BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Ψήλωσε η κοντούλα αχλαδιά

Θέλει σύγχρονες καλλιεργητικές τεχνικές και δοκιμασμένες ποικιλίες το αχλάδι. Αυτό είναι το επιστέγασμα των προσπαθειών παραγωγών, αλλά και εμπόρων, να ανταποκριθούν στα κελεύσματα της αγοράς.

Ψήλωσε η κοντούλα αχλαδιά

1
1
Κι αυτό γιατί όταν χρησιμοποιήθηκε ως υποκείμενο το σπορόφυτο Pyrus Communis, το οποίο είναι ιδιαίτερα ευπαθές στον βασικό εχθρό της αχλαδιάς, το βακτηριακό κάψιμο, καταστράφηκαν πολλά κτήματα αχλαδιάς κατά τη δεκαετία του ‘80 και δημιουργήθηκε μια καχυποψία για την καλλιέργεια
Σε συνδυασμό δε με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο παραγωγός για την καταπολέμηση της ψύλλας της αχλαδιάς, έκαναν την αχλαδοκαλλιέργεια στη χώρα μας να περιοριστεί στους 60.000 τόνους, ενώ ταυτόχρονα στη γειτονική Ιταλία παράγονται πάνω από 900.000 τόνοι και στην Ισπανία 500.000 τόνοι
Ωστόσο, με σύμμαχο τη σύγχρονη τεχνική καλλιέργειας της πυκνής φύτευσης, η λύση φαίνεται πως βρέθηκε στην επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας. Πολλοί ήταν οι καλλιεργητές που στράφηκαν σταδιακά σε ποικιλίες που εμφανίζουν ανθεκτικότητα στο βακτήριο, δεδομένου ότι πρόκειται για μια ασθένεια δύσκολή στην καταπολέμηση διότι τα μέσα αποτελεσματικού ελέγχου είναι περιορισμένα και οι ζημιές κάθε χρόνο είναι καταστροφικές τόσο στην παραγωγή όσο και στα ίδια τα δέντρα
Από τις πρώιμες ποικιλίες πρωτιμώνται οι Κοντούλες Συργιαννίδη και Καλλιόπη, που όμως δεν είναι ανθεκτικές στο βακτηριακό κάψιμο, καθώς και οι ποικιλίες Coscia και Santa Maria
Από τις ποικιλίες μέσης εποχής συνιστώνται, τα Κρυστάλλια (Τσακώνικη) και η B.C. Williams (με ενδιάμεσο εμβολιασμό) και από τις φθινοπωρινές οι Abate Fetel, Higkland και Conference
Να σημειωθεί, τέλος, ότι η καλλιέργεια της αχλαδιάς πρέπει να αποφεύγεται σε περιοχές με αυξημένη ατμοσφαιρική υγρασία, λόγω της ασθένειας του βακτηριακού καψίματος

Τα χαρακτηριστικά των 5 εκπροσώπων της καλλιέργειαςΗ ποικιλία Carmen αποτελεί διασταύρωση της Dr. Guyot με τη Bella Di Giugno. Συγκομίζεται το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου και δίνει καρπό αρωματικό και γλυκό, με υψηλή συντηρισιμότητα. Η ποικιλία William
συγκομίζεται το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και δίνει καρπό χυμώδη, γλυκό με ευχάριστη οξύτητα και χαρακτηριστικό άρωμα μοσχάτου. Η Highland είναι ποικιλία που συγκομίζεται το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου, με καρπό ελαφρώς γλυκό με ελαφριά οξύτητα, καλή γεύση με έναν υπαινιγμό μοσχάτου και υψηλή συντηρισιμότητα
Η ποικιλία Abate Fetel μαζεύεται από το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Ο καρπός είναι γλυκός, με ιδιαίτερη γεύση και ελαφριά οξύτητα και υψηλή συντηρισιμότητα. Τα κρυστάλλια, τέλος, συγκομίζονται το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και έχουν καρπό γλυκό, με ιδιαίτερη γεύση και μεσαία ως υψηλή συντηρισιμότητα
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

27-07-2014 18:38ΝΤΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΠΩΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑΤΕ Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΓΛΥΚΑΣ ΣΕ ΑΧΛΑΔΙΑ ΚΟΝΤΟΥΛΑ ? ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΛΥΚΑΙΝΕΙ Ο ΚΑΡΠΟΣ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΕΙ Η ΓΛΥΚΑ ΣΤΑ ΚΛΑΡΑΚΙΑ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΣΤΑ ΚΛΩΝΑΡΙΑ ΤΗΣ.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία