
Στα πλεονεκτήµατα της ρίγανης, συγκαταλέγονται, η δυνατότητά της –θεωρητικά τουλάχιστον- όπως εξηγούν µιλώντας στην Agrenda, εκ των πρώτων διδαξάντων την καλλιέργεια στην Ελλάδα, να καλλιεργηθεί µε λελογισµένο κόστος σε όλα τα εδάφη και το γεγονός ότι αποδίδει προϊόν, από την πρώτη κιόλας σεζόν
Το κόστος πρώτης εγκατάστασης αγγίζει τα 400 ευρώ το στρέµµα, µαζί µε τα εργατικά, ενώ αν όλα πάνε καλά, η στρεµµατική απόδοση την πρώτη κιόλας χρονιά µπορεί να φτάσει τα 100 κιλά το στρέµµα και από την δεύτερη χρονιά, να διπλασιαστεί (200 κιλά το στρέµµα)
Το ρεπορτάζ λέει ότι οι τιµές που καρπώθηκε τα τελευταία χρόνια ο παραγωγός κυµάνθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα. Για παράδειγµα, το 2016 η µη επεξεργασµένη (αλωνισµένη) ρίγανη έπιασε από 1,10 -1,80 ευρώ το κιλό, αφήνοντας κέρδος στους καλά γνωρίζοντες, έως και 200 ευρώ το στρέµµα

Χρονιά – βαρόµετρο θεωρείται την ίδια ώρα από πολλούς η φετινή, καθώς µπαίνει σε παραγωγή τριπλάσια έκταση (15.000 στρέµµατα περίπου), σε σχέση µε το 2008, οπότε άρχισε να αναπτύσσεται η καλλιέργεια
Σηµειωτέον ότι όλο αυτό το διάστηµα η ζήτηση σε Ελλάδα και εξωτερικό «καλά κρατεί», κυρίως λόγω των µεγάλων αναγκών της βιοµηχανίας τροφίµων, της φαρµακοβιοµηχανίας και της αρωµατοθεραπείας (αιθέρια έλαια). Μεγάλο ρόλο στις τιµές παίζουν κι εδώ οι χονδρέµποροι, ενώ αργά αλλά σταθερά πολλοί αγρότες δηµιουργούν τις κατάλληλες υποδοµές (συσκευαστήρια, τυποποιητήρια, αποστακτήρια κ.λπ.), µε σκοπό την διάθεση του προϊόντος και σε αγορές του εξωτερικού
Διαβάστε εδώ τον 4σέλιδο φάκελο της Agrenda.
Το κόστος πρώτης εγκατάστασης αγγίζει τα 400 ευρώ το στρέµµα, µαζί µε τα εργατικά, ενώ αν όλα πάνε καλά, η στρεµµατική απόδοση την πρώτη κιόλας χρονιά µπορεί να φτάσει τα 100 κιλά το στρέµµα και από την δεύτερη χρονιά, να διπλασιαστεί (200 κιλά το στρέµµα)
Το ρεπορτάζ λέει ότι οι τιµές που καρπώθηκε τα τελευταία χρόνια ο παραγωγός κυµάνθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα. Για παράδειγµα, το 2016 η µη επεξεργασµένη (αλωνισµένη) ρίγανη έπιασε από 1,10 -1,80 ευρώ το κιλό, αφήνοντας κέρδος στους καλά γνωρίζοντες, έως και 200 ευρώ το στρέµµα

Χρονιά – βαρόµετρο θεωρείται την ίδια ώρα από πολλούς η φετινή, καθώς µπαίνει σε παραγωγή τριπλάσια έκταση (15.000 στρέµµατα περίπου), σε σχέση µε το 2008, οπότε άρχισε να αναπτύσσεται η καλλιέργεια
Σηµειωτέον ότι όλο αυτό το διάστηµα η ζήτηση σε Ελλάδα και εξωτερικό «καλά κρατεί», κυρίως λόγω των µεγάλων αναγκών της βιοµηχανίας τροφίµων, της φαρµακοβιοµηχανίας και της αρωµατοθεραπείας (αιθέρια έλαια). Μεγάλο ρόλο στις τιµές παίζουν κι εδώ οι χονδρέµποροι, ενώ αργά αλλά σταθερά πολλοί αγρότες δηµιουργούν τις κατάλληλες υποδοµές (συσκευαστήρια, τυποποιητήρια, αποστακτήρια κ.λπ.), µε σκοπό την διάθεση του προϊόντος και σε αγορές του εξωτερικού
Διαβάστε εδώ τον 4σέλιδο φάκελο της Agrenda.