BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Πρώτα εξόφληση του τσεκ, μετά η εξισωτική 2016

Ποσό που ανέρχεται περί τα 800 εκατ. ευρώ –όσο δηλαδή ήταν και η προκαταβολή- φέρνει στις 20 ∆εκεµβρίου η εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης για τους αγρότες, που θα περιλαµβάνει και όσους κόπηκαν µε τον ορισµό του µη ενεργού ή για φορολογικό έλεγχο, αλλά και αυτούς που αθροίζουν τελικά ποσό άνω των 250 ευρώ, όπως αποκαλύπτει το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda.

Πρώτα εξόφληση του τσεκ, μετά η εξισωτική 2016

0
1

Σύµφωνα µε τον προγραµµατισµό του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως δήλωσε στην Agrenda ο αντιπρόεδρος του Οργανισµού Γιώργος Αποστολάκης, «πρώτα θα γίνει η πληρωµή της βασικής και µετά, πάνω σε αυτή θα «κουµπώσει» και η πληρωµή της εξισωτικής αποζηµίωσης του 2016, για την οποία γίνονται προσπάθειες να δοθούν όλα τα χρήµατα και όχι µια προκαταβολή του 70%».

Ωστόσο, όπως ο ίδιος εξηγεί, «κάτι τέτοιο δεν είναι ακόµα βέβαιο, καθώς καταρχήν απαιτείται η απορρόφηση κάποιων ποσών από τον προϋπολογισµό και φυσικά η εντολή από τις ∆ιαχειριστικές του υπουργείου ότι εξασφαλίστηκαν τα λεφτά και µπορούν να δοθούν».  Μάλιστα, τη δυνατότητα να πάµε σε εξόφληση και όχι µόνο προκαταβολή για την εξισωτική δίνει και ο σχετικός κανονισµός, εφόσον γίνει τον ∆εκέµβριο.

 

Μαζί και οι 2.500 που δεν πήραν προκαταβολή

«Το 70% της βασικής που δόθηκε τον Οκτώβριο –περίπου 770 εκατ. ευρώ σε 567.000 αγρότες- είναι περίπου το 50% της ενιαίας», εξηγεί ο κ. Αποστολάκης, τονίζοντας πως στην εξόφληση θα εντάσσονται και όσοι έµειναν εκτός της προκαταβολής, τα θέµατα των οποίων τακτοποιήθηκαν, αφήνοντας πλέον εκτός µόνο αυτούς που πραγµατικά είναι µη ενεργοί. Μάλιστα, σε σύσκεψη διοίκησης και υπηρεσιακού µηχανισµού του ΟΠΕΚΕΠΕ, την Παρασκευή 2 ∆εκεµβρίου, διαπιστώθηκε, όπως κατέληξαν ότι η διαδικασία µπορεί να ολοκληρωθεί για τις 20 ∆εκεµβρίου, οπότε και φαίνεται να έχει κλειδώσει ως ηµεροµηνία πληρωµής. Επιπλέον, µέχρι τότε αναµένεται να έχει ολοκληρωθεί και ο έλεγχος των µεταβιβάσεων (φέτος έφτασαν τις 45.000 αιτήσεις), που σηµαίνει ότι θα πληρωθούν και αυτοί οι δικαιούχοι, µε εκκρεµότητες.

Στο ζήτηµα των κοµµένων της προκαταβολής αναφέρθηκε και ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Κιλκίς της Ν∆ Γιώργου Γεωργαντά, σηµειώνοντας ότι «µέχρι τις 15 ∆εκεµβρίου θα έχει δοθεί λύση για τους 2.500 περίπου παραγωγούς, που έµειναν εκτός πληρωµής της πρώτης δόσης ενιαίας, είτε επειδή το σύστηµα δεν τους αναγνώρισε ως «ενεργούς γεωργούς», είτε λόγω καθυστέρησης εκκαθάρισης της φορολογικής τους δήλωσης από το Οικονοµικών».

Αυτό σηµαίνει ότι χρήµατα θα βρουν στους λογαριασµούς τους και οι τακτοποιηµένες περιπτώσεις, µετά τον έλεγχο υπουργείου Οικονοµικών και ΟΠΕΚΕΠΕ, για τους περίπου 1.800 παραγωγούς, που εµφανίστηκαν ότι δεν πληρούν το κριτήριο του ενεργού, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση άµεσων ενισχύσεων ή ήταν νοµικά πρόσωπα, µε αποτέλεσµα να αποκλειστούν και άλλους περίπου  800-900, για τους οποίους δεν είχε εκκαθαριστεί από πλευράς υπουργείου Οικονοµικών η φορολογική τους δήλωση της περασµένης χρονιάς και χρειαζόταν να περαιωθεί η συγκεκριµένη διαδικασία.

 

Πάνω από 1 δις ευρώ έχουν να περιµένουν οι αγρότες ως το τέλος του χρόνου

Ποσό 1,25 δισ. ευρώ θα πάρουν οι αγρότες έως το τέλος του έτους, όπως ανέφερε από το βήµα της Βουλής, ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, το οποίο επανέλαβε και στη συνάντησή του µε τους κτηνοτρόφους της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης την περασµένη ∆ευτέρα, κάνοντας λόγο για βασική ενίσχυση, πρασίνισµα, εξισωτική, αλλά και εκκρεµότητες από ενισχύσεις παλαιότερων ετών και αποζηµιώσεις για την οζώδη. Μάλιστα, σε σχετικό δελτίο τύπου του υπουργείου, όσον αφορά τις πληρωµές αναφέρονται τα εξής:  

-Μέσα στο ∆εκέµβριο θα πληρωθεί στους δικαιούχους αγρότες το σύνολο των ενισχύσεων του 2016 (υπόλοιπο βασικής ενίσχυσης, πρασίνισµα, εξισωτική κ.λπ.)

- Επανεξετάζεται όλο το πλέγµα εκκρεµοτήτων για τις πληρωµές ενισχύσεων παλαιότερων χρόνων.  Ειδικά οι ενισχύσεις που αφορούν τη βιολογική γεωργία, θα πληρωθούν, για µεν την περίοδο 2013-2014 εντός ∆εκεµβρίου, για δε το 2015 εντός του πρώτου τριµήνου του 2017.

-Εντός των επόµενων ηµερών θα πληρωθούν στους δικαιούχους κτηνοτρόφους όλες οι εκκρεµείς αποζηµιώσεις του 2016 για την οζώδη δερµατίτιδα και τα λοιπά προβλήµατα υγείας των ζώων, ύψους περί τα 5,5 εκατ. ευρώ.

 

Συνταξιούχοι και ετεροεπαγγελµατίες, οι περισσότεροι κοµµένοι της εξισωτικής

Αυστηρά µετά την πίστωση των χρηµάτων για την εξόφληση της ενιαίας θα γίνει η πληρωµή της εξισωτικής του 2016, σύµφωνα µε τη γραφειοκρατική διαδικασία, η οποία ορίζει ότι οι λίστες πληρωµής της «πατούν» επάνω στη χωρική αποτύπωση και τον διασταυρωτικό έλεγχο όπως προκύπτει από τους δικαιούχους του τσεκ, σύµφωνα µε τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γιώργου Αποστολάκη. Πάντως, η ανάρτηση των πινάκων µε τους δικαιούχους του νέου Μέτρου έδειξε ότι έµειναν εκτός τρεις βασικές κατηγορίες παραγωγών, που αφορούν δικαιούχους εξισωτικής αποζηµίωσης που βγήκαν στη σύνταξη, ετερο-επαγγελµατίες, αλλά και µη έχοντες επιλέξιµες εκτάσεις. Βάσει στοιχείων, µάλιστα, οι επιλέξιµοι για εξισωτική του 2016 προβλέπεται να ξεπεράσουν τους 300.000, µε τους απορριφθέντες να φτάνουν τους 32.000 στα ορεινά και τους 39.000 στα πεδινά.

Εν τω µεταξύ, τρέχει ο δεύτερος κύκλος ενστάσεων για τους παραγωγούς, µέχρι Τετάρτη 7 ∆εκεµβρίου, µετά την απόφαση Αποστόλου για αύξηση του προϋπολογισµού του Μέτρου 13 της εξισωτικής στα 244 εκατ. ευρώ και της ενίσχυσης για τους ορεινούς στα 12,5 ευρώ το στρέµµα, η οποία δηµοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

05-12-2016 22:29tzir

APO TELOS TOY MHNOS NOEMBRIOY H EXISOTIKH ARXES DEGEMBRIOY TORA TELOS DEKEMBRIOY OPOS TA BIOLOGIKA OPOS H EPISTROFH PETRAILEOY FTANH H KOROIDIA KYR TON SYRIZANEL

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία