BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Η υπερπροσφορά φθηνής πατάτας πιέζει τις τιμές

Ιδιαίτερα χαµηλή είναι φέτος η ζήτηση χειµωνιάτικης πατάτας αφενός λόγω των εισαγωγών φτηνού προϊόντος από την Κύπρο κι άλλες χώρες, και αφετέρου εξαιτίας των αποθεµάτων της ανοιξιάτικης σε πολλές περιοχές, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Η υπερπροσφορά φθηνής πατάτας πιέζει τις τιμές

0
0
Έτσι, «η τιµή για τη χειµωνιάτικη πατάτα στη ∆ράµα ξεκίνησε από τα 20 – 23 λεπτά, κινούµενη καθοδικά αυτό το διάστηµα, ενώ πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο ήταν στα 30 – 33 λεπτά», όπως αναφέρει στην Agrenda ο διευθυντής της ΕΑΣ ∆ράµας Γιώργος Σωτηρέλης.

Μάλιστα, αυτήν την περίοδο πέρυσι φορτώνονταν 150 µε 200 τόνοι ηµερησίως από το Νευροκόπι, ενώ φέτος µόλις 50 – 70 τόνοι. Αυτό οφείλεται, καταρχήν, στην ύπαρξη αποθεµάτων σε περιοχές, όπως η Τρίπολη, η Θήβα, η Κοζάνη, η Αχαΐα. Να σηµειωθεί ότι πέρσι δεν αποθηκεύτηκαν οι ανοιξιάτικες πατάτες µετά το πέρας της συγκοµιδής (τέλος Ιουνίου – αρχές Ιουλίου), καθώς η ζήτηση ήταν µεγαλύτερη. Επίσης, η µέση τιµή παραγωγού για την ανοιξιάτικη πατάτα τη φετινή χρονιά ήταν τα 18 λεπτά, ενώ η αντίστοιχη περσινή διαµορφώθηκε στα 45 µε 50 λεπτά.

Εκτός από τα αποθέµατα της ανοιξιάτικης πατάτας, πίεση στη φθινοπωρινή σοδειά άσκησε και το κυπριακό προϊόν, του οποίου η τιµή, σε αντίθεση µε τα προηγούµενα χρόνια, που ήταν στο 1 ευρώ το κιλό, κατέβηκε στα 40 µε 50 λεπτά.
Εποµένως, η φετινή χρονιά ήταν δύσκολη για τους πατατοπαραγωγούς, δεδοµένου µάλιστα ότι στη ∆ράµα οι αποδόσεις της φθινοπωρινής πατάτας ήταν 30% µειωµένες από τις αντίστοιχες περσινές, που ήταν 3 µε 3,5 τόνοι το στρέµµα λόγω των βροχών την περίοδο της σποράς (Απρίλιο – αρχή Μαΐου), που καθυστέρησαν τις φυτεύσεις µέχρι και 1,5 µήνα
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία