BACK TO
TOP
Δενδροκηπευτικά

Η σωστή μετασυλλεκτική μεταχείριση των εσπεριδοειδών

Η καλλιέργεια των μανταρινιών Νόβα έχει επεκταθεί σ’ όλους τους νομούς της χώρας, όπου καλλιεργούνται τα εσπεριδοειδή. Οι καρποί της ποικιλίας Νόβα έχουν μεγάλη εμπορική αξία και το σπουδαιότερο μπορούν να αποθηκευθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, περισσότερο από τα άλλα μανταρινοειδή χωρίς να αλλοιωθούν τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά.

Η σωστή μετασυλλεκτική μεταχείριση των εσπεριδοειδών

5
1

Πρέπει να αποθηκεύεται σε χώρους που δεν γίνεται έκλυση αιθυλενίου καθώς και σε χώρους  που οι θερμοκρασίες  αποθήκευσης  πρέπει να ακολουθούνται με θρησκευτική ευλάβεια   γιατί διαφορετικά παρουσιάζεται το πρόβλημα της στιγμάτωσης των καρπών με μικρές κηλίδες ή κάποιες μαυρίλες
Οι καρποί των  εσπεριδοειδών είναι ΜΗ κλιμακτηριακοί και έχουν μικρό ρυθμό αναπνοής, γεγονός που επιτρέπει την αποθήκευση τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Καλό είναι οι ΜΗ κλιμακτηριακοί καρποί  όπως τα  εσπεριδοειδή και ιδιαίτερα τα μανταρίνια Νόβα  να  μην αποθηκεύονται με τους  κλιμακτηριακούς καρπούς όπως είναι τα μήλα ,τα αχλάδια, οι μπανάνες, τα αβοκάντο κ.α. Η  ωρίμανση των κλιμακτηριακών  καρπών συνοδεύεται και από παραγωγή  αιθυλενίου. Τα μανταρίνια Νόβα είναι ευαίσθητα σε ορισμένες  συγκεντρώσεις αιθυλενίου.
Η θερμοκρασία συντήρησης των εσπεριδοειδών εξαρτάται από το είδος, την ποικιλία και την ποιότητα των καρπών κατά την περίοδο της συγκομιδής επίσης  και από την χρονιά. Φέτος τα μετασυλλεκτικά προβλήματα της Νόβα στον νομό Αργολίδα ήταν σημαντικά
Ανάλογα με τις απαιτήσεις σε χαμηλές θερμοκρασίες για την αποθήκευση τους τα εσπεριδοειδή χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες:
Κατηγορία 1. 5°-8° C  μανταρίνια Ortanique  με σχετική υγρασία 90-95%
Κατηγορία 2. 9°-10° C μανταρίνια Νόβα
Κατηγορία 3.   11°-13° C  λεμόνια, γκρέιπ φρούτ.
Ο  φλοιός  των μανταρινιών Νόβα  είναι ευαίσθητα στις κηλιδώσεις εφόσον υπάρχει  αιθυλένιο και η θερμοκρασία μεταβάλλεται και δεν διατηρείται σταθερή. Τα μανταρίνια Νόβα απαιτούν για την αποθήκευση τους μια θερμοκρασία μεταξύ 9-10c,η θερμοκρασία, η σχετική υγρασία 95 % και η συγκέντρωση του  CO2  σε  25.000 p.p.m . η ελεγχόμενη  ατμόσφαιρα μειώνει την  δραστικότητα και την παραγωγή  αιθυλενιου. Επίσης ο εξαερισμός δίδει άριστα αποτελέσματα στην απομάκρυνση του αιθυλενίου και των οσμών αρκεί ο εξωτερικός αέρας πού θα εισέρχεται να είναι καθαρός.
Επειδή τα μανταρίνια Νόβα δεν μπορούν να διατηρηθούν πάνω στα δένδρα για μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί υποβαθμίζεται η ποιότητα τους εξαιτίας της κοκκίωσης (granulation) γι’ αυτό η επέκταση της καλλιέργειας του μανταρινιού Νόβα πρέπει να συνδυάζεται με την εγκατάσταση αποθηκευτικών χώρων.

Δρ  Ευτύχιος  Πρωτοπαπαδάκης, Ειδικός Εσπεριδοειδών



Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

01-02-2014 10:53ΡΑΦΑΗΛΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ

ΤΑ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ NOVA ΤΗΝ ΦΕΤΙΝΗ ΣΕΖΟΝ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΑΓΟΥ ? KAI ΤΩΡΑ ΣΟΥ ΣΥΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΜΑΥΡΑ ΕΝΤΟΝΑ ΣΗΜΑΔΙΑ?

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία