BACK TO
TOP
Νομοθεσία

Προαιρετική η σήμανση σε ψάρια κάτω των 50 ευρώ που πωλούνται από τη βάρκα

Την εξαίρεση από ετικέτα ή σήμανση σε προϊόντα αλιείας που πωλούνται απευθείας από τα σκάφη στο σημείο εκφόρτωσης ή στους χώρους − εγκαταστάσεις συγκέντρωσης παραγωγής των μονάδων υδατοκαλλιέργειας και η αξία τους δεν υπερβαίνει τα 50 ευρώ ανά καταναλωτή, ορίζουν τα συμπληρωματικά μέτρα της ΚΟΑ αλιείας.

Προαιρετική η σήμανση σε ψάρια κάτω των 50 ευρώ που πωλούνται από τη βάρκα

0
0

Αναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου και αφορά τα Σσμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) στην αλιεία σχετικά με τη διακίνηση και την εμπορία των προϊόντων του τομέα, ισχύουν τα εξής:

Άρθρο 5 − Ενημέρωση Καταναλωτή

1. α) Τα προϊόντα αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, τα οποία διατίθενται για πώληση στην ελληνική αγορά, ανεξάρτητα από την προέλευσή τους (εγχώρια, ενωσιακά, τρίτων χωρών) ή τη μέθοδο εμπορίας τους,προσφέρονται στη λιανική πώληση στον τελικό καταναλωτή ή σε μονάδες μαζικής εστίασης, μόνο εάν φέρουν κατάλληλη σήμανση ή ετικέτα,με τις υποχρεωτικές πληροφορίες όπως προβλέπεται στα άρθρα 35,37 και 38 του Καν. (ΕΕ) αριθ. 1379/2013 για την ΚΟΑ των προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.

β) Επιπλέον για το είδος τόνος (Τhunnus thynnus − BFT) η σήμανση ή ετικέτα έχει τις εξής πρόσθετες πληροφορίες: i) τη συγκεκριμένη περιοχή αλίευσης και ii) την ημερομηνία της αλίευσης.

γ) στα μη προσυσκευασμένα προϊόντα αλιείας και υδατοκαλλιέργειας η σήμανση με τις υποχρεωτικές πληροφορίες μπορεί να παρέχεται με πινακίδα ή αφίσα.

2. Στην σήμανση ή στην ετικέτα των προϊόντων της παρ. 1, εκτός από τις υποχρεωτικές πληροφορίες δύνανται να αναγράφονται προαιρετικά οι πληροφορίες του άρθρου 39 του Καν. (ΕΕ) αριθ. 1379/2013.

3. Οι διατάξεις της παρ. 1 δεν εφαρμόζονται στα προϊόντα αλιείας και υδατοκαλλιέργειας που πωλούνται απευθείας σε καταναλωτές από τα αλιευτικά σκάφη στο σημείο εκφόρτωσης ή στους χώρους − εγκαταστάσεις συγκέντρωσης παραγωγής των μονάδων υδατοκαλλιέργειας και η αξία τους δεν υπερβαίνει τα 50 ευρώ ανά καταναλωτή, ανά ημέρα.

Οι διατάξεις της παρ. 1 δεν εφαρμόζονται στα προϊόντα αλιείας και υδατοκαλλιέργειας που πωλούνται απευθείας σε καταναλωτές από τα αλιευτικά σκάφη στο σημείο εκφόρτωσης ή στους χώρους – εγκαταστάσεις συγκέντρωσης παραγωγής των μονάδων υδατοκαλλιέργειας και η αξία τους δεν υπερβαίνει τα 50 € ανά καταναλωτή, ανά ημέρα.

Άρθρο 6 − Ζύγιση

1. Τα προϊόντα αλιείας που εκφορτώνονται από ενωσιακά σκάφη και τίθενται στην κυκλοφορία και διατίθενται στην ελληνική ή ενωσιακή αγορά ζυγίζονται με εγκεκριμένα συστήματα ζύγισης με ευθύνη του πρώτου αγοραστή ή του πλοιάρχου εάν η ζύγιση γίνεται επί του σκάφους. Οι υπεύθυνοι της ζύγισης τηρούν μητρώα ζύγισης με στοιχεία του είδους [τριψήφιο κωδικό, κιλά/ είδος, στοιχεία σκάφους (ΑΜΑΣ), παρουσίαση, ημερομηνία ζύγισης].

2. Η Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Αλιείας σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Αλιείας των Περιφερειακών Ενοτήτων υλοποιεί προγράμματα δειγματοληψίας για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.

3. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξεις των σχετικών άρθρων του Καν. (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 και του Καν. (ΕΕ) αριθ. 404/2011.

Αναλυτικά η απόφαση των Συμπληρωματικών Μέτρων της ΚΟΑ στην Αλιεία.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία