BACK TO
TOP
Φορολογικά

Εξάλλοι με το φόρο στο τσίπουρο οι καζανάρηδες

(Upd) Κατάργηση της έκπτωσης 50% στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για το εμφιαλωμένο τσίπουρο και την τσικουδιά αλλά και του μειωμένου συντελεστή που ισχύει για τους «διήμερους αποσταγματοποιούς» ζητάει με έγγραφό της από την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το γεγονός αυτό έφερε ήδη τις πρώτες αντιδράσεις των αποσταγματοποιώνια, οι οποίοι συντονίζονται προκειμένου να αποτρέψουν την «κατάργηση» της παραγωγής τσικουδιάς και του τσίπουρου από παραδοσιακά καζάνια, βάσει των νέων κοινοτικών πιέσεων.

Εξάλλοι με το φόρο στο τσίπουρο οι καζανάρηδες

30
2
Το αίτημα της Κομισιόν κοινοποιήθηκε στην ελληνική κυβέρνηση την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου κι έχει τη μορφή «αιτιολογημένης γνώμης». Κάτι που σημαίνει ότι, σε περίπτωση έλλειψης ικανοποιητικής απάντησης εντός δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ειδικότερα, οι Βρυξέλλες ζητούν από την Ελλάδα να τροποποιήσει το καθεστώς φόρου κατανάλωσης για το τσίπουρο και την τσικουδιά καθώς, όπως αναφέρει, η χώρα επιβάλει σε αυτά τα ποτά το 50% του κανονικού συντελεστή φόρου καταναλωσης που εφαρμόζεται στην αιθυλική αλκοόλη

Παράλληλα, η Κομισιόν θεωρεί ότι επιβάλεται υπερβολικά μειωμένος συντελεστής στο τσίπουρο και την τσικουδιά (περίπου 6% του κανονικού συντελεστή φόρου κατανάλωσης) όταν παρασκευάζονται χύμα από τους αποκαλούμενους «διήμερους» αποστάκτες (οινοπαραγωγοί ή παραγωγοί άλλων γεωργικών προϊόντων)

Οι κανόνες της Ε.Ε., όπως σημειώνεται στο έγγραφο, προβλέπουν ότι ο ίδιος συντελεστής φόρου κατανάλωσης θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλα τα προϊόντα που παρασκευάζονται από αιθυλική αλκοόλη. Εξαιρέσεις ή παρεκκλίσεις προβλέπονται ρητώς από τη νομοθεσία της ΕΕ και πρέπει να ερμηνεύονται αυστηρά

Η Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν έχει κάποια παρέκκλιση για το τσίπουρο ή την τσικουδιά. Η Επιτροπή εκτιμά ότι και τα δύο καθεστώτα αποτελούν παράβαση της σχετικής νομοθεσίας της ΕΕ για τον φόρο κατανάλωσης και επίσης ευνοούν ένα αλκοολούχο ποτό εγχώριας παραγωγής έναντι των αλκοολούχων ποτών που παράγονται σε άλλα κράτη μέλη. Αυτό αποτελεί παράβαση των κανόνων της ΕΕ σχετικά με τη ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών

Υπενθυμίζεται ότι το τσίπουρο και η τσικουδιά είναι παραδοσιακά αλκοολούχα ποτά, τα οποία παράγονται στη βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη. Και τα δύο ποτά έχουν προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη


Αντιδρούν οι αποσταγματοποιοί στις πιέσεις Κομισιόν

Εν τω μεταξύ, σε συντονισμό με την πανελλήνια Ομοσπονδία Αποσταγματοποιών βρίσκονται οι παραδοσιακοί καζανάρηδες της Κρήτης, για να αποτρέψουν την «κατάργηση» της παραγωγής τσικουδιάς και του τσίπουρου από παραδοσιακά καζάνια, βάσει των νέων πιέσεων της Κομισιόν.

Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου στις 7 μ.μ. θα συνεδριάσει εκτάκτως το Δ.Σ. του συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Κρήτης, για να αποφασίσει τις κινήσεις στις οποίες θα προχωρήσει προκειμένου να αποτρέψει «τα νέα επώδυνα για τους καζανάρηδες και γενικά όλους τους αμπελουργούς μέτρα» όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του συλλόγου Στάθης Φραγκιαδάκης.

Στο μεταξύ, στην Αθήνα βρίσκεται ο νομικός σύμβουλος των παραδοσιακών αποσταγματοποιών Αντώνης Βγόντζας και κάνει επαφές με υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομίας. «Αυτό που θέλουμε να διαπιστώσουμε είναι αν πράγματι πιέζει η Κομισιόν ή αν πρόκειται για μέτρα που περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, που έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Αν η Κομισιόν πιέζει, τότε μάλλον πίσω από τις πιέσεις αυτές βρίσκονται ισχυρά συμφέροντα παραγωγής και διακίνησης αλκοολούχων ποτών όπως το ουίσκι» σχολιάζει ο κ. Φραγκιαδάκης και προσθέτει: «Αν πρόκειται για θέμα πάταξης της φοροδιαφυγής, εμείς ως σύλλογος έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις και ελπίζω να τις ακούσει η κυβέρνηση».

Ο ίδιος καταλήγει λέγοντας ότι αρχικά ο σύλλογος θα επιδιώξει επαφές με πολιτικούς παράγοντες και στη συνέχεια, αν χρειαστεί, θα προχωρήσει και σε κινητοποιήσεις.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

25-09-2015 12:03grigoris

afise kai tpt forous pantou forous ston agroti forous forous xaxaxa plaka exoun. kai poio poli plaka exoun i diki mas pou tos efarmozoun ellinarers m paidia tou moxthou :P

Απάντηση

24-09-2015 21:11axilleas86

Αρε μαρες κουκουναρες. ρε πλακα μας κανετε..ποια Ευρωπαϊκή Επιτροπή κ ποια κομισιον ζηταει αυτα τα μετρα ??!! σκοτιστικε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το τσιπουρο και την τσικουδια. ΣΕΙΣ οι ιδιοι τα περνετε αυτα τα μετρα και κρυβεστε πισω απο μια κομισιον.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία