BACK TO
TOP

Farming

Peach6

Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας ενημερώνει εκ νέου τους καλλιεργητές για την αντιμετώπιση ακάρεων του γένους Eriophyes sp. σε καλλιέργειες πυρηνοκάρπων και τους καλεί να εφαρμόσουν προληπτικά μέτρα προστασίας, καθώς σύμφωνα με ευρήματα του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, οι εν λόγω εχθροί έχουν εντοπιστεί σε παραμορφωμένους καρπούς ροδάκινων και νεκταρινιών από περιοχές της Λάρισας, Ημαθίας και Πέλλας.

ακτινιδια

Η πρόωρη συγκομιδή των ακτινιδίων έχει σοβαρές συνέπειες τόσο στην ποιότητα όσο και στην ποσότητα, καθώς αλλοιώνει τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του φρούτου και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους έως και 20%, αυτό διαπιστώνει σε νέα παρέμβαση του ο γεωπόνος Βασίλης Έξαρχος και master της «αειφορικής» γεωργίας.

Vergina__61

Ποιοτικά άριστο και με καλές αποδόσεις -παρά την παρατεταμένη ανομβρία- είναι φέτος το βυνοποιήσιμο κριθάρι που παρέλαβε συμβολαιακά η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης Α.Ε., με τον απολογισμό της εταιρείας να κάνει λόγο για εξαιρετική πρώτη ύλη παρά την δύσκολη καλλιεργητική περίοδο (2023/24) .

8390aa5ce8e50f32cee2f668a00694aa_S

Την διενέργεια φθινοπωρινών ψεκασμών μετά τον τρύγο με σκοπό να περιοριστούν οι διαχειμάζουσες μορφές των παθογόνων του περονόσπορου και του ωιδίου συνιστούν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Καβάλας.

aktinidia-2048x1365

Ο Βασίλης Έξαρχος, διακεκριμένος γεωπόνος με ειδίκευση στην αειφορική γεωργία και υποψήφιος διδάκτωρ εδαφολογίας, συνεχίζει την ενημέρωση για το πολυπαραγοντικό σύνδρομο που έχει ονομαστεί «Ξαφνικός» θάνατος της ακτινιδιάς. Έχοντας συμβάλει στην εισαγωγή αυτού του όρου στην Ελλάδα, ο κ. Έξαρχος προτείνει τώρα συγκεκριμένα μέτρα για την άμεση και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του προβλήματος.

61438319e137180b88e070ac3296751c_XL

Nα απαιτήσουν την άμεση εφαρμογή του νόμου και του κανονισμού του ΕΛΓΑ, προασπίζοντας τα νόμιμα συμφέροντα των αγροτών και των μελών τους, σε σχέση με τις ζημίες από καρπόπτωση που υπέστησαν τα πυρηνόκαρπά τους από έντονες και άκαιρες βροχοπτώσεις, καλεί η ΕΘΕΑΣ τους συνεταιριστικούς και τους συνδικαλιστικούς φορείς των ροδακινοπαραγωγών και τους δείχνει και το δρόμο πώς να το κάνουν.

1725264311340

Γλυκόπικρη γεύση άφησε στη δύση του το φετινό καλοκαίρι σε χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι ανέμεναν με καλή διάθεση μια δυνατή ποτιστική βροχή, λίγες βδομάδες πριν την έναρξη της φετινής πρώιμης σεζόν και τελικά πολλοί εξ' αυτών ήρθαν αντιμέτωποι με έντονο χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού, το οποίο βρήκε τον καρπό σε ώριμο και ευαίσθητο στάδιο με αποτέλεσμα τοπικά σε Πελοπόννησο, Θεσσαλία και Κρήτη να σημειωθεί καρπόπτωση σε ποσοστό άνω του 50%.

olives-harvest-in-greece

Η συγκομιδή ελιάς σε πολύ πρώιμο στάδιο θεωρείται από πολλούς παραγωγούς και καταναλωτές ως μια πρακτική που αποδίδει υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο, λόγω του φρέσκου χαρακτήρα και των έντονων αρωμάτων του. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη και τα πιθανά οφέλη συνοδεύονται από σημαντικούς κινδύνους και προκλήσεις, οι οποίοι μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τόσο την ποιότητα όσο και την κατηγορία του παραγόμενου ελαιολάδου.

cddaf28058f6c209c8821803726d9689_S

Πλήρως παραγωγικά ακτινίδια, τους θερμούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ξαφνικά σε διάστημα λίγων ημερών, χάνουν τα φύλλα τους, μαραζώνουν και τελικά πεθαίνουν. Αυτό είναι το απρόβλεπτο φαινόμενο του «ξαφνικού» θανάτου της ακτινιδιάς και οφείλεται ως επί το πλείστων σε εδαφοκλιματικούς παράγοντες.

nera-sta-parakarlia

Εξασφανίσθηκαν μέσα σε λίγες μέρες τα νερά πέριξ της λίμνης Κάρλας και σε μια έκταση της τάξεως των 100.000 στρεμμάτων, χωρίς κανείς να εξηγεί με σαφήνεια τι τελικά ήταν αυτό που έκανε τα νερά να υποχωρήσουν μέσα σε τόσο μικρό διάστημα.

PIRSA_011_Sterile-Queensland-fruit-fly-1200

Από το δίκτυο φερομονικών παγίδων και τις επιτόπιες παρατηρήσεις παρατηρήθηκαν αυξημένες συλλήψεις του εντόμου της Μύγας Μεσογείου στις περιοχές της Ημαθίας και της Πέλλας, όπως προκύπτει από την παρακολούθηση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Ερευνητικών Προγραμμάτων «Horizon 2020 Program FF-IPM Project» και «Horizon Research and Innovation Programme REACT».

πρασινοσκο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η τρίτη γενιά του πράσινου σκουληκιού στις βαμβακοκαλλιέργειες της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, με την έναρξη της ωοτοκίας του εντόμου να έχει ήδη καταγραφεί. Οι γεωπόνοι της Δ.Α.Ο.Κ. Ξάνθης σε συνεργασία με το Π.Κ.Π.Φ.Π.Ε. Καβάλας συνιστούν στους παραγωγούς να παρακολουθούν τακτικά κάθε βαμβακοχώραφο και να προβαίνουν οι ίδιοι, αν είναι δυνατόν και καθημερινά, σε δειγματοληψίες προνυμφών επί των φυτικών οργάνων ώστε να ληφθούν έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης.

συνδεδεμενη-ενισχυση-μηλα-1068x601

Προτάσεις για την κλιματική προσαρμογή του συνόλου των καλλιεργειών που αξιοποιούνται στη Κεντρική Μακεδονία (πυρηνόκαρπα, αμπέλι, δενδρώδη και σταφύλι, ελιά, ζωοτροφές) αλλά και προτάσεις όπως περισσότερες εκτάσεις με βαμβάκι περιλαμβάνει έγγραφο υπόμνημα του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

ampelia_stafilia

Οι πληθυσμοί της ευδεμίδας στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα από το δίκτυο φερομονικών παγίδων της αρμόδιας υπηρεσίας. Η πτήση του εντόμου συνεχίζεται αδιάκοπα, θέτοντας σε κίνδυνο τις καλλιέργειες, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη περίοδο ωρίμανσης και συγκομιδής των πρώιμων ποικιλιών αμπελιού.

AKTINIDIA

Ως ημερομηνία έναρξης συγκομιδής ακτινιδίων της ποικιλίας Hayward, για όλη τη χώρα, ορίζεται η 15η Οκτωβρίου κάθε έτους και ως ημερομηνία έναρξης της περιόδου εμπορίας στην εγχώρια αγορά η 1η Νοεμβρίου κάθε έτους, όπως ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, επίσημα η Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Ημαθίας.

παραμορφωση

Σε δήλωση στην πλατφόρμα που έχει συστήσει ειδικά για αυτόν τον σκοπό η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνόκαρπων καλούνται οι παραγωγοί ροδάκινων και νεκταρινιών που έχουν εμφανίσει προβλήματα παραμόρφωσης, με καταληκτική ημερομηνία την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου.

10118

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης και σχετική πληροφόρηση για τον επιβλαβή οργανισμό προτεραιότητας Aromia bungii, ένα σκαθάρι που απειλεί σοβαρά τις καλλιέργειες πυρηνοκάρπων (βερικοκιά, δαµασκηνιά, κερασιά, βυσσινιά, ροδακινιά κλπ.), αλλά και την ελιά, τη ροδιά, τη λεύκα και τον λωτό.

καρποκαψα-2-1068x801

Σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα κυμαίνονται οι συλλήψεις από την πτήση της δεύτερης γενεάς της καρπόκαψας σε καλλιέργειες μηλιάς και καρυδιάς στις περιοχές της Καβάλας, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τις φερομονικές παγίδες. Οι γεωπόνοι της αρμόδιας υπηρεσίας ωστόσο, προειδοποιούν τους παραγωγούς να μην επαναπαύονται και να συνεχίζουν τους τακτικούς ελέγχους στις καλλιέργειές τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία