BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Έγκλημα διάρκειας με το γάλα

Βόμβα στα θεμέλια της αγελαδοτροφίας βάζουν τα σχέδια της κυβέρνησης για επέκταση της περιόδου συντήρησης του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος στις 9 ημέρες από τις 5 που είναι σήμερα. Το ζήτημα είχε τεθεί και παλαιότερα ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews και της εφημερίδας Agrenda, επανέρχεται στην επικαιρότητα υπό το πρόσχημα της …μείωσης των τιμών στο ράφι και με το επιχείρημα ότι το ελληνικό γάλα είναι ακριβό.

Έγκλημα διάρκειας με το γάλα

0
0

Πρόκειται ωστόσο για μια απόφαση με ανυπολόγιστες συνέπειες για την εγχώρια κτηνοτροφία αφού ανοίγει την Κερκόπορτα για φθηνές εισαγωγές αγελαδινού αλλά και αιγοπρόβειου γάλακτος από το Βορρά.
Όλα αυτά σε μια στιγμή που οι τελευταίες εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο και ιδίως η «άλωση» της Δωδώνη από τη συμμαχία SI Capital Partners-Σίμος Food Group δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τη θέση των παραγωγών.

Διαβάστε στο φύλλο της Αgrenda που κυκλοφορεί αύριο, Σάββατο 13 Οκτωβρίου αναλυτικό ρεπορτάζ για τις προθέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την επιμήκυνση της ημερομηνίας λήξης του φρέσκου γάλακτος, τις συνέπειες που θα είχε μια τέτοια απόφαση για τον κτηνοτροφικό κόσμο αλλά και την εγχώρια βιομηχανία, τις ανατροπές και το νέο σκηνικό που σκιαγραφούν οι εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο και τα τελευταία νέα για τον κλάδο από το εξωτερικό.

Τα περιεχόμενα της Agrenda έχουν ως εξής:

ΑΝΑΠΤΥΞΗ
■ Το ένα εκατομμύριο στρέμματα γλυκοκοιτάει ο ηλίανθος στην Ελλάδα σελ. 15
■ Όλο και πιο κοσμοπολίτικο μας προκύπτει το ελληνικό ακτινίδιο σελ. 6
■ Όταν οι Γάλλοι αποφάσισαν να βοηθήσουν την ελληνική κτηνοτροφία σελ. 24
■ Προς διευθέτηση το θέμα των δανείων για φ/β από την ΑΤΕLeasing σελ. 37
■ Αλωνίζει στα Δωδεκάνησα ο καταρροϊκός πυρετός. Τι μέλλει γενέσθαι σελ. 45

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
■ Γιατί αποφάσισαν να φύγουν από την Ελλάδα Coca Cola και ΦΑΓΕ σελ. 18
■ Τέλος στο καθεστώς του ειδικού ΦΠΑ ετοιμάζεται να δώσει η Κομισιόν σελ. 10
■ Νέοι δεδομένα και νέοι παίχτες στην ελληνική αγορά λιπασμάτων σελ. 27-30
■ Ποιοι είναι οι νέοι μεγαλομέτοχοι της Δωδώνη και ποια τα σχέδιά τους σελ. 38
■ Συνέντευξη: Ο Θεόδ. Σιμούλης και ο αγώνας για επώνυμο μήλο Αγιάς σελ. 34

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
■ Σιδεροκέφαλος ο Γάλλος αμπελουργός που εργάζεται όλη μέρα σελ. 52-53
■ Ο Τριαντάφυλλος Γιαντσίδης ξέρει από αυτόχθονες φυλές ζώων σελ. 33
■ Οι νέοι κανόνες που καθορίζουν  την ευρωπαϊκή αγορά γάλακτος σελ. 26
■ Μια αγαπησιάρα Γερμανίδα στα θερμοκήπια του Τσίγκουνα Φαιστού σελ. 42
■ Κατασκευάστηκε πριν από 109 χρόνια και έχει αλλάξει χέρια 5 φορές σελ. 56

Editorial

Aγαπητέ αναγνώστη,
Όλα είναι στο χέρι μας, δύσκολα όμως θα δούμε άσπρη μέρα, αν δεν αφήσουμε πρώτα στην άκρη τη μεταξύ μας καχυποψία και τις άσκοπες τριβές.
Πέρασαν δεκαετίες ολόκληρες που οι συντελεστές της αγροτικής παραγωγής και οι δημόσιοι λειτουργοί δρούσαν χωρισμένοι σε αντίπαλα στρατόπεδα. Οι αγρότες έβλεπαν τους δημόσιους υπαλλήλους σαν τους προνομιούχους που απολάμβαναν τα πλούσια ελέη του κρατικού κορβανά χωρίς να προσφέρουν τίποτα και οι υπηρετούντες τη δημόσια διοίκηση έβλεπαν τους αγρότες σαν τους ευνοημένους των Βρυξελλών που ήξεραν μόνο να απαιτούν χωρίς να σέβονται το ρόλο των δημόσιων λειτουργών.
Ίσως δεν είναι της στιγμής να αναλύσουμε τους λόγους, για τους οποίους δημιουργήθηκε αυτή η αντιπαλότητα. Σίγουρα, όμως, το στελεχιακό δυναμικό των δημόσιων υπηρεσιών έπαψε εδώ και χρόνια να βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών, όπως π.χ. παλιότερα οι γεωπόνοι των Διευθύνσεων Γεωργίας των Νομαρχιών και να συνδράμει την προσπάθειά τους για την ανάπτυξη των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
Τώρα όμως δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο! Η εμπειρία έδειξε ότι κανένας δεν μπορεί να πορευτεί μόνος του. Ούτε οι αγρότες χωρίς την ουσιαστική συνδρομή της δημόσιας διοίκησης, ούτε οι κρατικοί λειτουργοί χωρίς τη θεμελιώδη ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας.

Agrenda

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία