BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Εκτός δασμών ΗΠΑ ο εμπορικός τύπος της ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς

Ανησυχία στον ευρωπαϊκό κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Εµπορίου των ΗΠΑ την προηγούµενη εβδοµάδα να επιβάλει δασµούς που θα αγγίξουν το 34,75% στις ισπανικές επιτραπέζιες ελιές οι οποίες θα εισέρχονται στην αµερικανική αγορά.

Εκτός δασμών ΗΠΑ ο εμπορικός τύπος της ελληνικής  επιτραπέζιας ελιάς

2
0

 Τα µέτρα αντι-ντάµπινγκ θα τεθούν σε ισχύ από τις 24 Ιουλίου. Την ίδια στιγµή δηµιουργούνται εύλογες απορίες σχετικά µε την πορεία των ελληνικών επιτραπέζιων ελιών στην τεράστιας οικονοµικής σηµασίας για τον εγχώριο κλάδο αµερικανική αγορά. Κινδυνεύουν οι ελληνικές εξαγωγές από τη νέα κατάσταση που διαµορφώνει η «προστατευτικής» κοπής, σύµφωνα µε την Copa-Cogeca, απόφαση της κυβέρνησης Τραµπ ή µήπως δηµιουργούνται νέες ευκαιρίες για την αύξηση του µεριδίου της χώρας στην αγορά των ΗΠΑ;

Η απάντηση στα παραπάνω έγκειται σε µια ουσιαστική διαφορά ανάµεσα στα δυο προϊόντα, η οποία ευθύνεται αφενός για την αυξηµένη προσοχή της αµερικανικής βιοµηχανίας επιτραπέζιων ελιών που τράβηξαν οι ισπανικές, και αφετέρου για τις περιορισµένες δυνατότητες που ανοίγονται για τις ελληνικές. Η διαφορά αφορά στον τρόπο παρασκευής των προϊόντων αυτών. Όπως αναφέρει στην Agrenda ο πρόεδρος της ∆ιεπαγγελµατικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (∆ΟΕΠΕΛ) Γιώργος Ντούτσιας, «η ισπανική επιτραπέζια ελιά παράγει έναν εµπορικό τύπο, τον λεγόµενο καλιφορνέζικο».

Αυτός ο τύπος επιτραπέζιας ελιάς δεν ωριµάζει στο δέντρο, όπως συµβαίνει µε τις ελληνικές, αλλά αντιθέτως γίνεται επεξεργασία του καρπού µε αλκαλική σόδα, ενώ µαυρίζουν µε την διαδικασία της οξείδωσης, σύµφωνα µε τον κ. Ντούτσια, ο οποίος στη συνέχεια εξήγησε πως ο συγκεκριµένος εµπορικός τύπος ξεκίνησε στην Καλιφόρνια, όµως στην Ισπανία παράγεται σε µεγάλες ποσότητες και σε τιµές που δεν µπορούν να πιάσουν στην Καλιφόρνια. «Η βιοµηχανία του κλάδου στην Ισπανία παράγει πάνω από 250.000 τόνους, µπορεί και 300.000» συµπλήρωσε ο πρόεδρος της ∆ΟΕΠΕΛ, ενώ τόνισε «για τον λόγο αυτό και εν µέσω του εµπορικού πολέµου, ο πρόεδρος Τραµπ προσπαθεί να βάλει δασµούς σε προϊόντα που παράγει η Αµερική και θεωρεί ότι εδώ επιδοτούνται, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει, απλά υπάρχει µεγάλη παραγωγικότητα».

Κανένα θέµα για τους ελληνικούς εµπορικούς τύπους, προς το παρόν, όµως οι ευκαιρίες είναι περιορισµένες

Σε ό,τι αφορά την ελληνική παραγωγή και τις εξαγωγές, ο κ. Ντούτσιας ανέφερε πως «οι δικοί µας φυσικοί εµπορικοί τύποι δεν παράγονται εκεί πέρα, µε εξαίρεση ίσως λίγες πράσινες ελιές» ωστόσο σηµείωσε πως «όταν έρχονται τέτοιες ανακατωσούρες, περιµένεις ότι µπορεί να σου έρθει και σένα από εκεί που δεν το περιµένεις. Το θέµα είναι ότι από τη στιγµή που ξεκινά ένας εµπορικός πόλεµος, όλοι οι κλάδοι βρίσκονται σε ανασφάλεια».  «Προς στιγµήν δεν έχει προκύψει κάποιο αντίστοιχο θέµα για τους ελληνικούς εµπορικούς τύπους» ανέφερε ο κ. Ντούτσιας, ωστόσο εξήγησε πως τα περιθώρια αύξησης του µεριδίου των ελληνικών επιτραπέζιων ελιών είναι περιορισµένα, δεδοµένου ότι οι ελληνικές ελιές είναι πιο ακριβές, ενώ η παραγωγή σαφώς µικρότερη. Πάντως, σύµφωνα µε τις Copa-Cogeca, ο ισπανικές εξαγωγές µειώθηκαν κατά 42,4% µέχρι τώρα, ενώ το κενό τους δεν καλύφθηκε από την αµερικάνικη παραγωγή.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία