BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Έτοιμη ακόμη και για τον Άρη η γκουρού της οινικής εκπαίδευσης Caren Douglas

«Στους σπουδαστές θα πρέπει να δίνεται τόσο στέρεη βασική εκπαίδευση, όσο και τα μαθησιακά εργαλεία, που θα τους επιτρέψουν να πολλαπλασιάσουν τη γνώση και να χτίσουν σταδιοδρομίες», αναφέρει η Caren Douglas, υπεύθυνη της παγκόσμιας εκπαίδευσης του WSET, στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Wine Trails.

Έτοιμη ακόμη και για τον Άρη η γκουρού της οινικής εκπαίδευσης Caren Douglas

0
0
Ποια πιστεύετε πως θα είναι τα κυρίαρχα οινικά εκπαιδευτικά προφίλ, λόγω των νέων αναδυόμενων οινοπαραγωγικών χωρών, ως το 2030
Οι μεγαλύτερες και σημαντικότερες οινοπαραγωγικές χώρες, Ιταλία, Ισπανία Γαλλία, Η.Π.Α και Κίνα, διαθέτουν ικανοποιητικό αριθμό μαθητών που συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα του WSET, με ετήσια αύξηση ως και 30%. Οι αυξήσεις των σπουδαστών αναμένουμε να διατηρηθούν σε εξίσου σημαντικά επίπεδα την επόμενη 5ετία συμπεριλαμβανομένης και της Αυστραλίας. Αυτές οι αγορές περιγράφονται ως ώριμες, αλλά ακόμα κι αν γνωρίζουν τα ενδογενή κρασιά το WSET ξεκάθαρα τους προσφέρει μια διεθνη προοπτική στην εκπαίδευση
Κοιτάζοντας μπροστά προς το 2030, διακρίνονται αρκετές νέες σημαντικές αγορές. Το WSET ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια, εκπαιδευτικά προγράμματα, στη Ρουμανία  την Κροατία, τη Σλοβενία, τη Σερβία τη Βουλγαρία και προσφάτως στο Μαυροβούνιο και την Τσεχία. Όλες οι παραπάνω χώρες διαθέτουν διαφορετικές και ποικιλόμορφες οινοπαραγωγές και τους αντίστοιχους επαγγελματίες που επιθυμούν να επικοινωνήσουν επαρκώς τις όποιες διαφορετικότητές τους. Το να επικοινωνούν τη διαφορετικότητά τους με διεθνή οινική γλώσσα τους εγχώριους οινόφιλους είναι σημαντικό, ωστόσο το διεθνές κοινό είναι θεμελιώδες για όλους αυτούς, καθώς ανακαλύπτονται τόσο απο οινικούς τουρίστες όσο κι από αγοραστές από κάθε γωνιά του πλανήτη. Η απόκτηση οπτικής και προοπτικής εξαγωγών είναι ιδιαίτερα σημαντική για όλους τους παραγωγούς στα Βαλκάνια και τη Ν. Ευρώπη, καθώς τα κρασιά τους τιμώνται υψηλά. Η αποτελεσματική και ειλικρινής επικοινωνία των κρασιών αυτών γύρω από θέματα προέλευσης και ποιότητας είναι ζωτικής σημασίας, αρκεί να σκεφτεί κανείς πως πολλά από αυτά ακόμα και στα χέρια ταλαντούχων εξαγωγέων θα έχουν μία και μόνο ευκαιρία τοποθέτησης σε κάποια σημαντική αγορά
Θα επηρεάσει το Brexit την οινική εκπαίδευση εντός κι εκτός Η.Β και γιατί

Σε κάθε χώρα όπου υπάρχει δίψα για μάθηση και οι εταιρίες που εμπλέκονται στο κρασί επενδύουν σε αυτό, θα συνεχίσει να υπάρχει η αντίστοιχη άνθιση στην εκπαίδευση.  Υπάρχουν λίγες ώριμες οινικές αγορές στον πλανήτη. Ακόμα και στο Η.Β το οποίο διαθέτει οινική βιομηχανία-αγορά για περισσότερα από 200 χρόνια και βίωσε από τη δεκαετία του 1970 ως σήμερα, σημαντική αύξηση στην κατανάλωση, λιγότεροι από 0,5% των ανθρώπων που συγκροτούν τη βιομηχανία φιλοξενίας διαθέτουν οποιουδήποτε επιπέδου πιστοποιημένη οινική εκπαίδευση. Έτσι, καταλαβαίνει κανείς πως ακόμα υπάρχει ένας τεράστιος κόσμος που θα συναντήσει, ξεκινώντας από το άμεσο μέλλον, την οινική εκπαίδευση καθώς και οι αντίστοιχες προκλήσεις

Ποια/ες είναι οι αγαπημένες σας ελληνικές  ποικιλίες;
Κατά τη γνώμη μου σημαντικό κομμάτι  της απόλαυσης των Ελληνικών κρασιών βρίσκεται στο μεγάλο αριθμό διαφορετικών ενδογενών ποικιλιών. Πραγματικά απολαμβάνω τις δοκιμές κρασιών από ποικιλίες που δεν έχω ξαναδοκιμάσει. Συχνότερα από όλα τα άλλα δοκιμάζω και απολαμβάνω Ασύρτικο. Αγαπώ την υψηλή του οξύτητα, τη γευστική του πολυπλοκότητα όπου κυριαρχούν  το μήλο, το λεμόνι και το βερίκοκο πλαισιωμένα από  στοιχεία μεταλλικότητας
Συμμετέχει η οινική εκπαίδευση στον ορισμό του οινοπέδιου (terroir)

Οι σπουδαστές μας μαθαίνουν τόσο για τους φυσικούς παράγοντες στον αμπελώνα όσο και για τους ανθρώπινους παράγοντες , στον αμπελώνα και το οινοποιείο, που επιδρούν στο στυλ και την ποιότητα του κρασιού. Υπό αυτή την εκπαιδευτική οπτική, σαφέστατα αποκτούν την απαιτούμενη γνώση για να κατανοήσουν  τις γευστικές ποιοτικές παραμέτρους ενός κρασιού καθώς και τις όποιες γευστικές διαφορετικότητες μεταξύ διαφορετικών κρασιών.  

To WSET αποτελεί, σε παγκόσμιο επίπεδο, τον θεμελιώδη λίθο της οινικής εκπαίδευσης. Μέρα με τη μέρα όλο και περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως πλησιάζει η ώρα της ανθρώπινης διαστημικής μετανάστευσης. Είναι το WSET έτοιμο να πρωταγωνιστήσει και σε μια τέτοια πρόκληση;
Όπως συνέβη με κάθε νέα αγορά. Αν υπάρξει ζήτηση σαφέστατα και θα αναλάβουμε την πρόκληση.
Who is who

Η Karen Douglas DipWSET, είναι διευθύντρια διεθνών  σπουδών και εκπαίδευσης του WSET
Αρχικά εκπαιδεύτηκε και εργάστηκε ως chef. Σταδιακά την κέρδισε η Οινική και γαστρονομική εκπαίδευση. ∆ιδάσκει τα τελευταία 30 χρόνια. Για10 χρόνια, ως διευθύντρια εκπαίδευσης, ηγείτο του κεντρικού παραρτήματος στο Λονδίνο, διδάσκοντας σε όλα τα επίπεδα και επιβλέποντας το πρόγραµµα πιστοποίησης εκπαιδευτών. Τώρα ως διευθύντρια διεθνών σπουδών κι εκπαίδευσης είναι υπεύθυνη για την διαχείριση και εξέλιξη  των απαιτούμενων προσόντων των βαθµίδων του WSET, της διδακτέας ύλης και των εκπαιδευτικών υλικών, της εκπαίδευσης των εκπαιδευτών και των απαιτούμενων µμεταφράσεων


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία