BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Ρύθμιση κόλαφος στο γιαούρτι σκοτώνει την αγελαδοτροφία

Να βγουν μια κι έξω από την παραγωγή κινδυνεύουν χιλιάδες αγελαδοτροφικές μονάδες, που πέραν του τσουχτερού κόστους παραγωγής, της έλλειψης ρευστότητας, των καθυστερήσεων στις αποπληρωμές εκ μέρους των γαλατάδων που έχουν ν' αντιμετωπίσουν, φαίνεται ότι χάνουν οριστικά το πλεονέκτημα που διαθέτουν ως σήμερα, να χρησιμοποιείται δηλαδή αποκλειστικά το γάλα τους για την παρασκευή ελληνικού γιαουρτιού.

Ρύθμιση κόλαφος στο γιαούρτι σκοτώνει την αγελαδοτροφία

18
0

Το δρόμο για την επερχόμενη, ανεπανόρθωτη βλάβη στον κλάδο της αγελαδοτροφίας, για την οποία έγραψε πρώτη η Agrenda του Σαββάτου 2 Απριλίου, στο θέμα με τίτλο Μετά την ντόπια αγελάδα κινδυνεύει το ελληνικό γιαούρτι, στρώνουν σχετικές προβλέψεις του νέου Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (και συγκεκριμένα του παλαιού άρθρου 82), η νέα διατύπωση του οποίου αφήνει περιθώριο στον καθέναν να προωθεί γιαούρτι στην αγορά, που δεν περιέχει νωπό γάλα, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για φθηνές εισαγωγές αμφιβόλου ποιότητας γάλακτος.

Όπως τόνισαν οι αγελαδοτρόφοι της Ένωσης Φυλής Χολστάιν σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, «όλα γίνονται με σκοπό το βραχυπρόθεσμο κέρδος της εγχώριας βιομηχανίας, οι εκπρόσωποι της οποίας προσδοκούν σε εφήμερα κέρδη, παραβλέποντας τον κίνδυνο, να παραδοθεί ένα ακόμη δυναμικό προϊόν (μετά και τη Φέτα) σε ξένα συμφέροντα».

Οι ίδιοι επεσήαμαν ότι: «Με οικονομική ασφυξία απειλείται ο κλάδος της ελληνικής γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας αλλά οι παραγωγοί επιμένουν πως θα υπάρξει τρόπος να φτάσει ελληνικό φρέσκο γάλα στην αγορά. Ζητούν να έρθει το ελληνικό σήμα για το γάλα, που έχει εξαιρετική ποιότητα και να ενημερώνεται ο καταναλωτής για την προέλευση της πρώτης ύλης των γαλακτοκομικών προϊόντων αλλά και να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση ο Κώδικας Τροφίμων και Ποτών, σε ό, τι αφορά το θέμα του γιαουρτιού».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Τάκης Πεβερέτος,  ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Γιώργος Κεφαλάς κι ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας Θανάσης Βασιλέκας κι αντιπρόεδρος του ΣΕΚ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, περιέγραψαν με μελανά χρώματα το τοπίο, που επικρατεί στην ελληνική αγελαδοτροφία.

Ειδικότερα, τόνισαν πως δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο του αγελαδινού γάλακτος  με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος κατάρρευσης της αγοράς στο ελληνικό φρέσκο γάλα. Μέσα στα χρόνια της κρίσης οι  Έλληνες αγελαδοτρόφοι έχουν βιώσει: Οικονομική ασφυξία λόγω αύξησης του κόστους παραγωγής (διπλασιασμό στις τιμές των ζωοτροφών και στο κόστος ενέργειας, ΕΝΦΙΑ κ.ά.), μακρά περίοδο αποπληρωμής από τις γαλακτοβιομηχανίες, λουκέτο στην ΑΓΝΟ, κρούσματα οζώδους δερματίτιδας ειδικά στον Έβρο, με πενιχρές  αποζημιώσεις.

Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, λόγω της κρίσης, επιτείνεται εξαιτίας της κατάργησης των ποσοστώσεων στην ΕΕ , που οδηγεί σε σφοδρές αναταράξεις στον τομέα του γάλακτος. Ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες ζητούν επιτακτικά δραματική μείωση της τιμής  για το 30% της παραγωγής γάλακτος , που παραδίδουν οι παραγωγοί (27/28 λεπτά) , με το αιτιολογικό ότι το συγκεκριμένο γάλα θα πάει για τυροκόμηση.  Δυσμενής εξέλιξη είναι και το γεγονός πως η ΦΑΓΕ  απομακρύνεται από τη χώρα μας μετά τη λήξη των συμβολαίων με Έλληνες αγελαδοτρόφους δημιουργώντας περαιτέρω προβλήματα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονική περίοδο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ένωσης: «Ανεπανόρθωτη βλάβη στον κλάδο όμως αναμένεται να προκαλέσει πλέον και το νέο άρθρο του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (παλαιό άρθρο 82). Αφήνει περιθώριο στον καθέναν να προωθεί γιαούρτι στην αγορά, που δεν περιέχει ελληνικό αγελαδινό γάλα. Κι αυτό συμβαίνει ενώ ακόμη και δικαστήριο της Μ. Βρετανίας έχει αναγνωρίσει μετά από προσφυγή της ΦΑΓΕ, το δικαίωμα να λέγεται greek yogurt, εφ΄ όσον παράγεται από ελληνική πρώτη ύλη. Μάλιστα η αξία εξαγωγών το 2015 απ΄ το γιαούρτι ξεπέρασε τα 140 εκατομμύρια ευρώ».

Σημειωτέον ότι έλληνες κτηνοτρόφοι είχαν μέχρι σήμερα αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Αποστόλου και τον αναπληρωτή υπουργό,  Μάρκο Μπόλαρη, χωρίς ωστόσο να δοθεί λύση. Αντιπροσωπεία του κλάδου ενημέρωσε αρμοδίως χθες και σήμερα βουλευτές και εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων για το θέμα της ελληνικής αγελαδοτροφίας. Συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη,  τον τομεάρχη Αγροτικού Γιώργο Κασαπίδη, τον  πρόεδρο της ΛΑΕ, Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον εκπρόσωπο Αγροτικού Τομέα Τάσο Κανταρά μ΄ επικεφαλής τους Τάκη Πεβερέτο και Θανάση Βασιλέκα. Ενημέρωση υπήρξε και προς τον τομεάρχη Αγροτικού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης , Μιχάλη Τζελέπη, τον τομεάρχη Αγροτικού των ΑΝΕΛ, Γιώργο Λαζαρίδη και τον τομεάρχη Αγροτικού της Ένωσης Κεντρώων, Τάσο Μεγαλομύστακα. Άλλη αντιπροσωπεία τους επισκέφθηκε το Ποτάμι με την Κωνσταντίνα Μάρκου και τον Ηλία Κασιδιάρη στη Χρυσή Αυγή.

Απάντηση Αποστόλου

Ως συνήθως στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο 3 της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ρίχνει την ευθύνη για τη ρύθμιση – κόλαφο για τον κλάδο της αγελαδοτροφίας, σχετική με τις πρώτες ύλες παρασκευής γιαουρτιού, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα επισημαίνει με σχετική ανακοίνωση - απάντηση στα δημοσιεύματα , πως «η τροποποίηση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών όσον αφορά στο εμπορικό πρότυπο για το γιαούρτι ήταν υποχρέωση στο πλαίσιο των μνημονίων από το 2013 με βάση τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ και υλοποιήθηκε ως προαπαιτούμενο στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της χώρας μας με τους δανειστές της». 

Ταυτόχρονα, διευκρινίζει πως το παραδοσιακό γιαούρτι με την πέτσα θα παράγεται αποκλειστικά από νωπό ή παστεριωμένο γάλα που δεν έχει υποστεί τροποποίηση της φυσικής του σύνθεσης.

Στοιχεία για την Ένωση

Αξίζει να σημειωθεί πως η  Ένωση Φυλής Χολστάϊν Ελλάδας (Holstein Association of Hellas) είναι η πρώτη και μοναδική στη χώρα μας οργάνωση πανελλήνιας εμβέλειας που έχει ως βασικό στόχο τη γενετική βελτίωση της γαλακτοπαραγωγικής φυλής αγελάδων Χολστάϊν και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των κτηνοτροφικών μονάδων εκτροφής της. Ιδρύθηκε το 2002 κι έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη. Είναι οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με μέλη φυσικά και νομικά πρόσωπα, που έχουν σκοπό την τήρηση του γενεαλογικού βιβλίου, τον έλεγχο των αποδόσεων, τη γενετική βελτίωση και την εν γένει πρόοδο και ανάπτυξη της φυλής Χολστάϊν. Ιδρυτικά μέλη της Ένωσης έχουν μεγάλες και επιτυχημένες αγελαδοτροφικές μονάδες της χώρας.

Η Ελλάδα παράγει περίπου 550.000 με 600.000 τόνους αγελαδινού γάλακτος κι απορροφά σημαντικό κομμάτι της φυτικής παραγωγής. Στο κύκλωμα της παραγωγής απασχολούνται εκτός από παραγωγούς, αγρότες, κτηνίατροι, εργάτες στις κτηνοτροφικές μονάδες, εργάτες στις γαλακτοβιομηχανίες. Η αγελαδοπαραγωγός αγελαδοτροφία απασχολεί περίου 100.000 άτομα στο κύκλωμα της παραγωγής.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία