BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Ως τέλος Ιουλίου τάζουν τσεκ και συνδεδεμένες ζωικών

Με το σταγονόµετρο πραγµατοποιούνται οι πληρωµές προς τους αγρότες, στο πλαίσιο της γενικότερης οικονοµικής δυστοκίας που παρατηρείται το τελευταίο διάστηµα, ενώ οι εκκρεµότητες που πρέπει να καλυφθούν είναι τεράστιες, όπως αποκαλύπτει το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Ως τέλος Ιουλίου τάζουν τσεκ και συνδεδεμένες ζωικών

3
1

Και παρά τις κατ’ επανάληψη ανακοινώσεις του υπουργείου για «έναρξη πληρωµών, που συνεχίζονται µε ανειληµµένες υποχρεώσεις  του προηγούµενου Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης που έχουν ενταχθεί στο νέο ΠΑΑ 2014-2020», επί τοις ουσίας οι πιστώσεις µέχρι ώρας δεν είναι σοβαρές. Κάποια ποσά για συνδεδεµένες, Σχέδια Βελτίωσης και µεταποίηση, καθώς και η έκτακτη ενίσχυση στους αγελαδοτρόφους (µόλις 2,3 εκατ. ευρώ) ήταν οι βασικές πιστώσεις των τελευταίων ηµερών, ενώ δεν αποκλείεται από το υπουργείο να έχουν θέσει την επίσκεψη του Αποστόλου στη Λάρισα ως βήµα για ανακοίνωση πιο ουσιαστικών πληρωµών, αφού εκεί «περιµένει» τον υπουργό µεγάλη µερίδα «δυσαρεστηµένων» απλήρωτων για πολύ καιρό παραγωγών.

Σχετικά µε τις πληρωµές, που αναµένονται το επόµενο διάστηµα, οι πληροφορίες αναφέρουν τα εξής:

Βιολογικά: Με ανεξόφλητες οφειλές από το 2012 και το 2013 για βιολογική γεωργία και τα νιτρικά αναµένεται να ξεκινήσει η αποπληρωµή των εκκρεµοτήτων στο εν λόγω πρόγραµµα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σχετικές πιστώσεις αναµένεται να ξεκινήσουν από την επόµενη εβδοµάδα, µετά και την υπογραφή της ΚΥΑ µε την οποία εγκρίθηκαν 129,35 εκατ. ευρώ για την κάλυψη υποχρεώσεων από  αγροπεριβαλλοντικά της προηγούµενης περιόδου. Σηµειώνεται ότι η βιολογική κτηνοτροφία µεταφέρονται προς πληρωµή από το φθινόπωρο.

Συνδεδεµένες: Συνεχίζονται οι πληρωµές των συνδεδεµένων ενισχύσεων, αν και µε τις πιστώσεις να απέχουν σηµαντικά από τον προϋπολογισµό του έτους για κάθε προϊόν. Μάλιστα τις επόµενες ηµέρες και µέχρι τις 22 Ιουλίου αναµένεται να πιστωθούν και οι ενισχύσεις των ζωικών, για αιγοπρόβατα, βοοειδή και ειδικά δικαιώµατα χωρίς γη, που ωστόσο θα προκαλέσουν τεράστιες εκπλήξεις στους κτηνοτρόφους καθώς το µεγαλύτερο ποσό του µπάτζετ που αναλογεί στα ζωικά (87,7 εκατ. ευρώ) θα µείνει αδιάθετο, σύµφωνα µε ενηµέρωση των κτηνοτρόφων Αιτωλοακαρναναίας από τον υπουργό.

Εξισωτική αποζημίωση: Περιθώριο µέχρι την επόµενη εβδοµάδα έχουν τα κατά τόπους υποκαταστήµατα του ΟΠΕΚΕΠΕ προκειµένου να ολοκληρώσουν την εξέταση όλων των ενστάσεων για τις εξισωτικές του 2015, µε εντολή από τα κεντρικά της υπηρεσίας. Στόχος, σύµφωνα µε τις πληροφορίες, είναι να γίνει άµεσα ο έλεγχος ώστε να  ξεκινήσουν και οι σχετικές πιστώσεις. Μάλιστα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ενηµέρωσε µέλη της Οµοσπονδίας Κτηνοτρόφων Αιτωλοακαρνανίας, µε τα οποία συναντήθηκε, ότι η πληρωµή θα γίνει µέχρι τις 15 Αυγούστου και ότι  θα περιλαµβάνει εξόφληση του 2015 µε το υπόλοιπο 25% όσων έχουν πάρει προκαταβολή, αλλά και όσους δεν πήραν την προκαταβολή τον περασµένο ∆εκέµβριο. Σηµειώνεται ότι στις τελευταίες ανακοινώσεις του υπουργείου τονίζεται πως «ακολουθεί πληρωµή της εξισωτικής».

Ενιαία ενίσχυση: Αρµόδιοι του ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζουν να επιµένουν ότι οι πληρωµές γίνονται κανονικά, όπως έχουν προγραµµατιστεί, µιλώντας µάλιστα και για πίστωση της ενιαίας ενίσχυσης µέχρι το τέλος Ιουλίου. Σε αυτή τη φάση, όπως λένε από τον οργανισµό, ολοκληρώνεται η εξέταση των περιπτώσεων παραγωγών που ήταν στον έλεγχο και όσων είχαν θέµατα φορολογικής φύσεως. Το ίδιο επιβεβαίωσε και ο Αποστόλου στους κτηνοτρόφους της Αιτωλοακαρνανίας, µε τους οποίους συναντήθηκε.  

Σχέδια Βελτίωσης: Μία µία βγαίνουν οι αποφάσεις µε τις οποίες εγκρίνονται τα σχετικά ποσά πιστώσεων για την πληρωµή των δικαιούχων Σχεδίων Βελτίωσης που είχαν µπει στο πρόγραµµα µε την πρόσκληση του 2011. Σύµφωνα µε το υπουργείο  και τη λίστα του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι πληρωµές για τα Σχέδια έχουν ξεκινήσει και θα συνεχίζονται σταδιακά µέχρι το τέλος του έτους, για τα συνολικά 141 εκατ. ευρώ που αφορούν ανειληµµένες  υποχρεώσεις του µέτρου 121 που πέρασαν γέφυρα στο νέο Πρόγραµµα 2014-2020.

Μεταποίηση: Σταδιακά µέσα στο καλοκαίρι θα γίνονται πληρωµές για έργα στον τοµέα της µεταποίησης (οπωροκηπευτικά, ελαιοτριβεία, οινοποιεία, µονάδες τυποποίησης κρεάτων κ.α.), µε τις υποχρεώσεις να αφορούν συνολικά 93.867.530,34 ευρώ για 300 επενδυτικά έργα που έχουν περάσει γέφυρα στο νέο Πρόγραµµα. Σηµειώνεται ότι την περασµένη εβδοµάδα εγκρίθηκε η πληρωµή 25 έργων, µε ποσό που ανέρχεται στα 4,9 εκατ. ευρώ.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

25-07-2016 18:01Αγγελικη

Για το υπόλοιπο τις ενιαίας ενίσχυσης για το ελαιόλαδο τίποτα!! Ακόμα περιμένουμε!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία