BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Σε επιφυλακή οι Περιφέρειες λόγω xylella στη Μαδρίτη

Μετά τη ΔΑΟΚ Ρεθύμνης και η Δράμα δίνει οδηγίες για το βακτήριο στους ελαιοκαλλιεργητές.

Σε επιφυλακή οι Περιφέρειες λόγω xylella στη Μαδρίτη

2
0

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι Περιφερειακές ενότητες και οι υπηρεσίες ποιοτικού και φυτοϋγειονομικού ελέγχου της Ελλάδας με αφορμή την επέκταση του επιβλαβούς οργανισμού Xylella fastidiosa, ο οποίος διαπιστώθηκε σε ελαιώνα ηλικίας οχτώ ετών στην Περιφέρεια της Μαδρίτης.

Μετά τη ΔΑΟΚ Ρεθύμνης, η αντίστοιχη υπηρεσία της Δράμας ενημερώνει σχετικά τόσο τους επαγγελματίες που ασχολούνται με τις καλλιέργειες όσο και τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Ειδικότερα, η ΔΑΟΚ Π.Ε Δράμας εφιστά την  προσοχή σε επαγγελματίες που παράγουν προς φύτευση ή προμηθεύονται τα καλλιεργούμενα είδη: ελιά, αμυγδαλιά και λεβάντα οδοντωτή, καθώς και τα καλλωπιστικά είδη πικροδάφνη, πολύγαλα και καφεόδενδρο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα είδη αυτά έχουν επανειλημμένως προσβληθεί από τον συγκεκριμένο οργανισμό και αποτελούν μια εύκολη οδό εξάπλωσης της ασθένειας εντός της Ε.Ε.

Η Υπηρεσία υπενθυμίζει ακόμα την υποχρέωση των σχετιζόμενων επαγγελματιών να τηρούν αρχείο για κάθε παρτίδα που παραλαμβάνουν, όπως επίσης και για τον προμηθευτή, ανεξαρτήτως της περιοχής καταγωγής των φυτών στην Ε.Ε. Αρχείο ιχνηλασιμότητας είναι υποχρεωμένοι να τηρούν σε κάθε περίπτωση φυτώρια και ανθοκομικά κέντρα αλλά και οι διακινητές πολλαπλασιαστικού υλικού. Επιπλέον υπογραμμίζεται πως τα συγκεκριμένα φυτά προς φύτευση θα πρέπει να καλλιεργούνται μόνο σε τόπους που υπόκεινται σε ετήσια επίσημη επιθεώρηση, δειγματοληψία και δοκιμές προκειμένου να επιβεβαιωθεί η απουσία του επικίνδυνου οργανισμού.

Παράλληλα επισημάνεται η υποχρέωση τήρησης φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου για όλα τα ευπαθή φυτά τα οποία παράγονται και διακινούνται εντός των συνόρων της Ε.Ε. Όσον αφορά στην εισαγωγή ευπαθών φυτών από τρίτες χώρες, αυτά απαιτείται να συνοδεύονται κατά τν εισαγωγή τους από πιστοποιητικά φυτοϋγείας, ενώ για την περεταίρω διακίνησή τους εντός της Ε.Ε, αρκεί η συνοδεία φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου. Τα ανθοκομικά και Φυτωριακά Κέντρα της Π.Ε Δράμας, οφείλουν να ενημερώνουν την αρμόδια Υπηρεσία για κάθε παραλαβή φυτών προς φύτευση προελεύσεως άλλων χωρών.

Σε περίπτωση οποιασδήποτε ύποπτης εμφάνισης επιβλαβών οργανισμών ή συμπτωμάτων, υπογραμμίζεται πως αποτελεί υποχρέωση η άμεση γνωστοποίηση τους.

Σημειώνεται τέλος πως η μέχρι σήμερα γνωστή εξάπλωση του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Xylella fastidiosa πέραν του πρόσφατου κρούσματος στην Μαδρίτη, ήταν στην Ιταλία το 2013, Στην Κορσική και στις Μεσογειακές ακτές της Γαλλίας το 2015, σε θερμοκήπιο καλλωπιστικών στη Γερμανία το 2016, στις Βαλεαρίδες Νήσους της Ισπανίας και στην περιοχή Αλικάντε της ηπειρωτικής Ισπανίας το 2016 και 2017 αντίστοιχα. Το Xylella fastidiosa πρόκειται για ένα φυτοπαθογόνο βακτήριο που προσβάλει έναν μεγάλο αριθμό φυτών και το οποίο μεταδίδεται με τη βοήθεια εντόμων.

Βρείτε εδώ τα σχετικά έγγραφα της ΔΑΟΚ Δράμας

Επικαιροποίηση για την Xylella fastidiosa από τη ΔΑΟΚ Δράμας.pdf

Ενημερωτικό για την Xylella fastidiosa από τη ΔΑΟΚ Δράμας.pdf

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία