BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Μέσα σε 2 βδομάδες βιολογικά, εξισωτικές, συνδεδεμένες

Τις ελπίδες τους στον Ιούλιο για πιστώσεις εναποθέτουν πλέον οι παντελώς «στεγνοί» από ρευστό αγρότες, αφού ο Ιούνιος βγήκε µε µυρωδιά από πληρωµές για συνδεδεµένες και κάτι λίγα από άµεσες ενισχύσεις στα νησιά του Αιγαίου, συνολικού ποσού 20,8 εκατ. ευρώ, που απέχει µακράν από αυτά που είχαν δεσµευτεί οι αρµόδιοι του υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως αποκαλύπτει σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda.

Μέσα σε 2 βδομάδες βιολογικά, εξισωτικές, συνδεδεμένες

2
1

Κι ενώ οι υποχρεώσεις του αγροτικού κόσµου τρέχουν, τα ειδοποιητήρια για τις αυξηµένες ως και 31% εισφορές ΟΓΑ απαιτούν εξόφληση και οι τελευταίες εξελίξεις µε την πτώχευση της αλυσίδας Μαρινόπουλος έρχονται να αφήσουν απροστάτευτους χιλιάδες παραγωγούς. Υπό αυτές τις συνθήκες, πολυπόθητη ανάσα θεωρείται µια οποιαδήποτε πίστωση, δεδοµένου ότι οι εκκρεµότητες απέναντι στους παραγωγούς είναι τεράστιες.

Σε τροχιά πληρωµών δείχνουν να µπαίνουν κάποια από τα χρωστούµενα για παλιά προγράµµατα βιολογικών, νιτρικών και λοιπών αγροπεριβαλλοντικών, µετά την υπογραφή της ΚΥΑ µε την οποία εγκρίθηκαν οι πιστώσεις ύψους 129.350.000 ευρώ.  Οι πληροφορίες µιλάνε για πληρωµές περί τα µέσα Ιουλίου, ωστόσο η εν λόγω απόφαση δεν δίνει κάποιο χρονοδιάγραµµα, παρά µόνο την υποχρέωση -όπως ορίζεται- τα λεφτά να φτάσουν στους αγρότες ως τέλος του 2016.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία της Agrenda, ανοίγει ο δρόµος για την πληρωµή των εκκρεµοτήτων σε βιολογικά και νιτρικά από το 2013 και το 2014, ενώ αναµένεται να ακολουθήσουν και τα ποσά που αφορούν το 2015, εφόσον πρώτα βέβαια ολοκληρωθούν οι δηλώσεις εφαρµογής για το 2015, η υποβολή των οποίων -µετά από τρεις παρατάσεις- αναµένεται να ξεκινήσει στις 15 Ιουλίου.

Μάλιστα, σχετική ανακοίνωση του υπουργείου διαβεβαιώνει ότι «ξεκίνησαν οι πληρωµές ανειληµµένων υποχρεώσεων του προηγούµενου Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης που έχουν περάσει «γέφυρα» για Σχέδια Βελτίωσης, για να ακολουθήσουν µε τις επενδύσεις της µεταποίησης, τα ∆ηµόσια Έργα, το Leader και την εξισωτική».

 

Στο δρόµο, µε δυσκολίες, οι συνδεδεµένες στα ζωικά

Μετά την πίστωση των συνδεδεµένων για βιοµηχανική ντοµάτα, ρύζι, πορτοκάλια, ροδάκινα και σηροτροφία, συνολικού ποσού 12,2 εκατ. ευρώ, αλλά µε ποσά που απέχουν σηµαντικά από το συνολικό µπάτζετ των ενισχύσεων αυτών για το 2015, σηµαντικές δυσκολίες φαίνεται πως αντιµετωπίζουν οι αρµόδιοι κατά την εξέταση των φακέλων µε τις συνδεδεµένες στα ζωικά, συνολικού ποσού 87,7 εκατ. ευρώ. Αν και οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πιστώσεις µέσα στην επόµενη εβδοµάδα, ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Αποστολάκης πριν λίγες µέρες, σε δηλώσεις του, τοποθετούσε την πληρωµή τους αργότερα µέσα στο καλοκαίρι.

Βέβαια, να σηµειωθεί ότι τα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν οι αρµόδιοι κατά τον έλεγχο είναι αρκετά. Όσον αφορά τη συνδεδεµένη για τους κτηνοτρόφους µε ειδικά δικαιώµατα (περί τα 4,5 εκατ. ευρώ για βοοειδή και 25,5 εκατ. ευρώ για αιγοπρόβατα), δεν έχουν ακόµα ξεκαθαρίσει βασικά ζητήµατα σχετικά µε τους παραγωγούς οι οποίοι έχουν τις µονάδες τους σε νοµικά πρόσωπα.

Αντίστοιχα, για τη συνδεδεµένη στις θηλάζουσες αγελάδες (συνολικά 24,5 εκατ. ευρώ) εκκρεµούν τα τελικά στοιχεία από την καταγραφή του ζωικού κεφαλαίου (ακόµα εξετάζονται), που σχετίζονται µε απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο από τις ζωονόσους, όσο και µε µεταβιβάσεις αγελάδων που έγιναν νωρίτερα λόγω ανάγκης ρευστότητας των κτηνοτρόφων, παραβαίνοντας τον όρο να «είναι εν ζωή στις 31/12 του έτους ενίσχυσης», όπως ορίζεται στην απόφαση.

 

Το αργότερο στο τέλος του µήνα οι εξισωτικές

Εντολή στα κατά τόπους υποκαταστήµατα του ΟΠΕΚΕΠΕ να έχουν ολοκληρώσει την εξέταση όλων των ενστάσεων για τις εξισωτικές του 2015 µέχρι τις 15 Ιουλίου έχει δοθεί από τα κεντρικά της υπηρεσίας. Αυτό σηµαίνει ότι αµέσως µετά, και αφού τα πορίσµατα των ελέγχων φτάσουν στα κεντρικά του οργανισµού, θα ακολουθήσει και η πολυπόθητη πίστωση. Βέβαια, πρακτικά, αυτό τοποθετείται το νωρίτερο το τελευταίο δεκαήµερο του µήνα. Να σηµειωθεί ότι στην εν λόγω πληρωµή, βάσει διαβεβαιώσεων Αποστόλου, θα συµπεριλαµβάνεται και το υπόλοιπο 25% όσων έχουν πάρει προκαταβολή.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

08-07-2016 10:43hanias spiros

pote peripou tha dothei eksisotiki2016 k eksoflisi eniaias enisxisis 2015

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία