BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Όταν φύτευε μία μία τις καστανιές στην Αγιά κανείς δεν τον πίστευε

«Ο οικοδόμος πατέρας μου ούτε που θα το φανταζόταν ότι το όνειρό μου από παιδί ήταν να φτιάξω ένα δικό μου κασταναριό», αφηγείται στο περιοδικό Αγρόκτημα ο Βαγγέλης Καλόγηρος, 60χρονος αγρότης από την Αγιά. «Δεν βρήκα ούτε ένα δέντρο από τους δικούς μου, όμως νιώθω περήφανος που στα δικά μου παιδιά θα αφήσω πολλά, γι’ αυτό από νωρίς τα έμαθα να αγαπούν την γη και τους καρπούς της, ο ένας μου γιός μάλιστα ο Αντώνης πριν 8 χρόνια έγινε Νέος Αγρότης. Δεν πίστευε κανένας ότι θα έκανα προκοπή φυτεύοντας μία-μία καστανιά, όμως τα δέντρα με τα χρόνια μεγαλώνουν και έφτασαν να ταΐζουν την οικογένειά μου που συνεχώς αυξάνεται και αυτή» συμπληρώνει ο ίδιος.

Όταν φύτευε μία μία τις καστανιές στην Αγιά κανείς δεν τον πίστευε

2
0
Όταν έβλεπε τους συγχωριανούς του να ανηφορίζουν με τις πρώτες ηλιαχτίδες στις πλαγιές του Κισσάβου και  να κατηφορίζουν με τη δύση φορτωμένοι τον κόπο τους έλεγε ότι μια μέρα θα γίνει σαν κι’ αυτούς.



«Έτσι άρχισα να καλλιεργώ τα κτήματά μου στην Άνω και Κάτω Σωτηρίτσα, περιοχές που φημίζονται για την ποιότητα του προϊόντος, θεωρώντας παράλληλα τη γη την καλύτερη επένδυση. Την πρώτη φύτευση κάστανου την έκανα δειλά-δειλά το ΄82 στην θέση Κέθρα και από ένα στρέμμα έφτασα στην οκταετία να καλλιεργώ 17,  με παράλληλη καλλιέργεια 10 στρεμμάτων κερασιάς στην θέση Σπαθερά και Πίλακα, παλεύοντας να κάνω τα αγριεμένα μέρη γόνιμα εδάφη» αναφέρει ο κ. Καλόγηρος μεταφέροντας το έντονο συναίσθημα της όλης διαδικασίας: «Λαχταρούσα να βιώσω όλη την διαδικασία από την φύτευση ως τη συγκομιδή, γι’ αυτό και απέφευγα και τα έτοιμα κασταναριά. Η καστανιά είναι δέντρο που θέλει να του γλυκομιλάς, να το αγαπάς και να το περιμένεις. Αργεί πολύ να καρπίσει, θέλει 8 χρόνια για να πάρεις καλή παραγωγή, όμως με επιμονή και πολύ προσωπική εργασία φτάνει και ένα τόνο το στρέμμα ετησίως. Θυμάμαι τα πρώτα λεφτά που ήρθαν από τα κάστανα τι ευτυχία σκόρπισαν σε μένα και την οικογένειά μου»!

Φέτος ο καιρός δυσκόλεψε λίγο τον παραγωγό από την Αγιά: «Το χιόνι και οι βροχοπτώσεις δεν πείραξαν την καλλιέργεια, όμως στα μέσα Σεπτέμβρη, 24 ώρες πριν την συγκομιδή έβρεξε πολύ με αποτέλεσμα έως και 30 % ζημιά, καθώς ο καρπός φούσκωσε και σκίστηκε.  Έτσι σύμφωνα με τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης οι τιμές χονδρικής ανέβηκαν από πέρσι, το extra το πούλησα 3,20 ευρώ το κιλό από 2, 40-2,50, το Α΄ έως 2,90 από 2 και το Β΄ έως 2 ευρώ από 1,40».


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία