Παρασκευή 18 Μαΐου, 2012

  • Log in

    Υπενθύμιση κωδικού

  • Sign up
  • Logout

  • Ειδήσεις
      • Πολιτικά
      • Οικονομία
      • Επιχειρήσεις
      • Διεθνή
      • Αθλητισμός
      • Κοινωνία
      • Τράπεζες
      • Αγορά Εργασίας
    Aντέχει στην κρίση η εγχώρια αγορά γάλακτος «Χτύπημα» από τη Moody’s σε 26 ιταλικές τράπεζες
  • Εκμεταλλεύσεις
      • Σιτηρά και σπόροι
      • Δενδροκηπευτικά
      • Βαμβάκι και βιομηχανικά φυτά
      • Ελαιώνες και αμπελώνες
      • Κτηνοτροφικές φάρμες
      • Μοντέρνες καλλιέργειες
      • Διαχείριση Εκμεταλλεύσεων
      • Αγροτικά Εφόδια
      • Μοντέλα Παραγωγής
      • Το προϊόν της εβδομάδας
      • Πολλαπλασιαστικό υλικό
      • Φυτοπροστατευτικά
      • Λιπάσματα
    Πως καταπολεμείται ο ανθοτρήτης στις λεμονιέςΤα μάτια 14 κατά τη φύτευση της πατάτας
  • Αγορά
      • Εμπορεύματα
      • Κόστη Εισροών
      • Οργανώσεις
      • Πληρωμές
      • Αγορά Γης
      • Αναλύσεις Εμπορευμάτων
      • Κλαδικές μελέτες
      • Αποζημιώσεις
      • Δικαιώματα
      • Πιστώσεις
      • Φορολογία
    Ως 21 Μαΐου online αιτήσεις για τη β’ δόση του καπνούΕκκρεμότητες με την εφορία κλείνουν οι αγρότες
  • Green Report
      • Θεσμικά
      • Πράσινη Ενέργεια
      • Ενεργειακές Καλλιέργειες
      • Φωτοβολταϊκά πάρκα
      • Αξιοποίηση βιομάζας
      • Πράσινη τεχνολογία
      • Κλιματική αλλαγή
      • Βιοκαύσιμα
    Σε διαβούλευση ο νέος κανονισμός για βιοκαύσιμα Περίοδος στασιμότητας για τη βιομηχανία φ/β
  • Διατροφή/Αγροτουρισμός
      • Συστήματα ποιότητας
      • Βιολογική Παραγωγή
      • Διακίνηση προϊόντων
      • Νομοθεσία
      • Τόποι και Περιηγήσεις
      • Αγροκτήματα και Ξενώνες
      • Ταυτότητα προϊόντων
      • Πολιτισμός της υπαίθρου
    Επίσημη πρώτη του Σήματος Κρητικής ΚουζίναςΨυχανθή αντί σογιάλευρου δοκιμάζει το ΑΠΘ
  • Τεχνολογία
      • Τρακτέρ και Μηχανήματα
      • Οδηγός Αγοράς
      • Εισροές
      • Αγροτικό Εργαστήριο
      • Παρουσιάσεις
      • Έρευνα και Επιστήμη
      • Agronomist
      • Ιστορία
      • Η λεζάντα της ημέρας
    Στο Profi Μαΐου το Forterra 140 HSXΜια μεγάλη κυρία γίνεται 175 ετών
  • Business
      • Μελέτες
      • Φάκελοι
      • Επενδυτικά projects
      • Ολοκληρωμένες Παρουσιάσεις
      • Ιστορικό Αρχείο
      • Σχέδια Βελτίωσης
      • Διαρθρωτικά μέτρα
      • Άμεσες ενισχύσεις
      • Προγράμματα
      • Αναπτυξιακός νόμος
    Πράσινο φως για τον εξηλεκτρισμό ΛάρισαςΑπό 4/4 αιτήσεις για πρόωρη σύνταξη καπνοπαραγωγών
  • Αρχική
  • Διατροφή/Αγροτουρισμός
  • Πολιτισμός της υπαίθρου
  • RSS ΕΝΟΤΗΤΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • 16/05/2012
    Τα φυτά ορόσημο για την ιστορία της Ευρώπης
  • 16/05/2012
    Η ανάπτυξη του τουρισμού σε αγροτικές περιοχές
  • 16/05/2012
    Επιχειρηματικότητα και συνεργατισμός στα Λουτρά Λαγκαδά
  • 16/05/2012
    Το επόμενο βήμα... πραγματοποιείται στην Κατερίνη
  • 16/05/2012
    «Ανάδειξη των προϊόντων ορεινής ενδοχώρας» στον Αγροτικό Αύγουστο
  • 15/05/2012
    Η Παγκόσμια Ημέρα για τη Μαγεία των Φυτών γεννιέται στις 18 Μαΐου
  • 15/05/2012
    Τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη τιμούν στην Ελασσόνα
  • 15/05/2012
    Μεγάλη συμμετοχή στην αναβίωση της διαδρομής του Μίνωα
  • 14/05/2012
    Τρόφιμα 1 τόνου συγκέντρωσε ο δήμος Παύλου Μελά
  • 11/05/2012
    Η Αγροτική επιχειρηματικότητα στο δήμο Λαγκαδά
  • Αποστολή
    ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΦΙΛΟ
  • Εκτύπωση
    ΕΚΤΥΠΩΣΗ
  • Σχολιασμός
    ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Το Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου στην Agrotica, η ΠΕΝΑ έκανε την πρώτη δημόσια παρουσίαση της Ύπαιθρος 2020 με κύριο εισηγητή τον δρ Φώτη Βακάκη.

Επίσημη πρώτη για την Ύπαιθρο 2020 στην Agrotica

 05/02/2012 - 12:47 μμ

Η πρόταση ΥΠΑΙΘΡΟΣ 2020, αφορά στην δημιουργία μιας νέας γενιάς επαγγελματιών αγροτών, ικανής, με οργανωμένη συλλογική δράση και, με την μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση ΑΠΕ, να προσφέρει αγροτικά προϊόντα πιστοποιημένων προδιαγραφών, που θέλουν οι καταναλωτές, και ανταγωνιστικού κόστους, τα οποία θα προσδιορίζουν, ανά μονάδα προϊόντος την μικρότερη συνολική περιβαλλοντική επιβάρυνση και την μεγαλύτερη δυνατή παραγωγή δημόσιων περιβαλλοντικών αγαθών.
Η οργανωμένη συλλογική δράση εκφράζεται σχεδόν τέλεια από την σύμπτωση εφέτος με το Διεθνές Έτος Συνεργατισμού και την παρουσίαση στοιχείων από τις συνεργατικές επιτυχίες στο Μοντραγκόν, σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία-ΠΡΩ. Σ. Κ. Α. Ο.- (http://prwskalo.blogspot.com/) που σκοπό έχει στην ενεργοποίηση μιας κοινωνικής πράξης, με την μορφή ενός σχεδίου δράσης οικονομικού, κοινωνικού, περιβαλλοντικού, πολιτικού & ιδεολογικού, που θα δίνει διέξοδο, ελπίδα και προοπτική, και που θα οδηγεί στην κοινωνικά δίκαιη έξοδο από τις κρίσεις.
Ο Δρ Φώτιος Βακάκης επεσήμανε ότι γεωργία, με την συνολική της έννοια είναι η «γενικευμένη & άστεγη βιολογική βιομηχανία της υπαίθρου, η οποία στηρίζεται στη φυτοσυνθετική λειτουργία των φυτών, στο έδαφος, στο νερό, στον ήλιο, στην εκάστοτε διαθέσιμη γεωργική τεχνολογία και στην αγωνία και τον ιδρώτα του γεωργικού πληθυσμού. Προσδιορίζει την απασχόληση όχι μόνο των γεωργών αλλά και όσων ασχολούνται στην αγροτροφική αλυσίδα και, ταυτόχρονα, προάγει την αειφορία των φυσικών πόρων κοινωνικής ιδιοκτησίας και υποστηρίζει τον τουρισμό με εποχικό εργατικό δυναμικό, με τρόφιμα και με ελκυστικό φυσικό περιβάλλον».



Η «γεωργία», από τη φύση της είναι παραγωγική δραστηριότητα υψηλού βαθμού αβεβαιότητας και, με τις αναμενόμενες επιπτώσεις της πιθανολογούμενης κλιματικής αλλαγής και λειψυδρίας, θα καταστεί και υψηλού κινδύνου. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τον διατροφικό και οικολογικό της ρόλο, τεκμηριώνει την υποχρέωση της Πολιτείας για στοχευμένη προστασία της και καθιστά την εκπλήρωση της υποχρέωσης αυτής παρέμβαση «Δημοσίου Συμφέροντος». Η παρέμβαση αυτή χρειάζεται σχεδιασμό σε βάθος χρόνου, ώστε να υπάρξει όχι μόνον στρατηγική κοινής αποδοχής για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας, αλλά και συγκλίνουσα στη στρατηγική αυτή θεσμική, τεχνική και οικονομική υποστήριξη από την Πολιτεία για την εφαρμογή της σε βάθος χρόνου.
Η «ύπαιθρος», ως ο υποδοχέας της «γεωργίας» και η «γεωργία» ως η πολυδιάστατη συνιστώσα του οικοσυστήματος, της Οικονομίας και των τοπικών Κοινωνιών της υπαίθρου, αλληλοπροσδιορίζονται και, επομένως, «δεν νοείται ανεπτυγμένη ύπαιθρος χωρίς ανεπτυγμένη γεωργία και, αντίθετα, δεν μπορεί να υπάρξει ανεπτυγμένη γεωργία σε μη ανεπτυγμένη ύπαιθρο».
Οι επιπτώσεις από την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στη γεωργία, θα προσδιορίσουν δυσχερώς διαχειρίσιμες κοινωνικές αναταραχές. Η απουσία ολοκληρωμένης εθνικής γεωργικής πολιτικής, συμβατής με την ΚΓΠ, που να καλύπτει τις δύο επόμενες δεκαετίες, συνιστά ασύγνωστη αδράνεια.
Η ελληνική γεωργία, καλείται να προσαρμοστεί στο «αξίωμα» ότι, με σταθερή ή/και μειούμενη την χρησιμοποιούμενη έκταση γεωργικής γης, η μέγιστη δυνατή απόδοσή της σε ποσότητα και ποιότητα προϊόντων και η ελάχιστη δυνατή περιβαλλοντική όχληση από τη λειτουργία της, είναι αντικρουόμενοι στόχοι.
Πρόκληση πρώτης τάξεως για στροφή της γεωργίας σε διατροφικό πρότυπο είναι και η κάλυψη των αναγκών διατροφής του μελλοντικού κόσμου των 9 δισ ανθρώπων, από τα οποία, 1 δισ άνθρωποι πεινάνε, 1 δισ υποσιτίζονται και περίπου 3 δισ προσπαθούν να ανέβουν στην αλυσίδα τροφίμων. Ενώ ο FAO προσδιορίζει ότι το 2050 προβλέπεται έλλειμμα τροφής ισοδυνάμου προς 1 δισ τόνους σιτηρών.
Οι μελλοντικές ΚΓΠ προβλέπουν χρηματοδοτήσεις στον πυλώνα 2, μέσω χωρικών ή/και κλαδικών σχεδίων ανάπτυξης και, επομένως, θα καταστεί αναγκαίος ο στρατηγικός σχεδιασμός ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας στο μέλλον.
Τα κείμενα που προδιαγράφουν την περί το 2020 περίοδο προσδιορίζουν ότι η Πολιτική της ΕΕ για τη γεωργική ανάπτυξη και την ανάπτυξη της υπαίθρου, είναι η ανάδειξη της συνεισφοράς των γεωργών στο κοινωνικό σύνολο, η οποία εξειδικεύεται στην πράξη: Με τη «βιώσιμη παραγωγή ασφαλών και επαρκών τροφίμων έγκυρα πιστοποιημένης ποιότητας». Με τη «βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων και την προσαρμογή τους στην κλιματική αλλαγή, με θεσμοθετημένο τρόπο κάλυψης του κόστους και της απώλειας εισοδήματος που υφίστανται». Με τη «διατήρηση της εδαφικής ισορροπίας και ποικιλίας των αγροτικών περιοχών, στις οποίες η γεωργία παραμένει μείζων οικονομική και κοινωνική δύναμη και παράγοντας διατήρησης «ζωντανής» της υπαίθρου».
Σήμερα είμαστε περισσότερο ευαισθοτοποιημένοι στα θέματα της ποιοτικής γεωργίας, της περιβαλλοντικής προσαρμογής, της αειφορίας των φυσικών πόρων και της υγιεινής των τροφίμων. Είμαστε απόλυτα εκτεθειμένοι στον ανταγωνισμό και, επομένως, υποχρεωμένοι να στηρίξουμε την εξωστρέφεια της γεωργίας κυρίως μέσω της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών προϊόντων. Με συλλογική δράση και αμοιβαιότητα συμφερόντων, μέσω της συμβολαιακής γεωργίας. Με εφαρμογή συστημάτων παραγωγής φιλικών στο περιβάλλον. Με ορθολογική χρήση των εδαφικών και υδατικών πόρων. Με οργανική σύνδεση της φυτικής με τη ζωική παραγωγή. Με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Με το υπέροχο περιβάλλον που διαθέτουμε για τη γεωργία. Με την αναδυόμενη νέα γενιά γεωργών.
Ο αστικός πληθυσμός και ο αγροτικός πληθυσμός με αμοιβαιότητα συμφερόντων, πρέπει: Να απαιτήσουν την ενίσχυση των οικονομικών πόρων του Πυλώνα 2 της ΚΓΠ με πρόσθετους πόρους. Να προσδιορίσουν τις απαιτήσεις της Οικονομίας και της Κοινωνίας από τον γεωργικό πληθυσμό και ταυτόχρονα, οι κοινωνικοί εταίροι να κατανοήσουν τις απαιτήσεις του γεωργικού πληθυσμού, ο οποίος, ως ισότιμος κοινωνικός εταίρος, επιδιώκει την αποδοχή έγκυρης κοστολόγησης των προϊόντων που παράγει και των υπηρεσιών που προσφέρει ως φροντιστής των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος.
Ο γεωργικός πληθυσμός πρέπει να απαιτήσει από τις Υπηρεσίες που υποστηρίζουν την γεωργία και την ανάπτυξη της υπαίθρου, ν' αναπτύξουν, με προκαθορισμένο χρονικά βηματισμό, δύο παράλληλες στοχευμένες προσπάθειες, τις οποίες ο ίδιος θα στηρίξει με την οργανωμένη συμμετοχή του:
1. «με ευρεία πολιτική συναίνεση και συμμετοχή των Κοινωνικών Εταίρων, να προσδιοριστεί η Στρατηγική για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας με ορίζοντα την επόμενη εικοσαετία.
2. Άμεση έναρξη πραγματοποίησης των αναγκαίων τεχνικών & θεσμικών υποδομών, όπως είναι: Κοινωνικές Υποδομές Υγείας, Εκπαίδευσης, Ασφάλειας. Υποδομές Γεωργικής Έρευνας και παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού. Θεσμοί για συλλογική επιχειρηματική δράση στον μετασυλλεκτικό χειρισμό και πώληση των προϊόντων, για προμήθεια γεωργικών εισροών, για παροχή τεχνικής υποστήριξης και χρηματο-οικονομικών υπηρεσιών, για νέα «εργαλεία» αντιμετώπισης των κινδύνων στους οποίους υπόκειται η γεωργική παραγωγή, προκειμένου να προστατευθούν τα γεωργικά εισοδήματα, για στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις.
Η Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας, η οποία έχει αναλάβει την προετοιμασία του 19ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών (Πιερία, 6-9/9/12), συμμετέχει ενεργά στις σημαντικές Περιφερειακές Συναντήσεις Νέων Αγροτών με στόχο την επεξεργασία επί μέρους θεμάτων της πρότασης ΥΠΑΙΘΡΟΣ 2020, και στα πλαίσια αυτά έχουν ήδη προσδιορισθεί Συναντήσεις Νέων Αγροτών στην Κομοτηνή (17/3/2012), στην Κοζάνη (5/5/2012) και στην Λάρισα (26/5/2012), με στόχο η πρόταση ΥΠΑΙΘΡΟΣ 2020 να διαμορφωθεί το τέλος Σεπ 2012.
  • Αποστολή
    ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΦΙΛΟ
  • Εκτύπωση
    ΕΚΤΥΠΩΣΗ

ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ

Αποστολή
Explore
Ειδήσεις
Αγορά
Εκμεταλλεύσεις
Τεχνολογία
Green Report
Διατροφή/Αγροτουρισμός
Business
About
Επικοινωνία
Συνδρομές
Ο Όμιλος
Ιστορική αναδρομή
Ανθρώπινο δυναμικό
Εμπορική διεύθυνση
Links
Ανακοινώσεις
Αποφάσεις
Προθεσμίες
Εκδηλώσεις
Ψηφοφορίες
More
Αρθρογραφία
Αγρόσχολος
Φάκελος
Συνεντεύξεις
Newsletters
Αγγελίες
  • Διάλογος
  • Βιβλιοθήκη
  • Mobile

Newsletter

error mesage
thank-you message
© 2011 Agronews, Η Υπηρεσία AgroNews.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box G.P.  |   Όροι Χρήσης