BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Ενθαρρυντικά τα μηνύματα της πρώιμης εαρινής πατάτας

Με αφετηρία τα 45 λεπτά το κιλό ξεκίνησε η φετινή συγκοµιδή της πρώιµης ανοιξιάτικης πατάτας στην περιοχή της Μεσσηνίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Ενθαρρυντικά τα μηνύματα της πρώιμης εαρινής πατάτας

1
0
Η ζήτηση για το φρέσκο προϊόν είναι ιδιαίτερα αυξηµένη τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και από τις Βαλκανικές χώρες, µε αποτέλεσµα οι τιµές αυτές να είναι σηµαντικά υψηλότερες από τις αντίστοιχες τιµές της φθινοπωρινής πατάτας, που µέχρι και πριν από λίγες εβδοµάδες διαµορφωνόταν στα 32-35 λεπτά το κιλό.

Βέβαια, η τρέχουσα τιµή παραγωγού είναι χαµηλότερη από την αντίστοιχη της περσινής περιόδου, που είχε κυµανθεί στα 50-55 λεπτά το κιλό, εξαιτίας της αύξησης των καλλιεργούµενων εκτάσεων.

Αυτή την περίοδο βρίσκεται στην κορύφωσή της η συγκοµιδή στη Μεσσηνία, ενώ στη συνέχεια τη σκυτάλη παίρνουν σταδιακά η Ηλεία και η Αχαΐα, στις οποίες αυτή τη στιγµή συγκοµίζονται τα πρώτα πρώιµα χωράφια.
«Για τις επόµενες εβδοµάδες και µέχρι την ολοκλήρωση της συγκοµιδής, αναµένουµε τουλάχιστον µια σταθερότητα στην αγορά στα σηµερινά επίπεδα των 45 λεπτών το κιλό, ενώ είναι πιθανόν να ενισχυθούν προς το τέλος της συγκοµιδής», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, διευθυντής τους Αγροτικού Συνεταιρισµού Σαγέικων Αχαΐας.

Όσον αφορά τις πατάτες θερµοκηπίου, οι οποίες καλλιεργούνται σε ψηλά τολ, κερδίζουν όλο και περισσότερες εκτάσεις τα τελευταία χρόνια, καθώς οι ελεγχόµενες συνθήκες οδηγούν στην παραγωγή προϊόντος υψηλής ποιότητας. Η συγκοµιδή τους ξεκίνησε από τον προηγούµενο µήνα, µε τιµές στα 40-45 λεπτά το κιλό, ενώ πέρσι την αντίστοιχη περίοδο έφτασαν τα 55-60 λεπτά λόγω της ζήτησης που είχε το προϊόν από χώρες του εξωτερικού, όπως η Πολωνία, που δεν είχε αποθέµατα και πρώιµη παραγωγή. Να σηµειωθεί ότι αυτή τη στιγµή έχουν µείνει ελάχιστες ποσότητες πατάτας θερµοκηπίου και οι τιµές τους διαµορφώνονται στα επίπεδα των 45-48 λεπτών το κιλό.

Όσον αφορά τις αποδόσεις, αυτές καταγράφονται µειωµένες σε όλη τη δυτική Πελοπόννησο, σε σύγκριση µε την περσινή χρονιά. Ενδεικτικό είναι, όπως είπε στην Agrenda ο παραγωγός Πέτρος Κούτουλας, ότι στη Μεσσηνία οι αποδόσεις ήταν περί τους 2 µε 2,5 τόνους το στρέµµα, ενώ η µέση απόδοση την άνοιξη ανέρχεται συνήθως στους 3 µε 3,5 τόνους το στρέµµα.

Αυτή η µείωση ήταν αποτέλεσµα των βροχοπτώσεων, που σηµειώθηκαν στις περιοχές της ∆υτικής Ελλάδας, και ιδιαίτερα του ύψους της βροχής, το οποίο έφτασε τα 850 χιλιοστά στην Ηλεία, ενώ συνήθως δεν ξεπερνά τα 700 χιλιοστά. Ως εκ τούτου, το έδαφος ήταν βαρύ, κάτι που δεν ευνοεί την ανάπτυξη των κονδύλων της πατάτας


ΤOY NIKOY ΚΑΤΣΕΝΙΟΥ
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία