BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Από Μάρτη τα εμβόλια για τον καταρροϊκό πυρετό

Την έλλειψη ευρωπαϊκών κονδυλίων για την προμήθεια εμβολίων επικαλείται ο Κουκουλόπουλος.

Εμβολιασμός για μελιταίο πυρετό στην Ήπειρο από 1η Φλεβάρη

0
0

Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια για την προμήθεια εμβολίων για τον καταρροϊκό παραδέχεται ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος, μεταθέτοντας όποια σχετική πρωτοβουλία για εμβολιασμό από το Μάρτιο του 2015.

Όπως αναφέρει σε απάντηση του προς τον βουλευτή Λάρισας της ΝΔ Μάξιμο Χαρακόπουλο, «στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2014 δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια για τη συγχρηματοδότηση κατά 75% από πλευράς τους, ούτε η αναγκαία ποσότητα εμβολίων για όλες τις Βαλκανικές χώρες που ενδημεί η νόσος». Σύμφωνα με τον κ. Κουκουλόπουλο «ήδη αναπτύχθηκε σε σημαντικό βαθμό ανοσία στον καταρροϊκό στα αιγοπρόβατα που είχαν προσβληθεί από τη νόσο», όπως προκύπτει από αποτελέσματα δειγματοληπτικών ελέγχων.

«Όποια  πρωτοβουλία για εμβολιασμό μετατίθεται για τον προσεχή Μάρτιο όπου θα προβλεφθούν τα κονδύλια» σημειώνει ο Αναπληρωτής Υπουργός προς τον κ. Χαρακόπουλο ο οποίος τονίζει την ανάγκη επίσπευσης τόσο του εμβολιασμού των ζώων όσο και της αποζημίωσης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν από τον καταρροϊκό πυρετό.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής αναφέρει ότι «για την κάλυψη των πληρωμών αποζημίωσης των ζωονόσων, μεταξύ των οποίων η ευλογιά και ο καταρροϊκός των αιγοπροβάτων, έχει ήδη κατανεμηθεί το ποσό των 11.499.978 ευρώ και σημαντικά ποσά πληρωμών έχουν γίνει ήδη στους κτηνοτρόφους των οποίων το ζωικό κεφάλαιο έχει πληγεί από τις νόσους αυτές. Σημειώνεται ότι ακολουθεί νέα κατανομή ύψους 4,5 εκ. ευρώ για τον ίδιο σκοπό». Υπενθυμίζεται ακόμη ότι «οι απώλειες των αιγοπροβάτων από καταρροϊκό δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ».

Τέλος, ο ΕΛΟΓΑΚ έχει λάβει «αναλυτικές οδηγίες για τη στενή παρακολούθηση της παραγωγής γάλακτος και κρέατος ανά αιγοπροβατοτροφική μονάδα, ώστε να υπάρξουν ακριβή στοιχεία της επίδρασης του καταρροϊκού πυρετού στη νέα παραγωγική περίοδο που αρχίζει τον Νοέμβριο του 2014 και λήγει στο τέλος της Άνοιξης του 2015. Τα στοιχεία αυτά θα δώσουν και την πραγματική επίδραση στην παραγωγή από τη νόσο, την ενδεχόμενη ζημιά και τα μέτρα που τυχόν πρέπει να ληφθούν». Πρέπει να σημειωθεί ότι «η ασθένεια δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και έτσι επιτρέπεται η διακίνηση και κατανάλωση του κρέατος, του γάλακτος και, γενικότερα, των ζωικών προϊόντων που είναι ασφαλή για κατανάλωση».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία