικαιωμάτων, δηλαδή με τακτοποίηση ημετέρων και αδυναμία εξεύρεσης λύσεων, ειδικά στο ζήτημα των βοσκοτόπων, για τους πραγματικούς δικαιούχους των αντίστοιχων επιδοτήσεων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα «μπαλώματα» της τελευταίας στιγμής έχουν φέρει χιλιάδες αγρότες αντιμέτωπους με απίστευτα διλλήματα. Ειδικά στον τομέα της κτηνοτροφίας, πολλοί είναι οι κάτοχοι εκμεταλλεύσεων που θα κληθούν τις επόμενες μέρες να επιλέξουν ανάμεσα στο να χάσουν δικαιώματα ή να αποδεχθούν επιλέξιμες εκτάσεις σε περιοχές που δεν έχουν καμιά σχέση με τα χορτολίβαδα στα οποία φιλοξενούνται τα ποίμνιά τους.

Οι καθ’ ύλη αρμόδιοι από την πλευρά τους επιμένουν να κινούνται σε μια λογική «διαχωρισμού» των δικαιούχων σε στρατόπεδα, με κάποιους -λίγους-  να δηλώνουν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα της πληρωμής και τους περισσότερους να ψάχνουν να βρουν τι έφταιξε και βρίσκουν στους λογαριασμούς τους… ψείρες.

Στην περίπτωση πάντως που δεν καταστεί δυνατή και σήμερα (Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου) η ανάρτηση των καταλόγων με τα δικαιώματα, τότε μένουν ελάχιστες πιθανότητες για την πίστωση των λογαριασμών με την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης (γύρω στο 47% στην καλύτερη περίπτωση) την Παρασκευή, επομένως οι όποιες ελπίδες μεταφέρονται στην επόμενη εβδομάδα.

Σχόλια (18)
Προσθήκη σχολίου

06-12-2015 19:59Γιώργος

Αφού η μοναδιαία αξία των αροτραίων καθορίσθηκε στα 420 ευρώ (έτσι μας έλεγαν 2 χρόνια τώρα) και το μίνιμουμ που θα έπιανε κάθε αγρότης το 2019 θα ήταν το 60% αυτού, δηλαδή 252 ευρώ (επίσης έτσι μας έλεγαν 2 χρόνια τώρα), για ποιο λόγο το 2019 εγώ πιάνω 188 ευρώ το εκτάριο και όχι (42 Χ 60%) 252 ευρώ το εκτάριο; Νομίζω το ίδιο συμβαίνει και στις άλλες περιφέρειες. Τι έγινε ρε παιδιά; Πάλι την τέντωσαν την Ελλαδίτσα; Τραγικά πράγματα: 1058 στρέμματα αροτραία, 7.270 ευρώ το 2015 και θα γίνει 19.867 ευρώ το 2019.

Απάντηση

06-12-2015 01:36ΑΓΡΟΤΗΣ

,,,,ουυυυυυυ κοοομμουνιαααααα

Απάντηση

05-12-2015 16:58Γιάννης

Αυτούς που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν τους λυπάμαι, είναι άξιοι της νοημοσύνης τους. Για τους υπόλοιπους λυπάμαι ειλικρινά...

Απάντηση

05-12-2015 10:32rip

Συνάδελφοι η αγροτια πλεον δεν αρκει για να ζήσεις την οικογένεια.Βρείτε δεύτερη δουλειά γιατί αλλιώς έρχεται πείνα ή αλλιώς μετανάστευση αν είστε νέοι.Η νέα ΚΑΠ φτάνει για να καλύπτεις το 20% των λειτουργικών εξόδων σου(μπορεί να λεώ και πολλά) και οι τιμές προιόντων το άλλο 80%.Δεν αξίζει να είσαι μέσα στα φυτοφάρμακα και να πλουτίζουν οι έμποροι και γεωπόνοι.Αντε γειαααα

Απάντηση

05-12-2015 00:29ΝΕΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ

ΚΥΡΙΕ ΠΑΝΑΓΟ, ΣΤΙΣ ΔΕΝΔΡΩΔΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΛΑ ΛΑΘΗ ΚΑΘΩΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΟΠΕΚΕΠΕ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΤΟΥ ΟΣΔΕ. ΤΩΡΑ, ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΑΡΟΤΡΑΙΕΣ ΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΟΧΑ. ΠΧ Ο ΑΓΡΟΤΗΣ ΜΕ ΤΑ 35000 ΕΥΡΩ ΣΩΣΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ 29800 ΚΑΘΩΣ ΟΙ 35000 ΔΙΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΦΕΤΙΝΑ 622 ΣΤΡ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ 15% ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΧΙΚΟΥ ΠΟΣΟΥ. ΤΕΛΟΣ ΗΤΑΝ ΗΔΗ ΓΝΩΣΤΟ ΠΩΣ ΑΓΡΟΤΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Ή ΕΙΧΕ ΠΟΛΥ ΛΙΓΑ, ΟΣΑ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕ ΔΕΝ ΕΠΡΟΚΕΙΤΟ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΝΕΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. ΕΤΣΙ, Ο ΝΕΟΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΑ 700 ΣΤΡ ΛΟΓΙΚΑ ΠΑΙΡΝΕΙ 7 ΕΥΡΩ/ΣΤΡ ΚΑΘΩΣ ΕΙΧΕ ΜΟΛΙΣ 4900 ΕΥΡΩ ΣΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ Η ΑΝΑΛΟΓΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΜΕ ΤΑ 700 ΣΤΡ ΠΟΥ ΔΗΛΩΣΕ ΦΕΤΟΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ 15%. ΑΥΤΑ ΗΤΑΝ ΗΔΗ ΓΝΩΣΤΑ. ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ; ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ...ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΕΙΠΩΘΕΙ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΕΣ, ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΕΝΘΕΤΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΑΣ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΞΑΦΝΙΑΖΟΜΑΣΤΕ. ΑΠΛΑ ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.

Απάντηση

05-12-2015 00:17Chris

Καλύτερα να γινόμασταν και εμείς καθαρίστριες...

Απάντηση

04-12-2015 20:08Agrotis

Ειχα αξια Δικαιωμάτων 2014 με 100 στρέμματα 5000 € και φετος με 200 στρέμματα μου βγάζει αξία προσωρινή το 65% 3000€ άρα τελική περίπου 4000€.. Πόλεμος κύριοι δεν υπάρχει άλλη λύση.. Μας ενημέρωναν εντελώς διαφορετικά στις συγκεντρώσεις για την ενημέρωση της ΚΑΠ.. Κοροϊδία.. Θα ήθελα να μάθω τι έχει να πει ο καραφλός κυριος δεν θυμάμαι το όνομα του που έκανε ενημερώσεις σχετικά με τη νέα καπ σε όλη την ελλαδα..

Απάντηση

04-12-2015 19:50βλαχος ευθυμης

Mε 77 από αυτά τα 30 δαμάσκηνα 1760€ σύνολο τώρα θα βάλουν τα 1150

Απάντηση

04-12-2015 17:07filaretos

Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν!! Με κατάπληξη ο αγροτικός κόσμος είδε επιτέλους να αναρτώνται τα προσωρινά δικαιώματα. Δυστυχώς η ελπίδα κατέρρευσε και μετατράπηκε σε απελπισία. Πολλοί τρίβουν τα μάτια τους από αυτά που αντίκρισαν. Ιδιαίτερα καταποντίστηκαν οι μη έχοντες ιστορικά δικαιώματα νεοεισερχόμενοι. Το ίδιο και για μένα που δεν είχα ιστορικά δικαιώματα. Μπαίνοντας στην εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ διαπίστωσα ότι δεν μου χορηγούνται προσωρινά δικαιώματα λόγω του ότι η δηλωθείσα επιλέξιμη έκταση είναι μικρότερη από 0,4 Ha. Αυτό θα με καθησύχαζε αν ήταν πράγματι έτσι. Στις δηλώσεις ΟΣΔΕ αλλά και στο Ε9 όλων των προηγούμενων χρόνων εμφανίζω ελαιοκαλλιέργεια στην Κρήτη 15 στρεμμάτων. Φορολογούμαι με ΕΝΦΙΑ για 15 στρέμματα. Πλήρωσα εισφορά ΕΛΓΑ για 15 στρέμματα. Και ω του θαύματος…. Στην εφαρμογή τα 15 στρέμματα με τα οποία επιβαρύνομαι με εισφορές και φόρους μετατρέπονται αυθωρεί και παραχρήμα …..σε λιγότερο από 4 στρέμματα. Και αμέσως μου γεννάται η απορία. Αυτό το άγιο και ακριβοδίκαιο κράτος στο οποίο έτυχε να ζω, γιατί συμπεριφέρεται ως κοινός μπαγαπόντης; Όταν είναι να εισπράξει από ένα φτωχό και εξαθλιωμένο μικροκαλλιεργητή, διεκδικεί και με το παραπάνω. Όταν είναι να δώσει, στην προκειμένη περίπτωση να χορηγήσει δικαιώματα, αρχίζει τις αλχημείες υποθέτω για να προστατεύσει την αγροτική νομενκλατούρα που ζούσε και επιμένει να ζει απομυζώντας τις αγροτικές ενισχύσεις. Θα ήθελα να ρωτήσω κάποιον υπεύθυνο του ΟΠΕΚΕΠΕ ή καλύτερα τον υπουργό αγροτικής (υπ)ανάπτυξης: Να συνεχίσω να κάνω δήλωση ΟΣΔΕ τα επόμενα χρόνια ή να παραδεχτώ ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποτελεί άβατο για τους μη έχοντες δικαιώματα και να εγκαταλείψω κάθε περεταίρω προσπάθεια;

Απάντηση

04-12-2015 16:04Γιώργος

Άν ο κόσμος του ιδιωτικού τομέα, ( εκεί ανηκουμε και εμέις οι αγροκτηνοτρόφοι κ.λ.π) δεν ξεσηκωθεί ΔΥΝΑΜΙΚΑ, στην χειρότερη κυβέρνηση όλων των εποχών, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Δεν μας φταίει κανείς. Απλά πράγματα.

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία