BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Νέο καθεστώς ΕΛΓΑ με πόρους προγραμμάτων

Γύρω από τη δεξαµενή του κοινοτικού χρήµατος ύψους 245 εκατ. ευρώ αναµένεται να χτίσει το νέο καθεστώς ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής ο ΕΛΓΑ, δεδοµένης της αλλαγής στην ισορροπία µεταξύ καλών και κακών ετών και τη δεδοµένη αδυναµία ορισµένων αγροτών να ανταποκριθούν στις αυξήσεις των ασφαλίστρων.

Νέο καθεστώς ΕΛΓΑ με πόρους προγραμμάτων

2
0
Σε αυτό το πλαίσιο, η ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, επέλεξε τελικά να µην χρησιµοποιήσει το εργαλείο σταθεροποίησης εισοδήµατος που δίνει η νέα ΚΑΠ, αλλά να ρίξει όλο το χρήµα για τη «∆ιαχείριση Κινδύνων» των νέων Προγραµµάτων (200 εκατ. ευρώ) στην επιδότηση ασφαλίστρου κατά 50% (Μέτρο 17)

Μοιράζει την πίτα

∆ιττό στόχο φαίνεται να εξυπηρετεί το µοίρασµα της ασφαλιστικής πίττας όπως προβλέπει ο σχεδιασµός του Μέτρου 17, καθώς ανοίγει το γήπεδο και σε άλλους παίκτες εκτός του ΕΛΓΑ (ασφαλιστικές επιχειρήσεις, αλληλοασφαλιστικους συνεταιρισµούς κ.ά.), ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να ελαφρύνει τις υποχρεώσεις του Οργανισµού προς τους αγρότες και να µειώσει τα ρίσκα για την εκάστοτε διοίκηση. Κυρίως ωστόσο η επιχορήγηση ασφαλίστρων αναµένεται να ελαφρύνει το κόστος που επωµίζεται ο αγρότης στα συµβόλαια για κινδύνους που δεν καλύπτει εξολοκλήρου ή δεν καλύπτει καθόλου ο ΕΛΓΑ, δηλαδή για τον τοµέα της προαιρετικής ασφάλισης.

«Ούτε για ζήτω» οι αποζηµιώσεις

Μόλις 15 εκατ. ευρώ θα µπουν στο ταµείο του ΕΛΓΑ από τα ευρωπαϊκά προγράµµατα για την αποζηµίωση αγροτών µέσα στην επταετία. Το εν λόγω Μέτρο προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Βαγγέλης Αποστόλου, ενώ µε τον ίδιο σκοπό έδωσε εντολή για ενεργοποίηση της «ξεχασµένης» σχετικής δράσης ύψους 8 εκατ. ευρώ του «Μπαλτατζής» ώστε να βγάλει τις καλοκαιρινές αποζηµιώσεις.

Όσον αφορά τώρα στα προγράµµατα Ενεργητικής Προστασίας (αντιχαλαζικά, αντιπαγετικοί ανεµιστήρες κ.λπ.) ο ΕΛΓΑ θα αντλήσει 30 εκατ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταµεία, όµως δεν θα προορίζονται όλα για τους παραγωγούς, καθώς µέσω αυτών θα αγοράζονται εµβόλια και προϊόντα δακοκτονίας.

Μέχρι 10% οι αυξήσεις 

Την ανάγκη των υπεύθυνων του οργανισµού να βρει ρευστό, δεδοµένης και της δηµοσιονοµικής στενότητας που κάνει δύσκολη ακόµα και την προβλεπόµενη από το Νόµο χρηµατοδότηση του προϋπολογισµού του κατά 20% καταδεικνύει εκτός των άλλων και η αύξηση των ποσών που καλείται να πληρώσει ο αγρότης στις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων για το 2015.

Δείτε εδώ αναλυτικά τον τετρασέλιδο φάκελο στο 500ο φύλλο της Agrenda.

Των Γιώργου κοντονη & Αλέξανδρου Μπίκα

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία