BACK TO
TOP
Πιστοποίηση

Δημόσια διαβούλευση για τα σάκχαρα στα τρόφιμα

Η ΕΑΑΤ ζητεί ανατροφοδότηση σχετικά με την προσέγγιση που προτίθεται να λάβει για την επικείμενη αξιολόγηση των διαιτητικών σακχάρων. Στόχος της αξιολόγησης είναι να καθοριστεί μια τιμή αποκοπής για την πρόσληψη «ελεύθερων» σακχάρων που δεν συνδέεται με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

2
0

Η επιτροπή EFSA για τα διαιτητικά προϊόντα, τη διατροφή και τις αλλεργίες (NDA) συνέταξε ένα πρωτόκολλο για τον καθορισμό των μεθόδων για:

-συλλογή δεδομένων (δηλ. ποια δεδομένα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση και τον τρόπο ταυτοποίησης και επιλογής τους)

-αξιολογώντας τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία

-και αναλύοντας και ενσωματώνοντας τα στοιχεία για να βγάλουμε συμπεράσματα που θα αποτελέσουν τη βάση της επιστημονικής γνώμης.

Ο κ. Dominique Turck, πρόεδρος της επιτροπής NSA της EFSA, δήλωσε: "Πρόκειται για ένα σημαντικό και περίπλοκο έργο, γι 'αυτό θέλουμε να δώσουμε στους ενδιαφερόμενους και στα μέλη του κοινού την ευκαιρία να σχολιάσουν την προσέγγισή μας πριν ξεκινήσουμε την αξιολόγηση.

«Προσβλέπουμε να λάβουμε σχόλια και προτάσεις από όλη την επιστημονική κοινότητα που θα μας βοηθήσουν να βελτιστοποιήσουμε τόσο τη διαφάνεια όσο και τη μεθοδολογική αυστηρότητα αυτής της αξιολόγησης».

Τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να υποβάλουν παρατηρήσεις σχετικά με το πρωτόκολλο έως τις 4 Μαρτίου 2018.

Η EFSA πραγματοποιεί επίσης μια τεχνική συνάντηση στις Βρυξέλλες στις 13 Φεβρουαρίου για να συζητήσει τη μεθοδολογία που θα χρησιμοποιηθεί στην αξιολόγηση. Η εγγραφή για την εκδήλωση είναι πλέον ανοιχτή.

Ιστορικό

Τα ελεύθερα σάκχαρα περιλαμβάνουν μονοσακχαρίτες (γλυκόζη, φρουκτόζη, γαλακτόζη) και δισακχαρίτες (σακχαρόζη, λακτόζη, μαλτόζη, τρεχαλόζη) που προστίθενται στα τρόφιμα από τους παρασκευαστές ή τους καταναλωτές συν τα σάκχαρα που απαντώνται φυσικά στο μέλι, στα σιρόπια, στους χυμούς φρούτων και στα συμπυκνώματα χυμών φρούτων.

Τα εξεταζόμενα αποτελέσματα για την υγεία θα περιλαμβάνουν την πρόσληψη και κατάσταση μικροθρεπτικών συστατικών, το σωματικό βάρος και την παχυσαρκία, την ομοιοστασία της γλυκόζης και τον διαβήτη τύπου 2, τους παράγοντες και τις ασθένειες του καρδιαγγειακού κινδύνου, τη λειτουργία του ήπατος και την τερηδόνα.

Οι συμβουλές, οι οποίες ζητήθηκαν από τις εθνικές αρχές τροφίμων της Δανίας, της Φινλανδίας, της Ισλανδίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας, θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να διατυπώσουν συστάσεις σχετικά με την κατανάλωση ελεύθερων σακχάρων και να σχεδιάσουν κατευθυντήριες γραμμές για τη διατροφή βάσει τροφής

Το 2010, η ΕΑΑΤ παρείχε συμβουλές σχετικά με τις διαιτητικές τιμές αναφοράς (DRV) για τους υδατάνθρακες και τις διαιτητικές ίνες, στις οποίες περιλαμβάνεται η ζάχαρη. Τότε, τα διαθέσιμα στοιχεία ήταν ανεπαρκή για τον καθορισμό ανώτατου ορίου για την ημερήσια πρόσληψη συνολικών ή προστιθέμενων σακχάρων.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία