BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Πέρασε η ευλογιά και στη Χαλκιδική, συναγερμός στις κτηνιατρικές αρχές

Συναγερμό έχει σημάνει στην αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής το κρούσμα ευλογιάς που επιβεβαιώθηκε τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου σε μεγάλη εκτροφή αιγοπροβάτων στο Δημοτικό Διαμέρισμα Λακκώματος του Δήμου Ν. Προποντίδας, δημιουργώντας μια ακόμη εστία της νόσου, μετά τον Έβρο και πρόσφατα την Καβάλα.

Άγνωστο πότε θα πληρωθεί ο ΦΠΑ του 2012

2
1

Πρόκειται για την πρώτη προσβολή στο νομό για φέτος και όπως τόνισε στο Agronews ο προϊστάμενος της τοπικής κτηνιατρικής υπηρεσίας Σπήλιος Γεωργιάδης, αφορά μια εκμετάλλευση με συνολικά 950 αιγοπρόβατα, από τα περίπου 1.600 ζώα που εκτρέφονται στην περιοχή του Λακκώματος. Το προσβεβλημένο κοπάδι πρόκειται να οδηγηθεί σε σφαγή την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου, ενώ στην περιοχή επιβλήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αποφυγής μετάδοσης της νόσου.

Πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στην περιοχή το τελευταίο 24ωρο μετά την επιβεβαίωση του κρούσματος και μένει να αποδειχθεί ότι έχουν βάση, τονίζουν ότι η επανάκαμψη της ευλογιάς στη Χαλκιδική σημειώθηκε από την κατανάλωση ζωοτροφών, που αγοράστηκαν από τον Έβρο, όπου από τα μέσα Ιουλίου έως και το τέλος Σεπτεμβρίου η νόσος έχει δείξει τα δόντια της, έχοντας «θερίσει» πάνω από 22.000 πρόβατα.

Η ανησυχία τόσο στις τοπικές υπηρεσίες, όσο και στους κτηνοτρόφους της Χαλκιδικής είναι πλέον έκδηλη, δεδομένου ότι ο νομός σε ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού του είναι εξαρτημένος από την κτηνοτροφία, κυρίως στα δημοτικά διαμερίσματα της Γαλάτιστας, τη Συκιά και την Τρίγλια. Γενικά στη Χαλκιδική όπως μας πληροφορεί ο κ. Γεωργιάδης αυτή τη στιγμή το ζωικό κεφάλαιο των αιγοπροβάτων αριθμεί πάνω από 250.000 ζώα και εκτός από την ευλογιά, οι κτηνοτρόφοι έχουν, επιπλέον, να αντιμετωπίσουν εκτεταμένα κρούσματα και καταρροϊκού πυρετού.

Η γειτνίαση με το νομό Θεσσαλονίκης εξάλλου απασχολεί επίσης τις υπηρεσίες, στη λογική  να αποφευχθεί τυχόν μετάδοση της νόσου και στις τοπικές εκτροφές. Να θυμίσουμε ακόμη πως εκτός από την περιοχή του νομού  Έβρου, την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκε ένα κρούσμα και στη Μουσθένη της Καβάλας, σε εκμετάλλευση 600 αιγοπροβάτων.

Σε ανακοίνωσή της, εν τω μεταξύ, η διεύθυνση αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής της Π.Ε. Χαλκιδικής επιβεβαιώνει την ύπαρξη του κρούσματος στο Λάκκωμα κι επισημαίνει ότι:

«Η ευλογιά των αιγοπροβάτων ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ στον άνθρωπο (ούτε με επαφή με μολυσμένα ζώα, ούτε με κατανάλωση κρέατος, γάλακτος κλπ.) ή σε άλλα είδη ζώων.

Η νόσος οφείλεται σε ιό. Κλινική νόσος παρουσιάζεται μόνο στα πρόβατα (ωστόσο και οι αίγες θα πρέπει να θεωρούνται ευαίσθητες εφόσον θεωρητικά ο ιός της ευλογιάς του   προβάτου μπορεί να προσβάλλει και αυτές).

Τα προσβεβλημένα ζώα κατά κανόνα παρουσιάζουν κατήφεια, ανορεξία και υπερθερμία,   τουλάχιστο στα αρχικά στάδια της νόσου.

Οι αλλοιώσεις είναι τυπικές της νόσου, παρατηρούνται κυρίως ερυθρές βλατίδες (ενώ κηλίδες σπάνια γίνονται αντιληπτές) οι οποίες μετά από 6-7 ημέρες καλύπτονται από εφελκίδες (κρούστες) μαύρου χρώματος (παλιές αλλοιώσεις). Η απόπτωση των εφελκίδων αφήνει ερυθρό έλκος στο δέρμα.

Συνήθως οι βλατίδες παρουσιάζονται σαν ερυθρωπά επάρματα του δέρματος, διαμέτρου 1-1,5 εκ., περιγεγραμμένα, μεγέθους ρεβιθιού, ψηλαφητά κάτω από το δέρμα. Οι αλλοιώσεις μπορούν να έχουν και μορφή πραγματικών οζιδίων (στρογγυλεμένα, προεξέχοντα, τέτοια συνήθως εντοπίζονται στα αυτιά, γύρω από τα μάτια και εν γένει στην κεφαλή).

Οι αλλοιώσεις αυτές εν συνεχεία εξελκώνονται για να καταλήξουν σε ουλές, εφόσον τα ζώα επιβιώσουν.

Οι αλλοιώσεις μπορούν να εντοπίζονται σε όλο το σώμα, είναι όμως εμφανέστερες στα άτριχα μέρη όπως πρόσωπο, κοιλιά, κεφαλή, μασχάλες, μαστό, γεννητικά όργανα και περίνεο (το δέρμα γύρω από τα γεννητικά όργανα) καθώς και στο εσωτερικό της ουράς (ειδικά στο εσωτερικό της ουράς οι αλλοιώσεις θεωρούνται από τις χαρακτηριστικότερες της ευλογιάς).

Επιπλέον μπορεί να παρατηρηθεί οίδημα – υπεραιμία και συναφείς αλλοιώσεις στα χείλη και τα βλέφαρα. Συχνή είναι και η εμφάνιση ρινικού και οφθαλμικού εκκρίματος ενώ συχνά προσβάλλονται και οι πνεύμονες των ζώων (δύσπνοια). Η νόσος εξαπλώνεται γρήγορα μέσα στην εκτροφή αμέσως μετά από την εμφάνιση τυπικών δερματικών αλλοιώσεων.

Η Υπηρεσία μας ενημερώνει τους αιγοπροβατοτρόφους της περιοχής για τα μέτρα στα οποία προχωρά, προκειμένου να θωρακίσει τις εκμεταλλεύσεις με αιγοπρόβατα από την απειλή της ευλογιάς, που φαίνεται να έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, αυτή την περίοδο, σε όλη σχεδόν τη χώρα.  

Απαραίτητο είναι όλοι οι κτηνοτρόφοι να πάρουν άμεσα προληπτικά μέτρα για την προστασία της εκμετάλλευσης από τη μόλυνση ως εξής:

1. Περιορίζουμε τον αριθμό των επισκεπτών στην εκμετάλλευση μας στον απολύτως απαραίτητο.

2. Φτιάχνουμε από ένα λουτρό απολύμανσης σε κάθε είσοδο-έξοδο τόσο της εκμετάλλευσης, όσο και κάθε χώρου ενσταυλισμού μέσα στην εκμετάλλευση και χρησιμοποιούμε κάποιο από τα εγκεκριμένα απολυμαντικά για το σκοπό αυτό.

3. Χρησιμοποιούμε κάποιο από τα εγκεκριμένα απολυμαντικά για την απολύμανση των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων των εγκαταστάσεων.

4. Αποφεύγουμε τις μετακινήσεις των ζώων.

5. Δεν επιτρέπουμε σε οχήματα και ειδικά αυτά που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ζώων να εισέρχονται στην εκμετάλλευσή μας.

6. Οι ζωοτροφές φροντίζουμε να ξεφορτώνονται είτε στην είσοδο της εκμετάλλευσης είτε σε χώρο μακριά από τις εγκαταστάσεις ενσταυλισμού.

7. Αναβάλλουμε την αγορά ζώων που πιθανόν έχουν προγραμματιστεί.

8. Οποιαδήποτε μετακινήσεων ζώων από την εκμετάλλευσή μας συνοδεύεται από την Άδεια Διακίνησης.

9. Ενημερώνουμε αμέσως τις Κτηνιατρικές αρχές για την εμφάνιση ύποπτων κλινικών συμπτωμάτων σε ζώα εκμετάλλευσή μας.

10. Δεν επισκεπτόμαστε άλλες εκμεταλλεύσεις.

 Ζώνη προστασίας

Μέτρα που εφαρμόζονται στη ζώνη προστασίας, ακτίνας τουλάχιστον τριών (3) χιλιομέτρων γύρω από τη μολυσμένη εκμετάλλευση:

1. Απαγόρευση της κυκλοφορίας και της μεταφοράς των αιγοπροβάτων στους δημόσιους ή ιδιωτικούς δρόμους, εξαιρουμένων των οδών εξυπηρέτησης των εκμεταλλεύσεων.

2. Περιορισμός των αιγοπροβάτων στην εκμετάλλευση που βρίσκονται, εκτός αν πρόκειται να μεταφερθούν, υπό τον επίσημο κτηνιατρικό έλεγχο, απευθείας σε σφαγείο για επείγουσα σφαγή, που βρίσκεται στην ίδια ζώνη ή ελλείψει αυτού σε σφαγείο στην ζώνη επιτήρησης.

3. Τα μέτρα που εφαρμόζονται στη ζώνη προστασίας, διατηρούνται τουλάχιστον για 21 ημέρες μετά τη θανάτωση όλων των μολυσμένων εκμεταλλεύσεων και την ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού και απολύμανσης σε αυτές.

4. Μετά τη λήξη της ανωτέρω αναφερόμενης περιόδου, εφαρμόζονται και στη ζώνη προστασίας τα μέτρα που εφαρμόζονται στη ζώνη επιτήρησης.

 Στη ζώνη επιτήρησης

Μέτρα που εφαρμόζονται στη ζώνη επιτήρησης, ακτίνας τουλάχιστον δέκα (10) χιλιομέτρων γύρω απ’ τη μολυσμένη εκμετάλλευση:

• Απαγόρευση της κυκλοφορίας αιγοπροβάτων στους δημόσιους δρόμους, εκτός αν αυτά οδηγούνται σε βοσκοτόπους ή σε κτίρια ενσταυλισμού τους

• Επιτρέπεται η μεταφορά αιγοπροβάτων εντός της ζώνης επιτήρησης, μόνο μετά από άδεια της διεύθυνσης κτηνιατρικής.

• Περιορισμός των αιγοπροβάτων εντός της ζώνης επιτήρησης για τουλάχιστον 21 ημέρες από την εκδήλωση της πιο πρόσφατης εστίας αυτής. Εν συνεχεία τα ζώα δύνανται να εγκαταλείπουν την εν λόγω ζώνη προκειμένου να μεταφερθούν απευθείας, υπό επίσημο κτηνιατρικό έλεγχο, σε σφαγείο προς άμεση σφαγή.

• Τα μέτρα που εφαρμόζονται στη ζώνη επιτήρησης, διατηρούνται για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 21 ημερών μετά από τη θανάτωση όλων των ζώων της μολυσμένης εκμετάλλευσης και τη διεξαγωγή των εργασιών καθαρισμού και απολύμανσης σε αυτές.

«Ύποπτες» εκμεταλλεύσεις

Κατά την επίσκεψη σε εκμεταλλεύσιμη ύποπτη ή μολυσμένη ή σε εκμετάλλευση που βρίσκεται στη ζώνη προστασίας / επιτήρησης, πρέπει να λαμβάνονται τα παρακάτω μέτρα:

• Τα αυτοκίνητα των επισκεπτών δεν πρέπει να εισέρχονται στην εκμετάλλευση, αλλά να παραμένουν στο δημόσιο δρόμο

• Τα λάστιχα των αυτοκινήτων πρέπει να είναι καλυμμένα με πλαστικά μιας χρήσης και πάνω στα αυτοκίνητα να τοποθετούνται πλαστικές καλύπτρες μίας χρήσης.

• Κατά την είσοδο στην εκμετάλλευση, τα υποδήματα των επισκεπτών απολυμαίνονται στο ειδικό λουτρό απολύμανσης.

• Τα χέρια πλένονται σχολαστικά με αντισηπτικό σαπούνι και φοριούνται γάντια μιας χρήσης.

• Η απολύμανση των υποδημάτων και η αλλαγή γαντιών γίνεται μετά την έξοδο από κάθε χώρο ενσταυλισμού της μονάδας και πριν την είσοδο στον επόμενο.

• Κατά την έξοδο από την εκμετάλλευση τα υποδήματα των επισκεπτών απολυμαίνονται και πάλι στο ειδικό λουτρό απολύμανσης, η πλαστική καλύπτρα του αυτοκινήτου και τα πλαστικά καλύμματα για τις ρόδες αφαιρούνται, ρίχνονται σε μεγάλη πλαστική σακούλα σκουπιδιών, κλείνονται και αφήνονται στο χώρο της εκμετάλλευσης».

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

08-10-2014 09:27stefanos

giati ta fortonete ola ston evro apo edo exoun na figoun xorta apo arxes iouliou ke mas xreonete krousma evlogias sti xalkidiki simera gia psaxte ligo kalitera !giati to psari vromai apo to kefali!!!! Mas exoun vali tin paragogi midikis se karantina xoris na mas apozimionoun exoume katastrafi!!! oi ekmetalwfsis mas ine xorafia paragogis ke den exoun kamia sxesi oute epafi me kopadia den voskoun zoa mesa ! Ke mesa sto nomo pou diakinounte se egklista kopadia den exoume provlima alou na psaxoun pios metadidi tin evlogia !!! Ke afti den exoun apagorefsi to kinigi pou oi kinigoi pane me ta skilia tous apo nomo se nomo apo stavlo se stavlo ke se ola ta voskotopia !! Elpizo na sas edosa mia ikona to thema ine poli megalo ke atwlioto !

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία