BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Πεντακάθαρα βρίσκει η Greenpeace τα ελληνικά σταφύλια

Ασυναγώνιστα είναι τα ελληνικά επιτραπέζια σταφύλια στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων, όπως αποδεικνύεται σε πρόσφατη μελέτη που πραγματοποίησε η Greenpeace στις μεγαλύτερες γερμανικές αλυσίδες τροφίμων.

Άσπρο σταφύλι Torrontes κερδίζει τους βρετανούς

13
0

Από τη μελέτη αυτή αναδείχθηκε το σπουδαίο συγκριτικό πλεονέκτημα των χαμηλών υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών ουσιών για το ελληνικό προϊόν, σε σύγκριση με τους κυριότερους ανταγωνιστές μας στη γερμανική αγορά.

Για την έρευνα ελήφθησαν 40 δείγματα επιτραπέζιων σταφυλιών, εκ των οποίων τα 34 προέρχονταν από αμπελώνες συμβατικής καλλιέργειας και τα 6 από βιολογικούς. Η περιεκτικότητα σε υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων στα επιτραπέζια σταφύλια ανά χώρα απέδειξε την ανωτερότητα των ελληνικών προϊόντων. Με συγκέντρωση στα 0,07 mg ανά κιλό, τα ελληνικά σταφύλια ήταν με διαφορά τα προϊόντα με τα χαμηλότερα υπολείμματα, αφού στα σταφύλια των ανταγωνιστών μας καταγράφηκαν συγκεντρώσεις ακόμα και πάνω από δέκα φορές υψηλότερες.

Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις βρέθηκαν στα τουρκικά σταφύλια, τα οποία κατά μέσο όρο έφτασαν τα 0,87 mg ανά κιλό. Υψηλές τιμές έδωσαν επίσης τα αιγυπτιακά σταφύλια με 0,58 mg ανά κιλό, ενώ ακολουθούν τα ιταλικά με 0,24 mg ανά κιλό και τα ισπανικά με 0,20 mg ανά κιλό. Οι χαμηλότερες τιμές με διαφορά από τα υπόλοιπα σημειώθηκαν στα ελληνικά σταφύλια, απόδειξη της ανωτερότητας του ελληνικού προϊόντος.

Όσον αφορά το αριθμό των δραστικών ουσιών που βρέθηκαν στα δείγματα, και σε αυτή τη μέτρηση αναδείχτηκαν τα ελληνικά σταφύλια, αφού κατά μέσο όρο χρησιμοποιήθηκαν 2,3 διαφορετικά σκευάσματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε ένα δείγμα με προέλευση την Τουρκία, εντοπίστηκαν 11 διαφορετικές δραστικές ουσίες, ενώ κατά μέσο όρο περιείχαν 7 διαφορετικές δραστικές ουσίες. Στα σταφύλια από τις υπόλοιπες χώρες προέλευσης, όπως η Αίγυπτος, η Ιταλία και η Ισπανία, ο μέσος όρος σκευασμάτων είναι επίσης υψηλότερος από τον ελληνικό και βρίσκεται μεταξύ 3-4 σκευασμάτων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία