BACK TO
TOP
Γνώμες

Νέα επιβεβαίωση για την άνοδο τιμών στα σιτηρά

Σε νέα άνοδο οδηγούν τις τιμές των δημητριακών στην ευρωπαϊκή αγορά, τόσο η μειωμένη εξαγωγική δραστηριότητα της Ρωσίας, όσο και οι εκτιμήσεις του FAO πως η παραγωγή των «μεγάλων σιτηρών» δεν είναι επαρκής.

Όσο παγώνει τόσο ανεβαίνει ο χυμός

0
0

 Με την έναρξη της τρέχουσας εμπορικής περιόδου και την απελευθέρωση των εξαγωγών σιταριού από τη Ρωσία, διοχετεύτηκε στην αγορά μια μεγάλη ποσότητα παλιού σιταριού που δημιούργησε τις προσδοκίες για ρεκόρ εξαγωγών στους 26 εκατ. τόνους. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή τα αποθέματα σιταριού στις σημαντικότερες εξαγωγικές περιοχές έχουν εξαντληθεί και οι εξαγωγές εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσουν τους 19 εκατ. τόνους. Εν τω μεταξύ, οι ζημιές που προκάλεσε ο φετινός χειμώνας είναι μεγαλύτερες από πέρυσι κι έτσι εκτιμάται πως η παραγωγή της Ρωσίας θα είναι χαμηλότερη από πέρυσι.
Όσον αφορά τα μεγάλα σιτηρά (καλαμπόκι, κριθάρι, βρώμη, κεχρί), σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), η παγκόσμια παραγωγή θα πρέπει να ξεπεράσει τα επίπεδα ρεκόρ των 1,14 δις τόνων που σημειώθηκαν την καλλιεργητική περίοδο 2008-2009 για να μπορέσει να σταθεροποιηθεί η αγορά. Η αυξανόμενη ζήτηση και οι απογοητευτικές συγκομιδές την τελευταία τριετία, διατηρούν την αστάθεια στην αγορά, αφού τα αποθέματα έχουν περιοριστεί σημαντικά. Αξίζει να σημειωθεί πως το ποσοστό της ετήσιας κατανάλωσης που καλύπτουν τα παγκόσμια αποθέματα υπολογίζεται στο 14,2%, σε σύγκριση με το 17,7% της περιόδου 2008-2009.

Νίκος Κατσένιος



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία