BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Προϋποθέσεις για άνοδο στις τιμές του ελαιολάδου

Διστακτική εκκίνηση πραγματοποιεί το ελαιόλαδο νέας σοδειάς στην εγχώρια αγορά κατά την έναρξη της περιόδου, ωστόσο μεταξύ των παραγωγών κυριαρχεί η αίσθηση πως οι τιμές θα ενισχυθούν μετά από σύντομο χρονικό διάστημα. Οι πρώτες πάντως διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με πέρυσι κατά 15 έως και 25 λεπτά το κιλό και το ζητούμενο είναι να μην φύγει το προϊόν από τα χέρια των παραγωγών με χαμηλές τιμές σε μια χρονιά που η παραγωγή είναι πολύ μειωμένη και δικαιολογεί τιμές τουλάχιστον ίδιες με τις περσινές.

Στο κενό της αγοράς χάνεται η υπεραξία του ελληνικού ελαιολάδου

2
0


Ήδη σημειώνονται ανατιμήσεις στις τιμές του ελαιολάδου στα σουπερμάρκετ, με αφορμή τη μειωμένη ελληνική παραγωγή, γεγονός που θα μπορούσε να προϊδεάσει για τις εξελίξεις στις τιμές παραγωγού για το ελληνικό ελαιόλαδο. Βέβαια η μειωμένη ρευστότητα των παραγωγών δεν τους αφήνει πολλά περιθώρια για να καθυστερήσουν τις πωλήσεις τους, ενώ παράλληλα οι έμποροι και οι μεσίτες που δραστηριοποιούνται στο χώρο έχουν φροντίσει να διαδοθεί η πληροφορία για μια «δύσκολη χρονιά».

Το ελαιόλαδο της ποικιλίας μαυρολήσιο πραγματοποίησε ξεκίνημα στα επίπεδα των 2,60-2,65 ευρώ το κιλό, ενώ πλέον οι τιμές του κινούνται στα 2,40-2,45 ευρώ το κιλό. Σε λίγες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή για το ελαιόλαδο από την Κορωνέικη στην Μεσσηνία, με τις πρώτες τιμές να ακούγονται στα 2,60-2,65 ευρώ το κιλό.

Αίσθηση έχει προκαλέσει και η άκαρπη δημοπρασία στο συνεταιρισμό Αγ. Αποστόλων Λακωνίας, όπου απορρίφθηκε η προσφορά των 2,65 ευρώ από τους παραγωγούς, οι οποίοι πέρυσι είχαν πουλήσει στα 2,91 ευρώ το κιλό. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για ελαιόλαδο που προέρχεται κυρίως από την Αθηνολιά και είναι πρώιμο εξαιρετικής ποιότητας.

Σταθερή η παγκόσμια παραγωγήΟ πρόεδρος της ισπανικής Ομοσπονδίας Βιομηχανιών Ελαιολάδου της Χαέν (Infaoliva), Μανουέλ Αλφόνσο Τόρες εκτιμά ότι η επόμενη περίοδος 2013/14 θα διπλασιάσει την τρέχουσα παραγωγή ελαιολάδου των 614.000 τόνων, φθάνοντας τους 1.200.000 τόνους στην Ισπανία. Ωστόσο, προειδοποίησε, ότι η διαθεσιμότητα του ελαιολάδου θα είναι «πρακτικά η ίδια» κι αυτό γιατί, κατά την γνώμη του, με εξαίρεση την Ισπανία, οι υπόλοιπες μεσογειακές ελαιοπαραγωγές χώρες θα έχουν πτώση στην παραγωγή τους σε σύγκριση με την περσινή.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία