BACK TO
TOP
Γνώμες

Άγνοια περί των αγροτικών

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας περιγράφοντας σε πρόσφατη συνέντευξή του τη ζοφερή, όπως τη χαρακτηρίζει, εικόνα της μετά ευρώ εποχής αναφέρει ότι θα παρουσιαστούν σημαντικές ελλείψεις ακόμη και σε αγροτικά προϊόντα.

Να ξεσκουμπισθούν

1
1

Άλλοι μεγαλόσχημοι αστοί, υπουργοί και λοιποί πολιτολογούντες που κυβερνούν τις τελευταίες δεκαετίες τον τόπο λένε διάφορα, όπως «δεν θα έχουμε να φάμε ψωμί, αφού εισάγουμε στάρι», «δε μας φτάνουν οι πατάτες, τα σκόρδα, τα κουνουπίδια και τα λεμόνια αφού τα εισάγουμε από Αίγυπτο, Μαρόκο, Γαλλία, Χιλή», «μέχρι και σπόρους εισάγουμε για να σπείρουμε» και λοιπές ανάλογες φράσεις· για να εντυπωσιάσουν και να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους των πόλεων και εμμέσως να κατηγορήσουν τους αγρότες μας για ανικανότητα.  
Τα παραπάνω δείχνουν παχυλή άγνοια των διοικούντων για τις δυνατότητες παραγωγής τροφίμων και λοιπών αγροτικών πρώτων υλών της χώρας μας και την έλλειψη σοβαρής και αξιόπιστης αγροτικής πολιτικής με υπεύθυνους τους ίδιους.
Στη χώρα μας καλλιεργούνται περίπου 8,5 εκατ. στρέμματα με σκληρό και μαλακό στάρι. Αυτά μπορούν να καλύψουν και την αρτοποιία (από το μαλακό) και τη βιομηχανία ζυμαρικών (με το σκληρό σιτάρι). Τα τελευταία χρόνια οι αγρότες στράφηκαν στο σκληρό λόγω αυξημένης τιμής, οπότε είχαμε εξαγωγές και μείωσαν τις εκτάσεις με μαλακό σιτάρι που μας υποχρέωσε να κάνουμε εισαγωγές.
Σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ υπήρχαν σε δεδομένη περίοδο μόνο λεμόνια εισαγωγής, ενώ ταυτόχρονα στις λαϊκές υπήρχαν εγχώρια λεμόνια. Η κερδοσκοπική στρατηγική των μεγάλων ομίλων πολυκαταστημάτων διώχνει τα εγχώρια λεμόνια. Ανάλογες τακτικές εφαρμόζονται για την πατάτα, όταν μπορούμε να παράγουμε πατάτες ποιότητας όλο το χρόνο και σε επαρκέστατες ποσότητες. Τα ίδια περίπου ισχύουν για πολλά αγροτικά προϊόντα.
Κάθε νέος αγροτικός υφυπουργός που αναλαμβάνει τη φυτική παραγωγή δηλώνει ή «διαρρέει» ότι θα ασχοληθεί με τους σπόρους· ώστε η χώρα να σπέρνεται με ελληνικούς σπόρους. Αφού το συζητήσει με άσχετους κομματικούς παρατρεχάμενους (που νομίζει ότι είναι σχετικοί) καταλαβαίνει γρήγορα ότι δεν του βγαίνει και το ξεχνάει.   
Η χώρα μας με την ποικιλία εδαφοκλιματικών περιοχών ευρισκόμενη στην ήπια εύκρατη ζώνη μπορεί να παράγει μεγάλο αριθμό αγροτικών προϊόντων ποιότητας σε επαρκείς ποσότητες για εγχώρια κατανάλωση και εξαγωγές. Το έλλειμμα υπάρχει στα κεφάλια των πολιτικάντηδων που το παίζουν πολιτικοί· κάνοντας βλακείες και λέγοντας ανοησίες.        

Ηλίας Εμμανουηλίδης



Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

06-02-2012 20:26Mitsos

Άλλο η δυνατότητα παραγωγης και άλλο το αν παράγουμε τώρα επαρκή αγροτικά προϊόντα. Όταν καταναλώνουμε 60 χιλιάδες τόνους όσπρια και παράγουμε μόνο 30 χιλιάδες, σας φαίνετε να έχουμε επάρκεια; Άλλο το αν σε 6 μήνες από τώρα θα μπορούμε να παράγουμε 70 χιλιάδες και να κάνουμε και εξαγωγές.... το θέμα είναι τι θα τρώει ο λαός για 5-6 μήνες... γκε γκε...

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία