BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Ιδέες και προβληματισμοί για την παραγωγή ελαιολάδου από την ΟΠ Νηλέας

Δημόσια συζήτηση για τις ομάδες και οργανώσεις παραγωγών ελαιολάδου διοργανώνει στις 9 Αυγούστου η Ομάδα Παραγωγών Ελαιολάδου ΝΗΛΕΑΣ, στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων ΝΕΣΤΟΡΕΙΑ 2018.

Ιδέες και προβληματισμοί για την παραγωγή ελαιολάδου από την ΟΠ Νηλέας

8
0

Η αναγκαιότητα της οργάνωσης των παραγωγών σε συνεταιρισμούς και ομάδες θα είναι το βασικό θέμα της συζήτησης, ενώ μέσα από αυτήν θα αναδειχθούν σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΝΗΛΕΑ τα προβλήματα και οι προοπτικές στην ελληνική πραγματικότητα της οργάνωσης της παραγωγής ελαιολάδου, η οποία «θεωρείται αναγκαία συνθήκη για τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητά της».

Όπως υποστηρίζει ο ΝΗΛΕΑΣ, οι επιδόσεις της χώρας στον συνεργατισμό είναι εξαιρετικά χαμηλές, γεγονός που αποτελεί ένα μεγάλο εμπόδιο για τον εκσυγχρονισμό της ελαιοκαλλιέργειας αλλά και της γεωργίας γενικότερα. Όταν πριν από 17 χρόνια ιδρύθηκε η Ομάδα Παραγωγών Ελαιολάδου ΝΗΛΕΑΣ, ο ποιο σημαντικός στόχος της, ο οποίος δεν επιτεύχθηκε σύμφωνα με την ανακοίνωση, ήταν να αγκαλιαστεί ο ΝΗΛΕΑΣ από πολλούς παραγωγούς και να ανανεώνεται συνεχώς. «Ο ΝΗΛΕΑΣ ιδρύθηκε πριν 17 χρόνια ως πρότυπο οργάνωσης παραγωγών και έχει διαγράψει μια σημαντική διαδρομή στον αιώνα που διανύουμε. Όλα αυτά τα χρόνια, μέσα από τις δυσκολίες και πολλές φορές τα αδιέξοδα που αντιμετωπίσαμε, στην  προσπάθεια αναζήτησης και επίτευξης στόχων, μας πρόσφεραν πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες. Ο ποιο σημαντικός στόχος μας όμως , να αγκαλιαστεί ο ΝΗΛΕΑΣ από πολλούς παραγωγούς και να ανανεώνεται συνεχώς δεν επιτεύχθηκε. Αναμφισβήτητα έχουμε εντοπίσει και τις δικές μας ευθύνες, αλλά όπως έχει διδάξει η ιστορία μας και η πραγματικότητα, η συνεργασία στη χώρα μας δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Παρόλα αυτά, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι ο ΝΗΛΕΑΣ είναι ένας αναξιοποίητος τοπικός θησαυρός, που η συνέχιση της δραστηριότητάς με νέα πρόσωπα και νέα δυναμική, θα είχε πολλά να προσφέρει στο συνεργατισμό και στην τοπική μας κοινωνία και οικονομία», συνεχίζει η ανακοίνωση, καλώντας τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στην δημόσια συζήτηση που γίνεται με αφορμή τους παραπάνω προβληματισμούς.

Στην συζήτηση, «εκλεκτός προσκεκλημένος» θα είναι ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Κυπαρισσίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, ο οποίος σύμφωνα με την οργάνωση έχει παίξει έναν ιδιαίτερο ρόλο στην ίδρυση και στην μετέπειτα πορεία του ΝΗΛΕΑ, «αφού όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2001 από μια ημερίδα για την ολοκληρωμένη διαχείριση στην οποία ήταν ένθερμος εισηγητής και συνδιοργανωτής». Στην εκδήλωση θα τιμηθεί η μνήμη του Γιώργου Μιχαλόπουλου, γεωπόνου και συμβούλου του ΝΗΛΕΑ, ο οποίος «έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στις 3 Φεβρουαρίου 2018 αφήνοντας πίσω του ένα σημαντικό έργο αλλά και ένα μεγάλο και δυσαναπλήρωτο  κενό», όπως τονίζεται στην ανακοίνωση.

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση, επισημαίνει πως «Δεν θέλουμε να πούμε στους νέους αγρότες τι πρέπει να κάνουν αλλά πρωτίστως να ακούσουμε τους δικούς τους προβληματισμούς και τις δικές τους αγωνίες. Στη συνέχεια οι δικές μας γνώσεις και εμπειρίες θα είναι στη διάθεση όσων αντιλαμβάνονται ότι ο δρόμος της συνεργασίας είναι ο δύσκολος ίσως, αλλά είναι και μονόδρομος».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία